Презентація на тему"Подразливість у взаємодіях живих організмів " (11 клас).

Про матеріал
Презентація "Подразливість у взаємодіях живих організмів" містить матеріал для уроків в класах профільного вивчення біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подразливість у взаємодіях живих організмів11 клас Профільний рівень

Номер слайду 2

Пригадайте!Адаптація. Подразливість. Середовища існування. Вид. Форми взаємодії видів. Внутрішньовидова взаємодія. Екосистема

Номер слайду 3

Подразливість відіграє важливу роль у взаємодіях організмів. Вона визначає характер та результати взаємодії як на внутрішньовидовому рівні, так і на рівні міжвидових взаємовідносин в екосистемах.

Номер слайду 4

Подразливість у внутрішньовидових взаємодія є важливою під час:визначення партнера для розмноження, взаємодії особин різних поколінь, визначення місця тварини в соціальній ієрархії, конкуренції за ресурси.

Номер слайду 5

Вибір партнера для розмноження є важливим фактором еволюційного успіху. Аналіз інформації, яка надходить за допомогою сенсорних систем, дозволяє тварині вибрати найбільш оптимального партнера. Саме так, наприклад, обирають партнера самки солов'я. Вони оцінюють спів самця, який таким чином позначає свою територію, від розміру і якості якої залежить ефективність вигодовування пташенят.

Номер слайду 6

Взаємодія особин різних поколінь є дуже важливою для тварин, які передають свій досвід нащадкам шляхом навчання. Потреба в ефективній передачі інформації між поколіннями стала однією з причин розвитку другої сигнальної системи в людини.

Номер слайду 7

До ресурсів відносять:- Їжу;місця водопою; місця, придатні для розмноження ;укриття від негоди та хижаків. Зазвичай на території проживання певної популяції виду далеко не всі ресурси є в достатній кількості. Конкуренція між тваринами за ресурси

Номер слайду 8

Подразливість у міжвидових взаємодіях. У міжвидових взаємодіях подразливість є важливою для багатьох форм взаємовідносин: - конкуренції, - хижацтва, - паразитизму, - мутуалізму, - коменсалізму

Номер слайду 9

Дуже сильно здатність до сприйняття подразнень впливає на взаємовідносини видів у системі хижак — жертва. У цій взаємодії саме робота сенсорних систем визначає шанси хижака впіймати жертву і шанси жертви втекти від хижака.

Номер слайду 10

У випадку коменсалізму та мутуалізму взаємодія без участі сенсорних систем узагалі неможлива. Види, які взаємодіють, можуть знайти один одного тільки за допомогою сенсорних систем. Для видів із мутуалістичними відносинами це питання життя і смерті, бо поодинці ці види вижити не зможуть.

Номер слайду 11

У паразитів ситуація є різною для різних видів. Для тих, які потрапляють в організм хазяїна з допомогою переносників (як малярійний плазмодій, якого переносить комар), робота сенсорних систем не має значення. А для тих паразитів, які активно шукають жертву (наприклад, клопів), чутливі сенсорні системи є запорукою успіху, бо без них вони не зможуть знайти свою жертву.

Номер слайду 12

Подразливість і екосистема. Для екосистем подразливість має велике значення в організації внутрішньовидових і міжвидових взаємодій. Від здатності до сприйняття подразнень часто залежить стан популяцій окремих видів, які входять до складу екосистеми. Екосистема - біологічна система. Подразливість є однією з її властивостей. На дію тих чи інших подразників екосистема може реагувати, змінюючи співвідношення особин різних видів, перерозподіляючи екологічні ніші вимерлих видів між іншими, перебудовуючи трофічні зв'язки та кругообіг окремих речовин

Номер слайду 13

Домашнє завдання: вивчити § 12. Подразливість у взаємодіях живих організмів. Дайте відповіді на запитання: На прикладі горобця поясніть, яке значення має подразливість для існування організму. Чому передача досвіду нащадкам напряму має переваги над передачею інформації, яка зберігається в геномі? Виберіть одну з екосистем вашого регіону і на конкретних прикладах покажіть, як на її стан впливає подразливість живих організмів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бабко Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
763
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку