Презентація на тему: Поняття про класифікацію рослин

Про матеріал
Презентація "Поняття про класифікацію рослин" може використовуватись на уроках біології у 6 класі. Текст презентації супроводжується ілюстраціями, що допомагає краще зрозуміти та запам'ятати новий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ ПРО КЛАСИФІКАЦІЮ РОСЛИН. УРОК №46

Номер слайду 2

наука, що вивчає різноманітність рослин.опис і упорядковування різноманітних існуючих і вимерлих видів;їх розподіл (класифікація) на певні систематичні групи (таксони); опрацювання природної системи органічного світу. Систематика рослин -Для того, щоб легше було розібратися у всьому розмаїтті рослин, їх ділять на групи (систематизують)

Номер слайду 3

Карл Лінней (1707-1778) — шведський природознавець: ботанік, зоолог та лікар — видатний науковець XVIII століття. Засновник єдиної системи класифікації рослинного світу. Він запропонував створювати назви рослин із двох слів: назва роду (з великої літери), потім виду (з малої літери). У нашій країні відомо близько 170 видів верб: верба ламка, верба біла, верба козяча та інші. Різними мовами одні і ті ж рослини, звісно, називають по-різному. Щоб уникнути плутанини К. Лінней запропонував давати назви латинською мовою, щоб вони були зрозумілі ботанікам усього світу.

Номер слайду 4

Вчені-систематики вивчають і описують рослини, встановлюють їх схожість і спорідненість з іншими рослинами, дають їм назви. Особини, що походять від спільного предка та мають подібну будову і життєдіяльність, відносять до одного виду.

Номер слайду 5

Вид — основна одиниця систематики. Споріднені види об'єднують у роди, роди — родини, родини — порядки, порядки — класи, класи — відділи, відділи — царства. Таким чином, кожна рослина належить до ряду послідовно підлеглих груп. Одиниці класифікації, або таксони – (від грец. порядок, розміщення). Царство – таксон найвищого рівня. Вид – найнижчого.

Номер слайду 6

Клітинні – ті, що складаються з клітин. Форми живого. В сучасній біологічній класифікації доме́н (іноді надцарство, лат. domain) — таксономічна категорія найвищого рангу, що включає декілька царств (в деяких, особливо застарілих, системах біологічної класифікації царство розглядається як найвищий ранг). Прокаріоти - без’ядерні організми. Домен БактеріїДомен АрхеїДомен Еукаріотимають оформлене ядрогриби рослинитварини. Неклітинні – ті, що не мають клітинної будови. Віруси

Номер слайду 7

За схожими ознаками рослини можна розділити на групи (систематичні одиниці). До Царства рослин належать організми, які у процесі фотосинтезу здатні із неорганічних речовин виробляти органічні речовини. Відділ — найбільша систематична одиниця. У відділі рослини розподіляються за своєю будовою і функціями (важливо, наприклад, як рослини розмножуються).

Номер слайду 8

Висновок: Різноманітність рослин нашої планети досліджує наука систематика рослин. Учені-систематики для класифікації організмів, зокрема рослин, використовують такі основні систематичні одиниці: вид, рід, родина, порядок, клас, відділ. Класифікувати будь-який вид рослин - це означає визначити його належність до всіх основних систематичних одиниць. Будь-який вид рослин має єдину наукову назву латинською мовою, яка визначає дві ознаки рослинного організму: крім назви виду, ще і його приналежність до певного роду.

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!УРОК №46

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
28 березня 2023
Переглядів
2020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку