Презентація на тему: Водорості

Про матеріал
Презентація "Водорості" може використовуватись на уроках біології у 6 класі. Текст презентації супроводжується ілюстраціями, що допомагає краще зрозуміти та запам'ятати новий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДОРОСТІ. УРОК №47

Номер слайду 2

Водорості ДіамантовіЗеленіБуріЧервоні це нижчі спорові рослини з фототрофним типом живлення. Водорості - найстаріші рослини на Землі, які мешкають переважно у водному середовищі.

Номер слайду 3

містять хлорофіл;живляться автотрофно;не мають ні коренів, ні стебел, ні листя;тіло називається таломом або сланню;тіло не поділено на органи і тканини;речовини надходять і виділяються через усю поверхню талома. Ознаки водоростей: Тало́м (слань) — вегетативне тіло водоростей.

Номер слайду 4

нестатеве вегетативне розмноження частинами талому;нестатеве розмноження спорами;статеве розмноження гаметами. Розмноження водоростей:

Номер слайду 5

4 відділи водоростей: ЧервоніБуріЗеленіДіамантовіНайвідоміші представники: Хламідомонада. Хлорела. Ульва (морський салат)Найвідоміші представники: Пінулярія. Навікула. Найвідоміші представники: Ламінарія. Фукус. Саргасум. Найвідоміші представники: Родименія. Порфіра. Філофора

Номер слайду 6

Хламідомонада. Хлорела. Ульва. Зелені водоростіДо відділу Зелених водоростей належать близько 15 тисяч видів одноклітинних, колоніальних та багатоклітинних рослин, які живуть у морях та океанах, у солоних та прісних водоймах, у снігу та льоду, на поверхні дерев та у ґрунтах, на камінні, будівлях, вологих та затінених місцях. Усі вони мають зелене забарвлення, подібне на забарвлення вищих рослин, оскільки хлорофіл переважає над іншими пігментами.

Номер слайду 7

Зелені водоростіодноклітинна зелена водорість, поширена у прісних водоймах, на мулистому ґрунті . Хламідомонада – 12345677881 - клітинна мембрана;2 - цитоплазма;3 - піреноїд (місце утворення крохмалю);4 - хлоропласти;5 - ядро;6 - вічко;7 - дві скоротливі вакуолі;8 - два джгутики. Будова:

Номер слайду 8

Розмноження хламідомонади. Нестатеве розмноження відбувається за допомогою рухливих зооспор.1234 Нестатеве розмноження:1 - материнська клітина;2 - утворення спор;3 - вихід спор;4 - спора.

Номер слайду 9

Розмноження хламідомонади. Статеве розмноження відбувається за допомогою статевих клітин - гамет.213456 Статеве розмноження:1 - материнська клітина;2 - утворення статевих клітин;3 - вихід статевих клітин;4 - злиття статевих клітин;5 - клітина, що утворилась після злиття статевих клітин;6 - вихід молодих хламідомонад.

Номер слайду 10

Накопичують крохмаль. Сюди належать одно- та багатоклітинні огранізми, а також колоніальні. До одноклітинних належить хламідомонада та хлорела, до колоніальних - вольвокс, до багатоклітинних - ульва. Хламідомонада та хлорела є причиною "цвітіння" води. Значення та особливості зелених водоростей:

Номер слайду 11

Ламінарія. Саргасум. Бурі водоростіБурі водорості — багатоклітинні, в основному морські рослини з жовтувато-бурим забарвленням талому (хлоропласти цих водоростей забарвлені у різні відтінки жовтого кольору). Живуть переважно на глибинах до 30 м. Їх довжина коливається від мікроскопічної до гігантської (декілька десятків метрів). Слані цих водоростей можуть бути ниткоподібними, кулястими, пластинчастими, кущовидними. До ґрунту бурі водорості прикріплюються ризоїдами або дисковидною основою слані, яка розрослася. Фукус

Номер слайду 12

Бурі водорості132рід бурих водоростей родини ламінарієвих (Laminariaceae), розповсюджених у північних і далекосхідних морях. Ламінарія -1 - ризоїди;2 - стовбурець;3 - "листкова" пластина. Будова: Ризоїди – це частини нижчих рослин, що володіють ниткоподібною формою і грають роль замінників коренів.

Номер слайду 13

ламінарію використовують в їжу;ламінарію збирають та використовують як добриво, оскільки вона накопичує Калій;у паперовій промисловості бурі водорості використовують для проклеювання паперу;з них виготовляють хірургічні нитки;одержують барвники для кольорового друку в поліграфії;вимерлі бурі водорості утворили водоростеве вугілля;велика кількість бурих водоростей утворює підводні зарості — "морські ліси". Значення та особливості бурих водоростей:

Номер слайду 14

Родименія. Філофора. Червоні водоростіЧервоні водорості, або багрянки — в основному морські багатоклітинні рослини. У природі їх налічується понад 4000 видів. Лише деякі види багрянок зустрічаються у прісних водоймах (близько 200 видів). За формою червоні водорості дуже різноманітні: ниткоподібні, циліндричні, пластинчасті і коралоподібні, у різній мірі розсічені та розгалужені. Зазвичай вони прикріплюються до скель, валунів, штучних споруд, а інколи і до інших водоростей. Порфіра

Номер слайду 15

є їжею для тварин;беруть участь в утворенні кисню;отримання багрянкового крохмалю, що відкладається у цитоплазмі, який за хімічною будовою є подібним до глікогену;з них отримується агар-агар, який використовується у косметиці;використання агар-агару у харчовій промисловості — для приготування желе, мармеладу, морозива та інших продуктів;отримання йоду, спирту, оцтової кислоти. Значення та особливості червоних водоростей:

Номер слайду 16

Відомі різні групи водоростей: зелені, діатомові, бурі, червоні та інші. Водорості виробляють величезну масу органічної речовини, збагачують воду та повітря киснем, слугують основою живлення для багатьох водяних і ґрунтових тварин. Водорості людина вживає в їжу, використовує як корм для худоби, органічне добриво та сировину для вироблення різних хімічних речовин та лікарських препаратів. Висновок:

Номер слайду 17

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!УРОК №47

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
28 березня 2023
Переглядів
1317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку