Презентація на тему: "Пошук відомостей в інтернеті. Авторське право"

Про матеріал
Презентація на тему: "Пошук відомостей в інтернеті. Авторське право" за підручником О. Бондаренко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗДІЛ 2 МЕРЕЖЕВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ІНТЕРНЕТ 5 клас НУШ§ 10. Пошук відомостей в інтернеті. Авторське право

Номер слайду 2

Інтернет містить багато різних сайтів, кожен з яких складається з низки вебсторінок. Наприклад, український розділ вікіпедії має більш ніж 1 100 000 статей. Але як у цьому інформаційному «морі» відшукати те, що нас цікавить?

Номер слайду 3

Пошукові системи. Відшукати інформацію можна за допомогою спеціальної програми — пошукової системи, яка, за запитами користувачів і користувачок, переглядає мільйони вебсторінок. До найвідоміших пошукових систем належать Duck. Duck. Go, Google, Yahoo, Lycos тощо.

Номер слайду 4

Пошукові системи. Отримавши пошуковий запит, програма знаходить сторінки, що містять задані ключові слова, упорядковує їх і передає у вигляді списку з гіперпосиланнями. Ключове слово — це слово, що є визначальним для пошуку певної інформації. Для пошуку інформації вбудованими засобами браузера слід завантажити браузер, увести в поле пошуку ключові слова та натиснути клавішу Enter. Після цього буде надіслано запит на одну з пошукових систем і через деякий час у вікні з’явиться список посилань на знайдені вебсторінки.

Номер слайду 5

Пошукові системи. Пошукова система Google. Щоб скористатися пошуковою системою Google, потрібно в браузері набрати її адресу google.com.ua і натиснути Enter — після завантаження на екрані з’явиться початкова сторінка Google; далі потрібно ввести ключові слова в текстове поле, натиснути кнопку Пошук Google та дочекатися результатів.

Номер слайду 6

Стратегія пошуку інформації Внаслідок пошуку можна отримати занадто багато посилань. Успіх пошуку залежить від набору ключових слів, які варто добирати за такими правилами. Шукайте більше ніж за одним словом: краще написати птахи України, ніж птахи. Найважливіші ключові слова пишіть першими. Пишіть без помилок. Використовуйте синоніми, якщо список знайдених сторінок занадто малий. Не починайте слова з великої літери, крім власних назв. Якщо хочете знайти точну фразу, візьміть її в лапки: «Людина нібито не літає, а крила має». Лапки означають, що слід шукати слова саме в такій послідовності. Дефіс перед ключовим словом означає, що цього слова не повинно бути на шуканій сторінці.

Номер слайду 7

Завантаження файлів з Інтернету й авторське право Деякі гіперпосилання вказують не на інші вебсторінки, а на файли, які можна завантажити й зберегти на своєму комп’ютері (англ. download — завантажити). У разі клацання на такому посиланні відкривається вікно Зберегти як…, у якому слід уточнити папку для збереження й ім’я файлу і, клацнувши Зберегти, розпочати завантаження файлу. Клацнувши Скасувати, можна припинити завантаження файлу.

Номер слайду 8

Завантаження файлів з Інтернету й авторське право Усі матеріали, розміщені в інтернеті, мають своїх власників / власниць. Лише вони мають право підписувати матеріали своїм іменем і розповсюджувати їх. Таке право називають авторським. Його охороняє Закон України «Про авторське право». Плагіатом (від латин. plagium — викрадати) називають оприлюднення повністю або частково чужого твору під іменем особи, яка не є його автором / авторкою. Використовувати матеріали з інтернету для особистих цілей дозволено, але поширювати їх як власні — ні.

Номер слайду 9

Критичне оцінювання інформації, отриманої з Інтернету Інформація, подана на багатьох сайтах інтернету, не завжди перевірена, а отже, не завжди надійна. Тому, користуючись інтернетом, слід навчитися спостерігати, розпізнавати та критично аналізувати знайдену інформацію.«Фейк» (англ. fake) перекладається як «підробка». Спочатку слово «фейк» використовувалося в інтернеті для позначення недостовірної інформації, а потім його стали широко застосовувати в повсякденному житті. Напротивагу фейку, факт — це подія або явище, правдивість якого доведено. Наприклад, фактом є подія, що вже відбулася. Судження — це особиста думка людини, яку можна підтвердити або спростувати. Зазвичай судження має емоційне забарвлення.

Номер слайду 10

Використання інтернету для навчання Багато цікавого й корисного можна знайти в інтернеті. Нині набули популярності онлайн-програми — програми, з якими можна працювати в інтернеті в режимі реального часу.

Номер слайду 11

Використання інтернету для навчання Навчання в глобальній мережі має певні переваги порівняно з іншими способами набуття знань: навчальні матеріали доступні в будь-який час, що дозволяє планувати час роботи на власний розсуд; спілкування з іншими дітьми дозволяє швидше зрозуміти складні місця; в інтернеті можна шукати додаткові матеріали. Проте є й певні недоліки: доводиться багато часу проводити перед екраном комп’ютера; не кожна людина може змусити себе працювати, якщо раптом трапиться складне завдання.

Номер слайду 12

Використання інтернету для навчання Основні варіанти використання інтернет-ресурсів такі. Дистанційна освіта. Багато курсів для учнів і учениць є на сайтах osvita-online.com.ua, prometheus.org.ua, ed-era.com та ін. Інтелектуальні змагання. Серед учнів і учениць користуються популярністю інтернет-олімпіади. Майбутній учасник олімпіади має зареєструватися на сайті, щоб виконати завдання. Проєктна робота. Можна працювати над реальним проєктом і вчитися, спілкуючись з іншими учасниками. Самостійне навчання. Наприклад, на сайті code.org вже майже 2 мільйони школярів і школярок з усього світу вивчають основи програмування

Номер слайду 13

Питання для самоперевірки Назвіть засоби пошуку інформації в інтернеті. Опишіть процес пошуку за допомогою засобів пошуку, вбудованих у браузер. Опишіть призначення та дію пошукової системи…Як потрапити на вебсторінку пошукового сервера? У якому вигляді пошукова система подає результати? Назвіть найпопулярніші пошукові системи. Що ви розумієте під авторським правом? Чи поширюється авторське право на матеріали в інтернеті?

Номер слайду 14

Робота з комп'ютером

pptx
Додав(-ла)
Кубрак Наталія
Додано
5 липня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку