Презентація на тему: "Повість минулих літ"

Про матеріал
9 листопада - День української писемності та мови. Це свято одне з наймолодших державних свят, яке було встановлено 1997 року Президентом України Леонідом Кучмою. В указі було зазначено: "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, який є автором «Повісті минулих літ» - А хто ж такий Нестор Літописець?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Повість минулих літ….»

Номер слайду 2

“Повість минулих літ” – найдавніший літопис нашого народу, літописне зведення, складене в Києві на початку ХІІ століття, пам’ятка історіографії та літератури Київської Русі. - А що таке літопис?

Номер слайду 3

Літопис – це найдавніший вид історичної та художньої літератури, у якому записи ведуться в часовій послідовності. Слово це походить від слів “літо”, що в давньоруській мові означало рік, та від слова “писати”. Авторами літописів були освічені ченці при монастирях. - А хто ж є автором «Повіті минулих літ?»

Номер слайду 4

Нестор Літописець - автор “Повісті минулих літ” Нестор Літописець

Номер слайду 5

Номер слайду 6

9 листопада - День української писемності та мови. Це свято одне з наймолодших державних свят, яке було встановлено 1997 року Президентом України Леонідом Кучмою. В указі було зазначено:  "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, який є автором «Повісті минулих літ» - А хто ж такий Нестор Літописець?

Номер слайду 7

Нестор Літописець Науковці вважають, що Нестор Літописець народився в 1056-1057 рр. Був високоосвіченою людиною, знав кілька іноземних мов, зокрема грецьку. У віці 17 років став монахом Києво-Печерського монастиря – найбільшого на той час релігійно-культурного центру Київської Русі. З юних літ Нестор відзначався книжковою премудрістю. Особливо його цікавили життя святих та історичні події. Він старанно зібрав і описав найважливіші події вітчизняної історії, склавши їм оцінку, виклавши власний на них погляд.

Номер слайду 8

Нестор Літописець Нестор  -  давній  літописець,   Навіки  славетним  став,   Рідне  слово  УКРАЇНА   Він  уперше  написав.    

Номер слайду 9

У “Повісті минулих літ”… йдеться про героїчне минуле Київської держави з 852р. до 1110р.; подано докладні відомості про територію, заселену слов’янськими племенами; дізнаємося про звичаї, мову та вірування наших предків; розповідається про славних київських князів – Олега, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, княгиню Ольгу, князя Святослава.

Номер слайду 10

Перший літопис називався … («Повість минулих літ») Найвідомішим літописцем був … (Нестор)

ppt
Пов’язані теми
Історія України, 7 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
12 січня 2022
Переглядів
2318
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку