"Русь-Україна - велична європейська держава"

Про матеріал
Інтелектуальна гра з історії України для учнів 7 класу. Матеріал поданий у вигляді презентації. Ігровий урок, який розвиває пізнавальний інтерес до предмету, дозволяє творчо підійти до узагальнення навчального матеріалу, зацікавити учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна гра:“ Русь-Україна - велична європейська держава ”

Номер слайду 2

Формування команд шляхом жеребкування

Номер слайду 3

Обрання капітанів команд

Номер слайду 4

Конкурс “ Літописець ”

Номер слайду 5

Запишіть, назви східнослов'янських племінних союзів, які з'явилися на території України у VІІІ – ІХ ст., коли процес розселення слов'ян завершився.

Номер слайду 6

Правильна відповідь: полянидеревляни сіверяни уличі тиверці білі хорвати волиняни (дуліби)

Номер слайду 7

Конкурс “ Цей день в історії ”

Номер слайду 8

Робота з історичними датами. Визначте, Про що говорять ці роки в історії Київської Русі ?

Номер слайду 9

1036 р.945-964 рр.980-1015 рр.988 р.1019-1054 рр.912-945 рр.1097р.882-912 рр.964-972 рр.

Номер слайду 10

1036 р. – Перемога над печенігами 945-964 рр. – Роки правління Ольги 980-1015 рр. – Роки правління князя Володимира988 р. – Хрещення Русі1019-1054 рр. - Роки правління Ярослава Мудрого912-945 рр. – Роки правління князя Ігоря1097р. – Любецький з*їзд князів882-912 рр. – Роки правління князя Олега964-972 рр. – Роки правління князя Святослава

Номер слайду 11

Конкурс “Історичний портрет”

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Правильна відповідь:1 Княгиня Ольга2 Князь Володимир3 Нестор літописець4 Князі Олег та Ігор5 Князь Аскольд6 Князь Святослав 7 Князь Ярослав Мудрий8 Ченці Кирило та Мефодій

Номер слайду 21

Конкурс “ Капітанів ”

Номер слайду 22

Хто з правителів Київської Русі отримав такі прізвиська : Великий. Віщий. Мудрий. Свята. Хоробрий. Окаянний

Номер слайду 23

Правильна відповідь: Великий (Володимир)Віщий (Олег)Мудрий (Ярослав)Свята (Ольга)Хоробрий (Святослав)Окаянний (Святополк)

Номер слайду 24

Конкурс “ Забуті слова ”

Номер слайду 25

Робота з історичними термінами та поняттями. Поясніть, Що означають поняття: Царгородваряги каганвічеволхвиуділпорубязичництвополюддядитинецьскрипторійвотчинасмерди

Номер слайду 26

Конкурс “ Хто швидше ”

Номер слайду 27

Збір данини на Русі.(Полюддя)Назва церкви збудованої на десятину. ( Десятинна)Перший руський митрополит. (Іларіон)Князь, зображений на одній гривні. (Володимир)Перше збірка законів на Русі. (Руська правда)Батько князя Ігоря.(Рюрик)Земля, яка передувалась у спадок. (Вотчина)Раби у Київській Русі.( Холопи)Брат Аскольда. (Дір)Засновник першої школи на Русі. (Володимир)Торговій шлях по Дніпру.( „Із варяг в греки”)Селянин, який взяв у борг певну суму. (Закуп)Жінка-княгиня. (Ольга)Чиєю сестрою була Либідь (Кия, Щека, Хорива)Яке ім’я одержав князь Аскольд при хрещенні (Микола)Вороги, з якими воював Ярослав Мудрий. (Печеніги)Вірування в надприродні сили.(Релігія)Залізна сорочка воїна. (Кольчуга)Релігія до появи християнства. (Язичництво)Ким було засновано першу бібліотеку. (Ярославом Мудрим)Ремісники, що виготовляють підкови. (Ковалі)

Номер слайду 28

Конкурс “ Архіваріус ”

Номер слайду 29

Робота з писемними історичними джерелами. Зясуйте, прочитавши уривки з писемних джерел, періоду Київської Русі , про які події йдеться….

Номер слайду 30

«І прибули Олег та Ігор до гір київських, і довідався Олег, що тут Аскольд і Дір удвох княжать. І сховав він воїв у човнах, а інших позаду зоставив, і сам прийшов на берег Дніпра, несучи Ігоря малого... І послав він посла до Аскольда й Діра... Аскольд же й Дір прийшли. І вискочили всі інші вої з човнів, і мовив Олег Аскольдові й Діро ві: "Ви оба не є ні князі, ні роду княжого. А я єсмь роду княжого. - І тут винесли Ігоря. - А се - син Рюриків"«Пішов Ігор на греків... І порадилися руси, і вийшли, оружившись, проти греків, і битва межи ними обома була люта, ізаледве одоліли греки... Феофан, сановник Романа, зустрів їх у човнах з вогнем і став пускати вогонь трубами на човни руські. І було видно страшне диво...»«Сказав Святослав матері своїй і боярам своїм: “Не любо мені є в Києві жити. Хочу жити я в Переяславці на. Дунаї, бо то є середина землі моєї”».«Пішов Олег на греків, Ігоря зоставивши в Києві... Іприбув він до Цесарограда, а греки замкнули Суд і город заперли. І вийшов Олег на берег, і повелів воям виволокти кораблі на берег... І повелів Олег воям своїм колеса зробити і поставити кораблі на колеса...»’«І коли Володимир прибув, повелів він поскидати кумирів - тих порубати, а інших вогню оддати. Перуна ж повелів він прив'язати коневі до хвоста і волочити з Гори по Боричевому узвозу наручай, і дванадцятьохмужів приставив бити його палицями».

Номер слайду 31

Підведення підсумків. Нагорода переможців

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
16 січня 2022
Переглядів
392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку