Презентація на тему: "Причини, характер та періодизація Другої світової війни."

Про матеріал
Презентація на тему:"Причини, характер та періодизація Другої світової війни."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поурочний планІсторія України. Тема: Причини, характер, періодизація Другої світової війни. ПІДГОТУВАВ: ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ БОГОСЛІВ’Я,КАНДИДАТ НАУК З БОГОСЛІВ’Я, ВИКЛАДАЧ ІСТОРІЇДИГІДЬ АНДРІЙ ІВАНОВИЧ

Номер слайду 2

 Характеристика військових дій на період 1939-1940 років

Номер слайду 3

Мета: а) навчальна – охарактеризувати основні причини початку Другої Світової війни; б) виховна – пояснити основні події на першому етапі війни; в) практична – праця з історичними джерелами та історичними картами. 

Номер слайду 4

 План уроку. 1. Причини , характер, періодизація Другої світової війни. 2. Основні події на першому етапі війни (1939-1941) 3. План «Барбаросса». 4. Напад Німеччини на СРСР. Події на Радянсько-німецькому фронті (1941-1942) 5. Формування антигітлерівської коаліції. 

Номер слайду 5

 Друга світова війна охоплює період з вересня 1939 року по вересень 1945 року – війна двох світових військово-політичних коаліцій, найбільша війна в історії людства. У війні брали участь 72 держави, що існували на той момент(80 % населення земної кулі Бойові дії велися на території трьох континентів і у водах чотирьох океанів. Єдиний конфлікт з використанням атомної зброї. Мобілізовано на фронт 110 мільйонів чоловік, втрати загиблими 65 мільйонів чоловік. Характеристика війни: загарбницький, несправедливий, антигуманний з боку держав агресорів. Фашистський режим мав плани колонізації, насильницької депортації, фізичного винищення окремих народів.

Номер слайду 6

Причини, характер, періодизація Другої світової війни. Причини:- несправедливість Версальської угоди поставило багато народів у принизливе становище, сприяла приходу до влади сил, які прагнули до реваншу, нового переділу світу. У найбільшій мірі це проявилось у політиці Німеччини, Італії, Японії.· економічна криза 30-х років загострила суперечності між країнами світу, що позбавило їх можливості об'єднати зусилля у боротьбі за збереження миру. Всю систему безпеки, створену у 20-ті роки, було зруйновано.· розв'язанню війни сприяла політика урядів Англії та Франції, спрямована на "умиротворення" агресора, а також "ізоляція" США, які, прийнявши закон про нейтралітет, фактично самоусунулись від впливу на розвиток подій у світі.

Номер слайду 7

· не останню роль у розв'язанні війни відіграв. СРСР, який, підписавши пакт про ненапад з Німеччиною і таємний протокол до нього, відкрив шлях Німеччині для нападу на Польщу. В сучасній історіографії існують різні періодизації Другої світової війни. Однією з таких є поділ війни на 5 періодів, кожен з яких має свої специфічні характеристики:

Номер слайду 8

Актуалізація знань: Перший періодз 1 вересня 1939 по 22 червня 1941 року, з початку нападу Німеччини на Польщу до вступу у війну СРСРДругий періодз червня 1941 по листопад 1942 року коли ініціатива переходить до рук союзників. Третій періодлистопад 1942-червень 1944 року - корінний перелом у ході війни

Номер слайду 9

Четвертий періодчервень 1944- травень 1945 року - наступ антифашистських сил на усіх фронтах. П'ятий період9 травня 1945-2 вересня 1945 року від капітуляції Німеччини до капітуляції Японії. Основні події на першому етапі війни (1939- 1941)1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу

Номер слайду 10

Польські солдати в період боїв за Польщу

Номер слайду 11

У відповідь війну Німеччині оголошують Франція, Великобританія і країни від них залежні. Відповідно до секретних протоколів до пакту про ненапад Молотова-Ріббентропа СРСР ввело свої війська на територія Польщі(Західну Україну і Білорусію).28 вересня 1939 року СРСР і Німеччина уклали договір про дружбу. За цим договором СРСР розміщувало свої війська в Прибалтиці. Восени - взимку 1939/40 років між СРСР і Фінляндією стався військовий конфлікт, за Кольского півострова та Карелії. Шляхом великих втрат СРСР війну виграло, після цього СРСР виключили з Ліги Нації, що ще більше посилило її ізоляцію у світі.

Номер слайду 12

Окупація Німеччиною Данії, Норвегії, Голландії, Бельгії і Люксембургу. Поразка ФранціїПодії на Півночі Європи спонукали Англію та Францію до більш рішучих дій. Прагнучи сильніше стиснути блокаду навколо Німеччини (припинити вивіз залізної руди зі Швеції через норвезький порт Нарвік і блокувати німецький флот на Балтійському морі, почали мінування прибережних вод Норвегії, направили туди транспорт з військами. Проте німці випередили супротивників. 9 квітня 1940 гітлерівці без оголошення війни напали на Данію, Норвегію. Данія капітулювала, Норвегія вчинила опір. Проте все рівно була окупована через місяць, єдиною перевагою було те, що німецький флот зазнав значних втрат.

Номер слайду 13

10 травня німецькі війська вторглися у Бельгію, Голландію, Люксембург. 15 травня капітулювала Голландія, 28 травня - Бельгія. 5 червня 1940 німецька армія виступила на Південь. Спроби генерала де Голля зупинити ворога на підступах до Парижу не мали успіху. 10 червня уряд Франції переїхав до Бордо. 14 червня німці вступили до Парижу. Уряд пішов в відставку. Новий голова уряду маршал А. Ф. Петен звернувся до німецького командування з проханням про перемир'я. 22 червня в Комп'єнському лісі в доставленому з музею штабному вагоні маршала Ф. Фоша було підписано перемир'я. (У цьому вагоні в 1918 р. Німеччина підписала перемир'я, яке означало поразку останньої у Першій світовій війні.)

Номер слайду 14

Колона полонених французьких солдат. Серед них багато африканців з французьких колоній

Номер слайду 15

Напередодні перемир'я італійські збройні сили перетнули кордон Франції. Зустрівши організований опір кількох французьких дивізій, війська Б. Муссоліні не змогли просунутись хоч трохи вперед. У боях за Францію втрати німецьких військ становили 27 тис. убитими, 111 тис. пораненими, 18,4 тис. пропали безвісти.

Номер слайду 16

Белград після бомбардування

Номер слайду 17

Закріплення вивченого матеріалу. Завдання додому: * Історичні карти, дати і термінологія.

pptx
Пов’язані теми
Історія України, Презентації
Інкл
Додано
13 січня 2023
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку