Презентація на тему: "Прямокутний паралелепіпед.Куб. Піраміда" призначена для використання при проведенні урока математики у 5 класі з відповідною темою

Про матеріал

Представлений у презентації матеріал може бути корисним при проведенні урока у 5 класі з відповідною темою. Матеріали , що презентовані, дають побачити учням зв язок даної теми з повсякденним життям,познайомитись з основними елементами таких просторових фігур як паралелепіпед,куб,піраміда.У презентації також є матеріал ,що пов язує дану тему з елементами історії України

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація з математики5 класна тему: Прямокутний паралелепіпед. Куб. Піраміда. Вчитель математики. ЗОШ №1 І-ІІІ ступенівм. Середина-Буда. Коршок Г. В.

Номер слайду 2

Перед вами звичайні речі, які можете бачити кожен день. Можна звернути увагу, що вони, хоч і різні за призначенням, за формою схожі. Ця форма має назву – прямокутний паралелепіпед. Прямокутний паралелепіпед, куб

Номер слайду 3

Прямокутний паралелепіпед має три виміри – висота, довжина та ширина. Це довжини трьох ребер, що сходяться в одній вершині. Загалом у прямокутного паралелепіпеда 12 ребер і 8 вершин. Його поверхню утворюють 6 прямокутників, які називають гранями.

Номер слайду 4

Прямокутний паралелепіпед позначають назвами його вершин. Тобто ABCDA1 B1 C1 D1. Протилежні грані прямокутного паралелепіпеда попарно рівні прямокутники. Звідси випливає, що прямокутний паралелепіпед має по 4 ребра з однаковою довжиною. І таких груп ребер він має у кількості 3-х. Тому зазвичай його позначають як прямокутний паралелепіпед з ребрами a, b і с.Є особливий вид прямокутного паралелепіпеда у якого всі грані – квадрати. Такий вид паралелепіпеда називають кубом. У куба довжина, ширина і висота рівні, тому позначити куб можна за довжиною одного з ребер, тобто – куб с ребром а.

Номер слайду 5

Піраміда. На малюнках нижче ви можете побачити об’ємний пазл і головоломку Рубіка. Вони мають схожу форму, яку називають – піраміда. У цих двох предметів є одна різниця. Головомка Рубіка має в основі трикутник, а пазл чотирьохкутник. Основою піраміди може бути який завгодно многокутник, але інші грані – трикутники.

Номер слайду 6

Окрім граней піраміда має вершину – це точка у якій сходяться усі бічні грані – вершина піраміди. Інші вершини називають – вершина-ми основи. Як можна побачити з ма-люнка вершина піраміди завжди лежить проти її основи. Міркуючи аналогічно, дістанемо, що піраміда має бічні ребра та ребра основи. Позначають піраміду за її вершина-ми, але з одним обов’язковим правилом, першою іде вершина піраміди - SABCD. Відміною від прямокутного парале-лепіпеда та куба є те, що кількість вершин, граней та ребер не однакова для всіх пірамід, а залежить від виду піраміди.

Номер слайду 7

Цікаві факти. Куб має і іншу назву – гексаедр. Стародавні греки дали кубу таку назву за числом граней. “Гекса” означає шість, “хедра” – грань. Гексаедр – шестигранник. Єгипетські піраміди – архітектурні пам’ятки Стародавнього Єгипту, серед яких одне із Семи чудес світу – піраміда Хеопса. Піраміди будувалися як гробниці для фараонів Стародавнього Єгипту. Цікаво, що піраміди-усипальниці є і в Україні, на Полтавщині. Вони були збудовані під враженням від побачених пірамід у Єгипті.

Номер слайду 8

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Краснянская Алла
    Спасибо, почти то, что я искала
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 лютого 2018
Переглядів
8204
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку