презентація на тему : Птах року2021 синиця чубата "

Про матеріал
Для підвищення рівня пізнавальної активності учнів, екологісної обізнаності та виховання екологічно свідомої особистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Птах року 2021 Синиця чубата(Parus cristatus)

Номер слайду 2

Синиця чубата (Parus Cristatus, Lophophanes christatus)Вид – Синиця чубата (Parus cristatus)Рід – Синиця (Parus) / Чубаті синиці (Lophophanes)Родина – Синицеві (Paridae)Ряд –Горобцеподібні (Passeriformes)Чубата синиця має ще кілька назв - хохлушка або гренадерка. Пісня чубатої синички — це короткі мелодійні трелі або пискливе «ці-ці — чрр — чрр»

Номер слайду 3

Різноманітність виду. Всього в світі існує близько 65 різних видів синиць. З найбільш поширених видів синиць виділяють наступні:

Номер слайду 4

МІСЦЯ ПОШИРЕННЯ ПТАХА: На всій території Європейської частини Російської Федерації, також зустрічається на півночі з боку Архангельська. Її кордони тягнуться на північ і практично на південно-східні землі Вятки і Двіни. Від Свердловська і Уфи мешкає в лісовій місцевості до самої Башкирії. Від українських Карпат межа проживання чубатого синиці проводиться через землі Полтави, Воронежа, Ульяновська і Пензи.

Номер слайду 5

Поширені ці чубаті пташки на більшій частині Європи, де найчастіше обирають високостовбурні соснові та смерекові ліси. Рідше трапляються у змішаних, світлих листяних лісах із густим підліском і старими деревами. В Україні ареал синиці чубатої обіймає лісову та значну частину лісостепової смуги, а також Карпати.

Номер слайду 6

ІСТОРІЯПерша інформація про синицю зустрічається в першому законодавчому акті про захист пернатих, де крім неї в список корисних мешканців неба включені також шпаки. Закон відноситься до 13 століття, де в 1328 році за наказом Людовика Баварського заснований «великий штраф для будь-якого, хто наважиться вбити синицю - самого старанного винищувача комах».

Номер слайду 7

Птах дрібних розмірів, має сіро-темне забарвлення, чубок піднятий вгору. Саме через чубчика синиця отримала назву - гренадерка, тому що він схожий на головний убір. Хвіст, крила і спина сірувато-бурого забарвлення, видимих ​​відмітин непомітно. Є темна смужка, яка простягається через очей з загином на щоки, схоже на темні дужки. Потилицю темний, а на горлі присутній чорна пляма. Ззаду виділяються підстави пір`я, але лоб білого кольору, на цьому тлі чубчик помітно відрізняється. Черево і голова мають біло-брудні відтінки. Якщо синиця чубата переходить в стадію роздратування, то у неї витягується шия і притискається чубчик. За зовнішніми характеристиками самки і самці практично не мають відмінностей. А молодняк має чубчик і борідку не великих розмірів. Має наступні параметри: ряст за розмірами не більш горобця - тіло в довжину не більше 14 см; розмах крил становить 21 см; маса птиці не перевищує 14 грам. Будова тіла

Номер слайду 8

РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ У раціон харчування синиць входять наступні безхребетні: листоїди,довгоносики,павуки,метелики,оси, бджоли,мухи,комарі,тля,коники, поденки, бабки, цвіркуни, сарана. В осінньо-зимовий сезон харчується насінням і ягодами: кизил, ялівець, ялиця, ялина, сосна, глід, горобина і вільха.

Номер слайду 9

РОЗМНОЖЕННЯ Гренадерки насиджують яйця в середньому 16 днів, відкладають від 5 до 7 яєць. Гнізда повні кладкою починають насиджувати з першої половини травня місяця. Забарвлення шкаралупи яєць завжди змінюється, буває однотонний білий колір без плям, а буває з плямами на тупому кінці схожі на віночок і коричнево-червоними крапками. Їх розміри коливаються в середньому 1,6 -1,4 сантиметрів. Народились пташенята не виходять за межі гнізда протягом трьох тижнів. Самка вигодовує пташенят тільки гусеницями, вона вишукує здобич в хвойних деревах, дістаючи їх зі стовбура. Материнське годування припиняється за пару днів до самостійного вильоту молодняка з житла. Молодняк чубатого синиці може ставати на крило приблизно в середині червня.

Номер слайду 10

ГНІЗДУВАННЯ Для розташування гнізда, гренадерка вибирає дрібні ями, які знаходяться серед коренів великого дерева, а також в напівзгнилих низьких пнях покритих щільним килимом моху, але в якості свого будинку все ж віддають перевагу дуплам в деревах. Якщо ж птах не може знайти собі подібне притулок, то вона заселяється в покинуті житла сорок і білок, іноді в гнізда хижих звірів, і навіть можуть оселитися в гніздо кропив`янику. У старих деревах і пнях з пухкої і гнилої серцевиною, чубаті синиці роблять гнізда, витягають труху до потрібних розмірів дупла. Льотне отвір дупла для гренадеркі становить приблизно 3 сантиметри в діаметрі. Дно дупла облаштовують змішаним лишайником і мохом. Для облаштування лотка використовують скручений білячу шерсть, але в м`якому стані, виходить як повсть. На шерсть накладаються кокони метелика і павутина, але не завжди застосовуються такі матеріали. Чубаті синиці на відміну від інших птахів видають мало звуків.

Номер слайду 11

ПОВЕДІНКАЧубаті синиці- досить активний вид птахів, не можуть сидіти на одному місці і досить рухливі. На полюванні за комахами вони подібні пищух, ефектно пересуваючись по деревах переслідуючи комаху. Чубаті синиці можуть об`єднатися в зграї з древолазами, корольками, пищухами. Їх лідером стає дятел, отже, ймовірність виживання зграї дрібних птахів істотно підвищується. У зграї гренадеркі відрізняються тим, що видають гаркавий звук, схожий на неспокійне звучання звичайної синиці. Коли самці чубатого синиці займають територію, вони видають скромний спів.

Номер слайду 12

Значення. Птах вносить вклад для хвойних лісів тим, що знищує шкідливих комах, які руйнують дерева. Для природи чубаті синиці вважаються істинними санітарами і рятівниками лісу. Навіть тоді, коли зимовий холод мучить гренадерку, вона не відступає від їжі комахами, якщо ж вони відсутні, синиці переходить на зернові корми. Щоб голодної чубатого синицю знайти свою здобич, вона пролітає багато годин і оглядає практично кожне дерево на наявність яєць комах і личинок.

Номер слайду 13

ОХОРОНАСинички занесені до переліку видів, які перебувають під опікою Європейського товариства охорони навколишнього середовища та охороняються Бернською конвенцією про охорону дикої флори і фауни і природних середовищ у Європі.

Номер слайду 14

Шляхи вирішення. Для збереження цих лісових видів необхідна сувора охорона заповідних лісових ділянок та місць гніздування. Важливим є також категорична заборона спалювати очерети, забруднювати та спотворювати водно-болотні угіддя. Існування вусатих синиць значною мірою залежить саме від охорони цих біотопів. Для захисту довгохвостих синичок особливо важливо збереження підліску й чагарників. Велику загрозу для них несе застосування пестицидів, оскільки основною поживою є шкідники лісу.

Номер слайду 15

Цікаві факти. У 1979 році у СССР випустили поштовий конверт із зображенням синиці чубатої

Номер слайду 16

Список використаних джерел1. Google.com/search?q=чубата+синиця2.https://u.animalefans.ru/ptahi/7835-chubata-sinicja-sposib-zhittja-chubatogo-ptici.html.3.https://www.youtube.com/watch?v=-j. Daqzd. Ik. BE 4. https://bird-ukraine.pp.ua/index.php/svit-ptakhiv-ukrainy/ptakhy-lisiv/38-lophophanes-cristatus5.https://ru.wikipedia.org/wiki6.http://pernatidruzi.org.ua/synytsya_chubata_parus_christatus_lophophanes_cristatus.html

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
2415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку