Презентація на тему " Регуляція у рослин " (11 клас).

Про матеріал
Презентація на тему " Регуляція у рослин " містить матеріали для класів з профільним вивченням біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Регуляція у рослин11 клас профільний рівень

Номер слайду 2

Пригадай!Продихи. Транспірація. Автотрофи. Мінеральне живлення. Газообмін у рослин. Сочевички. Фітогормони. Осмос

Номер слайду 3

Регуляція надходження й виділення речовин. Які зони кореня виділяють?В якій зоні кореня відбувається поглинання води?За якими законами вода надходить до кореня?В якій зоні з’являються транспортна та механiчна тканини?Що являють собою кореневі волоски? Які їхні функції?

Номер слайду 4

Регуляція надходження й виділення речовин. Зовнi розташований шар клiтин покривної тканини(епiблеми), який дає початок одноклiтинним виростам – кореневим волоскам. Шар епiблеми позначений пiд №1. Через кореневi волоски мiнеральнi речовини та вода надходять до первинної кори, побудованої з основної тканини, а потiм потрапляють до центрального цилiндру. Первинна кора (№2) здiйснює ряд функцiй, зокрема захисну, запасаючу, синтезу речовин та газообмiну.

Номер слайду 5

Регуляція надходження й виділення речовин. Всерединi центрального цилiндру (№5) знаходяться транспортна та механiчна тканини. Транспортна тканина представлена судинами (№4), з яких формується ксилема, та ситоподiбними трубками (№6), з яких формується флоема. По судинах вгору транспортуються неорганiчнi речовини, тобто вода та мiнеральнi сполуки, а по ситоподiбних трубках вниз транспортуються органiчнi речовини, що утворюються в результатi фотосинтезу.

Номер слайду 6

Регуляція надходження й виділення речовин

Номер слайду 7

Механізм поглинання мінеральних речовин коренями рослин отримав назву "обмінної адсорбції". За сучасними уявленнями вона являє собою активний фізіологічний процес, що відбувається у кілька етапів. Мінеральні речовини поглинаються рослинами тільки у вигляді іонів, тому для початку цього процесу необхідно, щоб ті чи інші солі у ґрунтовому розчині піддалися електролітичній дисоціації. Поглинання мінеральних речовин відбувається шляхом активного транспорту. Перенесення йонів крізь цитоплазматичну мембрану всередину клітин кореневих волосків проходить проти градієнта концентрації і електричного потенціалу, тому на цей процес витрачається енергія.

Номер слайду 8

Регуляція надходження й виділення речовин. Надходження газів — CO2 для фотосинтезу й O2 для дихання — відбувається головним чином через продихи. Для дихання рослини також використовують O2, утворений у процесі фотосинтезу й накопичений у міжклітинниках.

Номер слайду 9

Інтенсивність газообміну регулюється відкриттям та закриттям продихів. На світлі в замикаючих клітинах продихів збільшується вміст цукрів і йонів Калію, що призводить до підвищення осмотичного тиску й надходження води. Тургор клітин збільшується, і продихи відчиняються ширше настільки, наскільки вищий рівень освітлення. Уночі продихи закриваються, тому що фотосинтез зупиняється, і тургорний тиск у замикаючих клітинах спадає.

Номер слайду 10

Сочевички — це утворення на стовбурі та гілках дерева, в яких знаходяться дрібні отвори, прикриті пухкою тканиною. Сочевички утворюються, коли епідерма відмирає і заміняється перидермою, до них переходить функція газообміну (яку в епідерми виконували продихи).

Номер слайду 11

Виділення у рослин здійснюється клітинами листків і коренів, а також клітинами спеціальних видільних тканин (залозистими волосками, молочними судинами, нектарниками) . Речовини, що виділяються, можуть накопичуватися у вакуолях і клітинних стінках. У рослин виділення здійснюється спеціалізованими клітинами та тканинами в складі вегетативних органів. А ось спеціалізованих органів виділення у рослин, на відміну від тварин, немає, однак продукти виділення в них можуть накопичуватися, видалятися в навколишнє середовище або ізолюватися видільними тканинами

Номер слайду 12

Ще однією особливістю виділення рослин є те, що видільна функція притаманна усім рослинним клітинам, які накопичують продукти виділення в цитоплазмі (у вигляді включень) чи органелах (вакуолі, апарат Гольджі). Часто продукти обміну мають суттєве значення для життєдіяльності, тому в рослин важко відрізнити екскрецію від секреції.

Номер слайду 13

Структури виділення рослин дуже відрізняються за ступенем спеціалізації, розташуванням у рослинному організмі, складністю будови тощо. Найчастіше їх поділяють на зовнішні та внутрішні. Залозисті волоски для виведення газоподібних, рідких і твердих екскреторних речовин (наприклад, у кропиви), сольові залози для видалення надлишку йонів різних солей (у рослин-галофітів тамариксу, кермеку), нектарники для виділення нектару (квіткові комахозапильні рослини), гідатоди для виділення води з внутрішніх тканин листка (суниці, пшениця). Молочники (макові, молочайні, айстрові), сховища для накопичення й зберігання кінцевих продуктів життєдіяльності (цитрусові), Видільні ходи (смоляні).

Номер слайду 14

Розпізнай структури для виділення у рослин

Номер слайду 15

Завдання: заповни таблицю ”Фітогормони”(с.59 підручника. Підручник з Біології і екології (профільний рівень). 11 клас. Задорожний - Нова програма){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. Місце знаходження. Функції

Номер слайду 16

Збереження гомеостазу в несприятливих умовах. Рослини переносять екстремальні умови по-різному.1. Багато видів на час дії несприятливого фактора (посухи, знижених температур) упадають у стан глибокого спокою (на зиму — у помірному кліматі, на літо — у сухих тропіках). 2.Інші рослини переносять несприятливі умови в активному стані, але змінюють процеси життєдіяльності. Наприклад, в умовах водного дефіциту гальмується клітинний поділ, що призводить до вповільнення росту рослин. За нестачі води рослини можуть згортати або навіть утрачати листки.3. Через несприятливі умови прискорюються процеси старіння й опадання нижніх листків. Рослини формують такий мінімум органів, який вони в змозі забезпечити необхідними речовинами.

Номер слайду 17

Механізми захисту від шкідників. Проникненню патогенів (бактерій, вірусів, мікроскопічних грибів) усередину рослини перешкоджають механічні бар'єри:- здерев'яніння пагонів,- віск, що відкладається на кутикулі,речовини кутикули мають антигрибкові та антибактеріальні властивості. Важливе значення для рослин мають біологічно активні видільні речовини :1.антибіотики для пригнічення росту мікрофлори, 2.фітонциди для захисту від мікроорганізмів3. коліни для негативного впливу на ріст і розвиток вищих рослин,4. маразміни – речовини, які викликають в'янення у вищих рослин тощо.

Номер слайду 18

Виділення речовин у процесі життєдіяльності є важливим компонентом обміну речовин та гомеостазу рослинного організму

Номер слайду 19

Встанови відповідність між номером структури на малюнку та її функцією. Вкажи назви виділених структур.1. 2.3.4.5.6. Виконай завдання!

Номер слайду 20

Поясни малюнок!

Номер слайду 21

Домашнє завдання: вивчити параграф 28, знайти відповіді на Запитання та завдання. Як рослини борються зі шкідниками? Чому в клітинах коренів завжди високий вміст розчинених солей і цукрів? Навіщо рослини помірних широт скидають листя на зиму? Чому небезпечно пошкоджувати кору дерев?

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
1300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку