Презентація "Саморегуляція на рівні надорганізмових систем "

Про матеріал
Презентація Саморегуляція на рівні надорганізмових систем містить матеріал для уроків у класах з профільним вивченням біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Саморегуляція на рівні надорганізмових систем11 клас профільний рівень

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙ!Саморегуляція. Гомеостаз. Популяція. Конкуренція. Поведінка. Етологія

Номер слайду 3

Рівні саморегуляції. Міжвидова регуляція

Номер слайду 4

Рівні саморегуляції. Внутрішньопопуляційна регуляція. В основі внутрішньопопуляційної регуляції лежить внутрішньовидова конкуренція. Чисельність популяції підтримується в певних межах. Коли ці межі порушуються, чисельність прагне повернутися до початковихзначень. Здатність популяції підтримувати певну чисельність своїх особин називається гомеостазом популяції.

Номер слайду 5

Поясни схему!

Номер слайду 6

Рівні саморегуляції. Територіальність Територіальність — це поведінка тварин з охорони своїх індивідуальних ділянок, які є для них місцем проживання, харчування та розмноження. Виселення як відповідна реакція на зростаючу густоту популяції властиве багатьом видам птахів і ссавців. Масова міграція — розселення більшої частини популяції за межі території, яку вона займала в осілий період.

Номер слайду 7

Територіальність у рослин. Боротьба за територію в рослин здійснюється: розростанням кореневої системи, збільшенням площі листя, зростанням пагонів. У жорстких умовах існування внутрішньовидова конкуренція рослин проявляється у вигляді самозріджування.

Номер слайду 8

Жорсткі форми внутрішньовидовоїконкуренціїСамозріджування. Канібалізм

Номер слайду 9

Пригнічення росту і розвитку хімічними речовинами. Аменсалі́зм (від лат. mensa — «трапеза») — форма біотичних взаємовідносин між організмами, за якої один вид пригнічує життєдіяльність іншого, але при цьому не відчуває негативного або позитивного впливу у відповідь. Організм, що зазнає пригнічення росту та розвитку, називають аменсалом; панівний організм − інгібітором.

Номер слайду 10

Алелопатія. АЛЕЛОПАТІЯ РОСЛИН (грец. allelon — взаємно і pathos — страждання) — одна з найважливіших і характерних форм хімічного зв’язку і взаємодії рослин фітоценозу, важливий чинник, що визначає видовий склад, чисельність популяції, структуру і продуктивність фітоценозів. Це виділенням рослинами в навколишнє середовище хімічних продуктів життєдіяльності, які називають по-різному: фітонциди, біоліни чи фітоліни, а найчастіше — коліни.

Номер слайду 11

Цікаво знати! Алелопатія в саду: Черешня і горобина позитивно впливають одна на одну. Запах капусти шкідливий для винограду, не садіть ці культури поряд. Ефіри, виділені сосною, благотворно впливають на розвиток яблуні. А от картопля, що росте в міжряддях яблунь, у буквальному значенні отруює життя (ґрунт) яблуні. Волоський, манджурський і чорний горіхи дуже пригнічують яблуні, груші, іргу, горобину. Чорна тополя, клен, що ростуть неподалік від саду, наповнюють повітря фітонцидами, стимулюють ріст яблунь і груш, захищають їх від плодожерки. Робінія (біла акація), каштан, ялиця, троянда, бузок, калина, жасмин, барбарис пригнічують ріст інших рослин, в тому числі яблуні та груші. Кісточкові можуть негативно впливати на яблуні і груші. Ілюстрація алелопатичного ефекту. Стрілки показують різні способи, якими рослини можуть виділяти алелохімікати в навколишнє середовище.

Номер слайду 12

Поведінкові і фізіологічні розлади

Номер слайду 13

Поведінкові і фізіологічні розлади. Під час стресу від переселення змінюється гормональний баланс особин і порушується репродуктивна функція. Зокрема, у самок щурів у популяції затримується овуляція, гинуть ембріони, зникають інстинкти турботи про потомство, зменшується кількість виводків і молодих особин. Насамкінець усе це призводить до гальмування росту популяції.

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку