Лікарські рослини. Рідкісні лікарські рослини

Про матеріал
комбінований урок на тему лікарські рослини Тернопільської області, рідкісні рослини
Перегляд файлу

Практичне заняття на тему «Лікарські рослини.

Отруйні та рідкісні лікарські рослини»

Мета:

освітня: з’ясувати якість та рівень оволодіння знаннями про лікарські рослини у студентів, навчитися розпізнавати лікарські рослини; визначати отруйні рослини; формувати навички  застосовування їх для  лікування різних хвороб використовуючи методи контролю та самоконтролю у вигляді практичної форми діяльності;

розвиваюча: розвивати вміння класифікувати, виявляти зв’язки, формулювати висновки; розвивати комунікативні навички під час роботи у групах, розвивати пізнавальний інтерес; розвивати вміння пояснювати особливості, закономірності, аналізувати, співставляти шляхом виконання завдань різних рівнів складності;

виховна: створити умови для реальної самооцінки студентів, реалізації їх, як особистості, розвивати комунікативні навички під час роботи в групі в нестандартній ситуації завдяки ігровій формі діяльності.

Тип заняття: перевірка і корекція знань, умінь і навичок.

Форма організації навчального заняття: ділова гра.

Форма роботи студентів: групова, індивідуальна.

Методи роботи: дослідницький та пошуковий.

Технології: проблемне навчання, творчий розвиток студентів.

Обладнання: комп’ютер, проектор, екран, лабораторне обладнання.

Заплановані результати:

особистісні: вміння висловлювати й аргументувати свою думку, бути толерантним по відношенню до інших поглядів;

предметні: вміння оперувати понятійним апаратом в курсі біології, вміння представляти багатогранність проблем пізнання навколишнього світу, співставляти вміння і навички для розв’язування нестандартних завдань і проблем.

 


ХІД ЗАНЯТТЯ

І. Організаційний момент

Перевірка готовності студентів до заняття.

-         Доброго дня, шановні студенти та гості нашого заняття. Прошу чергових подати інформацію про присутність на занятті.

 (звіт чергового про готовність групи до заняття)

II. Актуалізація опорних знань

Тема заняття: «Лікарські рослини. Отруйні та рідкісні лікарські рослини».

Застосувавши метод кооперативного моделювання ви на попередньому занятті об’єдналися у групи, збирали матеріал про лікарські рослини, їх поширення, використання у медицині та біологічну цінність і метою  заняття є  узагальнити зібрані матеріали про багатогранність лікарських рос­лин, їх біологічні особливості, роль рослин у природі, їх ес­тетичну та практичну цінність.

У нашому коледжі щомісячно виходить студентська газета «У ритмі життя…» (шановні гості можете ознайомитьсь з останніми номерами газети).

Пропоную зібрати добірку матеріалів для наступного номеру, біологічного спрямування, про лікарські рослини нашого краю.

Застосування лікарських рослин в практиці обумовлено наявністю в їх складі біологічно активних речовин, які при введенні в організм навіть у дуже малих кількостях викликають певний фізіологічний ефект. Ці активні речовини ви вивчали у першому семестрі, тому спробуємо пригадати.

(опитування БАР):

  1. Що таке БАР?

-         БАР – це неорганічні й органічні сполуки, загальною особливістю яких є висока активність у невеликих кількостях.

  1. Які біологічно активні речовини ви знаєте?

-         Вітаміни, гормони, фітогормони, алкалоїди, фітонциди, ферменти, антибіотики.

  1. Які  з названих БАР є  рослинного походження?

-         Алкалоїди – БАР рослинного походження, які відіграють роль каталізаторів і завдяки токсичності захищають рослини від поїдання.

  1. Приклади представників? (хінін, кофеїн, нікотин, морфін, атропін, колхіцин)
  2. Про фітонциди, що пам’ятаєте?

-         Фітонциди – БАР вищих рослин, які здатні вбивати або пригнічувати ріст бактерій, грибів, найпростіших, забезпечуючи природний імунітет. (Аліцин цибулевих, гексенал грецького горіха, хлорогенова кислота моркви і картоплі)

-         Фітогормони – БАР, які регулюють ріст і розвиток вищих рослин і грибів, а також відіграють важливу роль у пристосуванні рослин до мінливих умов середовища. (Стимулятори та інгібітори)

-         Атибіотики також є рослинного походження, які вибірково пригнічують ріст мікроорганізмів, а також клітин злоякісних пухлин (новоіманін зі звіробою)

Напевне тому кажуть звіробій рослина, що «лікує від 99-ти хво­роб»

Дякую, ви непогано справились. Оскільки БАР містяться у тканинах рослин, пригадаємо які тканини у рослин ви знаєте?

-         Твірні, основні, покривні, провідні, механічні, видільні.

Які тканини рослин називають секреторними?

-         Секреторні тканини, які наявні в рослинному організмі. В процесі метаболізму в рослинних клітинах утворюються побічні продукти метаболізму. Вони можуть виділятися в навколишнє середовище за допомогою зовнішніх видільних структур або ізолюються у внутрішніх секреторних порожнинах та каналах. Тканини, в яких утворюються та нагромаджуються продукти секреції, називаються секреторними або видільними.

До зовнішніх видільних тканин належать:
- гідатоди (водяні продихи);
- нектарники;
- залозисті волоски. 
До внутрішніх видільних тканин належать:
- внутрішні секреторні клітини;
- секреторні порожнини (вмістища);
- канали (молочники).


ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Які лікарські  рослини  ви використовуєте  і чи взагалі використовуєте та з якою метою?

- Калина (кашель), малина (температура), липа (застуда), подорожник (кровотечі, рани), чистотіл (видалення бородавок), ромашка (заспокійлива), шипшина (вітаміни)

На території України росте близько 5 (п’яти) тисяч видів рослин. З них майже 800 використовується в народній та науковій медицині з лікувальною метою.

За спрямованою терапевтичною дією на системи органів людини лікарську рослинну сировину поділяють на декілька груп:

Які ви знаєте системи органів тваринних організмів?

-         Опорно- рухова, травна, кровоносна, дихальна, видільна, нервова, статева ендокринна.

Так і лікарські рослини поділяють на:

 (називаю декілька груп)

- рослини, що діють на серцево-судинну систему, 
- рослини, що діють на шлунково-кишкову систему,
- рослини, що діють на центральну нервову систему, 
- рослини, що діють на ендокринну та імунну системи,
- рослини, що діють на органи дихання, 
- рослини, що діють на нирки і сечовивідні шляхи, 
- рослини, що діють на шкіру, 
- рослини, які використовуються при інфекційно-запальних захворюваннях, 
- рослини, які використовуються при авітамінозах, 
- рослини, які використовуються при кровотечах.

IV. Осмислення об’єктивних зв’язків.

За допомогою популяційно-статистичного методу гуртківці мікробіології збирали матеріали та опрацьовували дані районної лікарні та поліклініки              м. Чорткова про захворювання населення. Отримали такі дані: на ендемічний зоб хворіє – 27% населення; на інфаркт – 5%, на грип – 60%, на ангіни – 8%.

Зважаючи на те, що багато людей потерпають від недуг з метою санпросвітньої роботи та профілактики захворювань гуртківці фармакології зібрали та оформили інформацію про лікарські рослини Тернопільської області по групах в папки. Працюючи з ними, ви зможете дати відповідь на отримані завдання (чергова роздає папки).

Використовуючи метод «гронування», спочатку ми розглянемо групу рослин, що впливають на шкіру.

Викладач

Шкіра - це орган людського організму, який займає найбільшу площу. Поверхня шкіри щодня піддається дії різноманітних факторів. Не дивно, що захворювання шкіри широко поширені. Тому люди найчастіше стали використовувати різні креми, гелі, настоянки для профілактики дерматологічних захворювань.

А чи використовуєте ви препарати для догляду за шкірою, які містять екстракти лікарської рослинної сировини?

- Крем з екстрактом алое,  шампунь в основу якого входить кропива, на основі гірчиці шампунь.

Так, алоє, кропива, береза, звіробій, подорожник, чистотіл, льон, ромашка. Усі ці рослини об’єднуються у дерматологічну групу.

V. Сприйняття та засвоєння нового матеріалу.

Хто може  розказати чим корисний чистотіл звичайний?

-         Використання чистотілу для лікування не тільки прерогатива народної медицини — цю рослину занесено до фармакопеї більшості країн світу.

Основні властивості чистотілу - протизапальні, спазмолітичні, жовчогінні і бактерицидні.

Найбільш активними речовинами чистотілу є саме алкалоїди, які знімають болі і спазми гладкої мускулатури, заспокоюють, нормалізують тиск і серцевий ритм; здатні покращувати нервово-м'язову провідність, проявляти антимікробну та протипухлинну активність.

Ці властивості дозволяють застосовувати чистотіл при захворюваннях шлунка, печінки, кишечника, застої жовчі, ревматизмі, подагрі, венеричних і грибкових захворюваннях. Очищенню організму чистотіл сприяє тільки на ранніх стадіях захворювань, тому краще використовувати його як профілактичний засіб.  Маззю можна лікувати туберкульоз шкіри, мозолі, папіломи, екземи, псоріаз.

Чи справді чистотіл здатний лікувати онкологічні захворювання?

-         Багато фахівців-гомеопати вважають, що чистотіл може зупинити розвиток ракових клітин, і навіть зруйнувати їх, а потім вивести залишки з організму але тільки на ранніх стадіях захворювання. При метастазах чистотіл навряд чи допоможе, проте його все ж застосовують, намагаючись зупинити їх розростання.

 

При яких випадках не дозволяється використовувати чистотіл?

  •           для лікування дітей;
  •           під час вагітності та при грудному годуванні;
  •           для лікування осіб з непостійним психічним станом (психічні розлади, епілепсія);
  •           при стенокардії та інших серйозних захворюваннях серця.

При передозуванні препаратами чистотілу проявляються токсичні і галюциногенні властивості його основних алкалоїдів, що може призвести до втрати свідомості, паралічу, а в особливо важких випадках — до летального результату.

Для виготовлення препаратів рекомендується використовувати свіжу сировину, так як при висушуванні частина корисних речовин руйнується, що знижує ефективність лікувальних властивостей рослини. Крім того, при неправильному сушінні трава чистотілу швидко пліснявіє, через що сировина стає непридатною для виготовлення ліків.

Давайте переглянемо відео про заготівлю лікарської сировини (відеофрагмент).

Серед лікарських рослин є багато отруйних, тому під час збирання не можна витирати руками губи, очі та ніс. Доброякісною вважається сировина, що зберегла активно діючі речовини та природній колір.

Повернемось до групи рослин, що діють на шкіру. Береза бородавчаста - лікарська рослина, з якої цінною сировиною є рідина, яка скапує з берези, ми називаємо її соком.

Давайте з’ясуємо чи насправді березовий сік є настільки корисним. Отже, створимо так звану сітку Ельвермана на дошці і дізнаємося, чи березовий сік є корисним напоєм для нашого організму?

Так (корисним)

Проблема

Ні (шкідливим)

Справжній сік берези може подарувати людському організму ферменти, необхідні для підтримки імунітету.

Особливо це важливо у весняний період, коли ми найбільше схильні до простудних захворювань.

Чи корисним є березовий сік?

Можливість підхопити збудника кишкових інфекцій, стафілококу, що міститься у великій кількості березового соку.

Сік багатий на калій, магній, кальцій

Які важливі для серця

 

Велике значення має також і місце, де був зібраний напій. Дерева, що ростуть у безпосередній близькості від магістралей і завантажених автомобільних трас, даватимуть сік, “заражений” важкими металами.

Тому, перш ніж купувати березовий сік, бажано поцікавитися, в яких районах він був зібраний.

Речовини, які містяться у березовому соку, здатні за короткий час вивести з організму токсини, що дуже важливо при отруєнні.

 

Людям, що страждають на алергію крім пилку шкодить і сам сік

Завдяки своєму сечогінному засобу березовий сік допомагає вивести інфекцію з організму, тим самим сприяючи швидкому одужанню.
тому пити березовий сік рекомендується тим, хто страждає запальними захворюваннями нирок.

 

Але у кого сечокам’яна хвороба заборонено пити березовий сік

Викликаючи активне сечовиділення, березовий сік може викликати рух каменів, що проявиться найсильнішими хворобливими відчуттями.

Сприятливо впливає березовий сік і на роботу ШКТ.

Людям, що страждають зниженою кислотністю шлунку, березовий сік стимулює вироблення шлунком кислоти.

 

 

Березовий сік є жарознижувальним

 

 

Березовий сік з успіхом застосовується при лікуванні різних шкірних захворюваннях таких, як нейродерміт, екзема, зігріваючи висип і фурункульоз, і подібні.

Косметологи вже давно узяли на озброєння цей напій, і завдяки ньому, позбавляють своїх пацієнтів від лупи, і зміцнюють волосся. Для досягнення доброго результату можна просто споліскувати волосся цією цінною рідиною.

 

 

 

Оскільки аргументи проти використання березового соку закінчились, ми будемо вважати, що цей весняний напій є все ж таки корисним, але потрібно лише правильно заготовлювати і правильно вживати.  Пам’ятайте про те, що збирати березовий сік в Україні заборонено. Лише за винятком тих випадків, коли це роблять промислово у спеціально відведених місцях.

Боротьба з хворобами ведеться людиною здавна. Ми завжди шукаємо чим допомогти нашій ендокринній та імунній системам, особливо у весняний та осінній період.

Які лікарські рослини вам відомі, що багаті на вітамінний склад і можуть підтримати імунну систему.

-         Рослини, що діють на ендокринну та імунну системи: валеріана, глід, горіх, кропива,шипшина, кульбаба, мак.

Поговоримо про дію кропиви дводомної на організм людини, але спершу пригадаємо чому  у цієї рослини така цікава назва дводомна?

-         Є рослини дводомні та однодомні

-         Дводомні рослини, рослини, в яких чоловічі (тичинкові) і жіночі (маточкові) квітки знаходяться не на одній особині, а на різних. До Д. р. відносяться верба, осика, кропива і ін. Однодомні рослини , рослини, в яких одностатеві квітки, — чоловічі (тичинкові) і жіночі (маточкові) — знаходяться на одній і тій же рослині. Приклади О. р.: береза, ліщина, дуб, сосна, ялина, кукурудза, гарбузові.

Перше, що спадає на думку, коли чую про кропиву, це те як вона пекуче жалить, а чому?

-         Пекуче жалити через наявність на кропиві пекучих волосків. Кінчик кожного волоска, за формою схожий на медичну ампулу, покритий солями кремнію. Під час дотику до рослини кінчик волосини обламується, гострі краї впиваються в шкіру і в неї потрапляє дратівливий сік.

До складу соку жалких клітин кропиви входять гістамін, холін і їдка мурашина кислота, яка, потрапляючи на шкіру людини, викликає опік. І якщо опік кропивою дводомної або пекучої не викликає важких наслідків, то сік жалких клітин деяких тропічних видів рослини може привести до дуже серйозної виразки. Кропиву не рекомендується вживати в їжу хворим з підвищеним згортанням крові, при тромбофлебітах і загрози інфаркту.

До групи рослин, що діють на ендокринну та імунну системи належить трав’яниста рослина кульбаба, сприймається найчастіше, як бур’ян. А тим часом у Європі до неї ставляться з великою повагою. Ви знаєте про те, що в багатьох країнах (Голландія, Японія, Франція, США. Індія) цілі плантації з кульбабами розводять. І так уважно ставляться до кожної її частини. Нічого не пропадає даремно. А як ми використовуємо цю лікарську рослину?

-         Салати, корисне варення, цілюще вино, консервація бруньок – ось далеко не повний перелік того, що роблять з простої кульбаби. І все завдяки її чудовим цілющим властивостям.

-         Кульбаба лікарська:

  • Корисна для травлення. Нормалізує апетит, поліпшує метаболізм організму. Якщо ви будете вживати її регулярно, то вона допоможе вам прискорити розщеплення жирів і буде сприяти схудненню.
  • Корисна кульбаба і для нервової системи. Тонізує і стимулює її. Якщо у вас занепад сил, хронічна втома, нервове перевантаження – кульбаба для вас.
  • Корисна для суглобів і шкіри.
  • Виводить отрути і токсини з організму, а також прибирає наслідки нашого, часом, бездумного застосування лікарських препаратів.
  • Багата вітамінами і мінералами. Мідь, залізо, калій, магній, натрій, марганець, вітаміни групи А, С, а також групи B – все тут присутнє у великій кількості. Кульбаба – просто джерело вітамінів.
  • Кульбаба володіє жовчогінною, протиглистовою та проносною властивістю.
  • Кульбаба вирівнює шкіру і колір обличчя, усуває ластовиння.

 

Окрім використання цих усіх рослин, як лікувальних так і в косметичних цілях, ми ще можемо використовувати лікарську рослинну сировину в їжу. Чим правильніше ви харчуєтеся, тим краще виглядає ваша шкіра. Це непорушна істина для кожного з нас. Вірним є і зворотне твердження: чим менше уваги ви будете приділяти своєму раціону, тим більш проблемною стане шкіра.

 

Давайте спробуємо запитати у провізора навчально-виробничої аптеки коледжу, Олега Євгеновича чи може народна медицина замінити лікарські препарати?

Дякую за цікаву та корисну для нас інформацію.

Які лікарські рослини ви використовуєте при лікуванні захворювань дихальних шляхів?

-         Липа, ромашка, шавлія, м’ята, малина, нагідки.

Поговоримо про нагідки лікарські, що мають протимікробну дію на наш організм.

-         Нагідки лікарські або, як ми всі звикли її називати, календула, цінна і універсальна рослина. Її лікувальні властивості важко описати в двох словах, календула  активно використовується як лікувальний засіб від багатьох відомих недуг.

Все розмаїття корисних властивостей, якими нагідки готові поділитися з людиною, обумовлені наявністю в їх складі цінної  діючої речовини - календа.

Також вона містить органічні кислоти (яблучна, саліцилова і ін.) Каротин, який, до речі, і надає її квітам такий насичений колір. Терпкий запах квіток обумовлений наявністю ефірних масел, смолистих і гірких речовин.

Завдяки своєму унікальному складу, календула лікарська  має широку область застосування, наприклад, здатна надавати могутню протизапальну, антисептичну та знеболювальну дію.

Вона непогано справляється з лікуванням виразок, вугрової висипки, прищів, ран, фурункул. Деякі прихильники народної медицини стверджують, що із її допомогою можна впоратися з лікуванням пухлин, а також позбутися від гастриту, виразки шлунка та захворювань печінки, для цього достатньо регулярного прийому відварів і настоянок, до складу якого входять квіти календули.

Олія  календули набула широкого поширення в косметології, її активно застосовують для лікування різних ушкоджень шкіри: рани, виразки й тріщини.

Також така олія  допомагає при варикозному розширенні вен, позбавляє від судинних сіточок на обличчі і ногах. Нагідки у формі олії відмінно допомагають для лікування опіків, а також використовуються  для сеансів масажу, у тому числі й у маленьких дітей. З її допомогою можна швидко виводити синці, подряпини і укуси комах, а також використовуватися для лікування різних захворювань шкіри рук, тіла та обличчя.

Різні види олій, масел на основі календули або інших рослин, можна використовувати при інгаляціях.  Небулайзер, або просто інгалятор - це пристрій, який перетворює рідкі ліки в аерозоль. Він стане в нагоді всім хто схильний до захворювань дихальних шляхів і легенів. 

Аромалампа - це найбільш простий, але і самий дієвий спосіб створити в приміщенні приємну атмосферу та отримати насолоду від вишуканих пахощів. Використання аромалампи не вимагає специфічних знань, її застосування полягає в повільному томлінні ароматичної олії в спеціальній ємності, завдяки якому повітря в приміщенні набуває чарівного аромату.

У аромаламп застосовуються концентровані ефірні олії, а також ароматичні суміші. У будь-якому випадку, необхідно використовувати лише 5 крапель олії.

Аромалампи застосовуються як вдома, так і на роботі. Вони поліпшать Ваше самопочуття, піднімуть настрій, наситять організм життєвою енергією, додадуть тонус і нададуть релаксуючу дію. Ефект від використання аромалампи спробуємо і ми не в процесі лікування, а в ході зміни настрою.

 

Безліч раз в рецептах народної медицини ми стикалися з такою рослиною, як шавлія. Якщо вам довелося, хоча б раз, тримати в руках цю рослину, то її аромат залишиться у вашій пам’яті назавжди. Але ось що ми знаємо про неї?

-         Використовують цю ароматну траву при лікуванні захворювань горла і запальних процесах в порожнині рота. Цінність шавлії древні греки бачили в її корисних властивостях: зміцнення душевних сил, розуму, відновлення пам'яті. Чай з цієї трави дійсно стимулює розумову діяльність, додає думкам ясність. Дуже корисно пити такий напій перед важливим іспитом або співбесідою.

-         Шавлія має прекрасні антисептичні властивості: дуже швидко загоює рани і навіть виразки. Ефірне масло шавлії мускатної заспокоює нервову систему, знімає депресію, полегшує головний біль.

У вигляді настою цю траву приймають при ангіні, катарах верхніх дихальних шляхів, тонзиліті, фарингіті. Зовнішньо відвар з листя шавлії використовують для ополіскування волосся (проти випадіння або інфекційних захворювань шкіри голови). 
 

Шавлія - рослина, що заспокоює нерви, очищує розум і продовжує життя. Тому гріх не використовувати її цілющі властивості.

Ця рослина нам усім відома з  дитинства. (демонструю гілочку малини)

Хто впізнав? Яка назва цієї рослини?

-         Малина...

Справді це гілочка малини звичайної. Хотілось би пригадати вам, що плід малини помилково називають ягодою, це є складна кістянка: кілька малих соковитих плодиків-кістяночок, щільно прилеглих одна до одної, створюють подобу ягоди.

Якими лікувальними властивостями наділена малина?

-         Плоди малини містять цукри, органічні кислоти, каротин (провітамін А), аскорбінову кислоту (вітамін С), дубильні речовини. Тож не диво, що вони не тільки поживні та смачні, а й цілющі. Цих властивостей і висушеними вони не втрачають протягом двох років.

Сушені плоди вживалися при гарячкових захворюваннях, а квітки у вигляді настоянки служили протиотрутою при укусах змій, скорпіонів, бджіл, ос.
У науковій медицині сушена малина вживається як потогінний засіб при простудних захворюваннях, при грипі, ангіні. Зі свіжої малини готують сироп, який додається в мікстури для поліпшення смаку ліків. У народній медицині малина звичайна (квіти, листя, плоди) застосовується як антисклеротичний, протизапальний, жарознижувальний та високовітамінний засіб при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі. Зовнішньо відвар застосовують для полоскання при хворобах горла. З сухого листя малини готують відвар для примочок, а зі свіжого потовченого листя роблять мазь, яку застосовують при акне (побутова назва - вугрі). Крім того, плоди малини вживають для поліпшення апетиту, регулювання діяльності кишечника, як кровоспинний при шлункових, кишкових кровотечах, відхаркувальний при бронхітах. Ягоди малини протипоказані при захворюваннях нирок і подагрі.

Саме смачні плоди малини здавна вподобала людина. А пізніше навчилася використовувати їх і як сировину для кондитерського виробництва, а також для виготовлення фруктових вод.

Є чимало людей, що потерпають від серцевих недуг. Одні з них використовують для лікування ліки, а інші шукають рослини, що містять серцеві глікозиди, які володіють дуже м’якою дією на серце при їх застосуванні.

Які рослини-кардіотоники знаєте ви? (Конвалія, м’ята, меліса, барвінок, береза, шавлія, яблуня, ялівець, гірко каштан, грицики, дуб, калина, кропива, подорожник, щавель).

-         Конвалія травнева (Convallaria majalis L.) — вид трав’янистих багаторічних рослин родини Лілійні. Вважається, що конвалія допомагає від усіх недуг. Квітка має властивості допомагати при кардіоневрозах та серцевій недостатності, при цьому конвалію застосовують у комбінації з іншими препаратами, такими як валеріаною і глодом. Також застосовують у лікуванні ендокардитів, аритмії, при вагітності, для посилення пам’яті і розвитку інтелектуальних здібностей.

Лікарські засоби готують з квітів, листя, трави. Препарати конвалії містять сапоніни, тому вони протипоказані в неочищеному вигляді при гастритах і загостренні захворювань печінки і нирок. Конвалія вважається отруйною рослиною, застосовувати її необхідно обережно, приділивши особливу увагу можливій індивідуальній непереносимості.

Для визначення ідентичності лікарської рослинної сировини проводять макро -та мікроскопіний аналізи рослини.

На вашу думку, що входить до макро- та мікро- аналізу?

-         Макроскопічний аналіз є основним методом визначення ідентичності цілої лікарської рослини за морфологічними ознаками і частково доброякісності. Макроскопічний аналіз проводять за такою схемою: зовнішні ознаки, розміри, колір, запах, смак.

 

В інструкціях до практичного заняття ви знайдете алгоритм проведення мікроскопічного аналізу.

Мікроскопічний аналіз є основним методом визначення ідентичності подрібненої лікарської рослинної сировини. Ми використаємо цей метод на конвалії лікарській, через простішу будову, бо належить до однодольних, а в них порівняно з дводольними простіша будова. (по ходу виконання роботи повторити будову мікроскопа, постійні та тимчасові мікропрепарати).

Взяти декілька шматочків сировини, помістити їх у колбу або пробірку і кип’ятити протягом 1-2 хв у 5% розчині натрію гідроксиду (яка знищує хлорофілові зерна) (повторити пластиди у рослин), рідину обережно вилити у чашку Петрі. З води шматочки сировини витягнути препарувальною голкою і вмістити на предметне скло в краплю розчину гліцерину, та розглядати під мікроскопом.

Ми побачимо:

-         Епідерміс, що характеризується відповідною формою клітин; (Що таке епідерміс, покривна тканина?)

-         Форма продихів (будова продихів? Продихи - Це отвори в епідермісі, через які відбувається газообмін. Вони знаходяться в основному на листках, але є також і на стеблах. Продихи оточені двома замикаючими клітинами, які на відміну від звичайних клітин містять хлоропласти. Замикаючі клітини контролюють величину отвору продихів).

-         Волоски, що розміщуються на листковій пластині;

-         Ефіроолійні залозки, вмістища з ефірною олією, молочні судини є характерними ознаками для кожного виду рослин, а іноді й усієї родини;

-         Кристали оксалату або карбонату кальцію, друзи, рафіди, призматичні кристали.

Характеристика мікропрепарату…

Барвінок ><малий ><>><Vіпса> <тіпоr так як і конвалія вважається отруйною рослиною (серцева отрута), тому потрібне суворе дозування препаратів! Листя барвінку досить міцні і живучі. Вони можуть зберігати свіжий вигляд навіть під шаром снігу. Використання даної рослини в народній і традиційній медицині засноване на його багатому складі і безлічі лікувальних властивостей, при лікуванні гіпертонічної хвороби, для пониження кров’яного тиску; як кровоспинний засіб при носових кровотечах; протизапальний при запаленнях слизової оболонки рота і горла.

Завдяки здатності покращувати кровообіг у судинах головного мозку, нормалізувати кисневий обмін в крові і стимулювати активність мозкових клітин, відвар трави барвінку малого є незамінним засобом при розумовій перевтомі, при виснаженні нервової системи, а також при різних неврозах і психозах. Він також дуже добре допомагає при системному запамороченні, викликаному проблемами з судинами головного мозку.

Але потрібно пам’ятати про те що це отруйна рослина, якщо випити більше, ніж можна, відвару або настойки трави барвінку, можуть виникнути такі симптоми: сильне уповільнення пульсу, запаморочення, пригнічення нервової та дихальної систем, втрата свідомості. У гіршому випадку навіть може настати зупинка серця.

У стародавні часи безліч людей носили засушені квіти барвінку при собі, щоб відганяти нечисті сили.

Яку ще лікарську рослину, що діє на серцево-судинну систему ви знаєте?

М’ята перцева - багаторічна трав’яниста рослина родини Губоцвітих. У дикому вигляді м’ята перцева не зустрічається, її широко культивують на плантаціях як лікарську і ефіроолійну рослину. Для лікувальних цілей використовують листя м’яти і одержувані з рослин ефірне масло і ментол. Ефірна м’ятна олія міститься в квітках (найбільше), в листках – менше, і зовсім небагато в стеблах. Ментол широко застосовується в медицині. У суміші з молочним цукром і вазеліном – це засіб від нежиті. У суміші з парафіном застосовується у вигляді олівців проти мігрені. Використовують ментол для інгаляцій при астмі, хронічному бронхіті. При ревматизмі, проносах і блювоті ментол приймають всередину. М’ята та її препарати діють спазмолітину дію, покращують травлення, мають протизапальну дію. Приймають їх при гіпертонічній хворобі, безсонні, захворюваннях печінки, при спазмах в шлунку, кишечнику, при мігрені, для поліпшення апетиту і серцевої діяльності. М’ятна олія (3-5 крапель) з водою або на цукрі, прийнята всередину, зменшує печію, дезінфікує шлунок і сприяє відходженню газів. У відварі м’яти купають маленьких дітей при алергічних висипах, кишкових коліках. Настій листя м’яти застосовують при стенокардії, надмірних і хворобливих менструаціях, при нудоті.

 

Завжди вважала, що м'ята заспокоює і діє як чудовий засіб від безсоння. А нещодавно почула, що м'ята може викликати безсоння. Як це може бути? Чим небезпечна м'ята? Розкажіть, будь ласка.

Ефірна олія м'яти у великих дозуваннях дійсно пригнічує центральну нервову систему і викликає безсоння. М'ята протипоказана при вагітності, з великою обережністю м'ятні "продукти" потрібно давати дітям до п'яти років.  Проте, якщо використовувати її помірно, то немає кращого засобу для спокійного засинання. У квітках, стеблах і листі м'яти міститься багато корисних складових - дубильних речовин, органічних кислот і каротин (провітаміну А). 

Сама м'ята, її екстракти і витяжки входять до ліків, які борються з болями і спазмами в шлунку, кольками, головним болем, "морською хворобою" і навіть зубним болем. В сучасній індустрії краси м'яту використовують для посилення кровообігу і зміцнення дрібних судин шкіри, нормалізації жирового обміну, її цілющі настої сприяють звільненню тканин від надлишку рідини і токсинів.

Настій м'яти також добрий для примочок і протирань. Цей засіб тонізує клітини шкіри, позбавляє від висипу.

М’яту використовують для приготування салатів, чаю, соку, коктейлю. Коктейль із загадковою назвою «Мохіто» є корисним, тонізуючим  та освіжаючим напоєм. Просимо шановних гостей спробувати напій та вгамувати спрагу.

 

VІ. Узагальнення знань.

А ми тим часом виконаємо письмово завдання (додаток 1) різного рівня складності. (Черговий роздає завдання)

Для перевірки завдань використаємо взаємоперевірку, обміняйтеся своїми роботами, візьміть олівець і перевірте завдання одногрупника (на екрані телевізора відповіді).

VIІ. Підсумки заняття.

Дякую усім за хорошу та плідну працю. Вона оцінена таким чином: співпраця протягом заняття, доповнення, пригадування попереднього матеріалу, активність на занятті, практичні навики під час виконання мікроаналізу та письмова робота. Підсумовуючи все це ви отримали такі бали:…

Весь матеріал про лікарські рослини, що ми з вами опрацювали перейде в редакцію коледжної газети і маю надію, наступний номер біологічного спрямування, буде цікавим для усіх. На цьому наше заняття завершене.

 

VIIІ. Домашнє завдання.

Підготуйте сенкан - вільний вірш з п’яти рядків, про інформацію, яку отримали на занятті.

Горицвіт - на землі росте тисячі літ,
Людей рятує, - серце лікує. 
Жовтенький звіробій - лікує шлунок твій.
Кропива, ромашка й хміль - ними голову помий.
А з калини і шипшини пийте чай - то вітаміни.

 

 

З давніх давен вважалося:

«Лікуватися потрібно зіллям, що під твоїми ногами.

Збирати там, де живеш. Щоб і ти, і рослина одним соком живилися…»

 

Додаток 1

Оберіть один варіант відповіді (4 бали)

Назвіть рослину, регулярне вживання котрої покращує гостроту зору:

  1. Цмин пісковий
  2. Вільха сіра
  3. Чорниця звичайна *
  4. Вовчуг польовий
  5. Гірчак перцевий

Вкажіть рослину, яка має кровоспинну дію:

  1. Квітки цмину
  2. Трава подорожника *
  3. Кора крушини
  4. Трава чебрецю
  5. Плоди анісу

Відвари з м’яти перцевої допомагають при:

  1. Захворюваннях дихальних органів *                                                                   
  2. Порушенні слуху
  3. Болях у суглобах
  4. Кон’юктивіті
  5. Преломах

Які органи звіробою звичайного заготовляють в якості лікарської рослинної сировини?

1. Траву*

2.  Плоди

  1. Квіти
  2. Листки
  3. Корені

Визначте, які з наведених тверджень є правильними, а які – неправильними («так» чи «ні»).  (2 бали)

У природі багато отруйних рос­лин, і не кожна з них лікарська. +

За формою рослина схожа на ту частину тіла людини, яку вона лікує. +

Конвалія звичайна  виводить отрути і токсини з організму. -

Барвінок малий вважається отруйною рослиною. +

Запропонуйте рослини для ліку­вання хвороб: (2 бали)

А. Розлад шлунково-кишкового тракту;

Б. Застуда;

В. Збудження нервової системи;

Г. Опік.

1.Звіробій звичайний. А

2. Валеріана лікарська. В

3. Картопля городня. Г

4.Мати й мачуха. Б

5. Береза бородавчаста.

Що це за рослина?  (2 бали)

В її листках містяться вітаміни С і К, провітамін А, корисні мінеральні солі й білки. Навесні з неї варять борщ. Можна одержати й зелену фарбу. У давнину з її волокон виробляли мішковину.                                                  (Кропива)

Вся рослина отруйна, але з листків і квітів одержують ліки, які покращують роботу серця. Зараз ця рослина рідкісна, заборонена для збирання. ЇЇ ще використовують для виготовлення одеколону, духів.             ( Конвалії. )

1

 

doc
Додано
6 жовтня 2023
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку