Презентація на тему: "Середньовіччя. Рицарство"

Про матеріал

Презентація до уроку з історії України на тему: «Замок. Рицарські традиції. Життя селян», яку можна використати і на уроці узагальнення та систематизації знань з теми "Середньовічний світ Західної Європи". Работа з презентацією на уроці здійснюється вчителем. Доцільно використовувати мультимедійний проектор с пультом керування, щоб не обмежувати рухи вчителя. Для перемикання слайдів можна звернутися до помічника.

Презентація виконана за допомогою програми Microsoft Office PowerPoint. Работа збережена у форматі, який повністю сумісний з PowerPoint 2007. У презентації використовуються ефекти анімації, які дозволяють наглядно відтворити епоху Середніх віків.

Інструкція з використання презентації. Презентація використовується на уроці вчителем, він перемикає слайди відповідно до хронології уроку. Презентація складається з 27 слайдів. У презентації використовуються ефекти анімації, схеми, ілюстрації, таблиці. Презентація має навчальний характер. Вона дозволяє повторити й узагальнити матеріал, перевірити знання теми, познайомитися з новими поняттями, зробити висновки до теми.

Гарних Вам уроків!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОБА РИЦАРСТВА

Номер слайду 2

СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ (V-XV ст.)Що нового з’явилося? Виросли і розквітли міста, були прокладені дороги, прориті канали. Пожвавлені торгові шляхи пролягли із міста в місто, із країни в країну.

Номер слайду 3

ВАЖЛИВІ ВІДКРИТТЯ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Номер слайду 4

1054 рік. Християнство. Східна (православна) церква. Західна (католицька) церкваstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 5

Три стани середньовічного суспільства. У Х—ХIII ст. у Західній Європі сформувалися основні стани середньовічного суспільства. Для людей цих соціальних груп були характерні власний світогляд, спосіб життя, певне становище. Середньовічне суспільство складалося з трьох станів: «ті, що моляться» (священики і ченці), «ті, що воюють» (рицарі), «ті, що працюють» (селяни). Соціальний статус переходив від батька до сина, хоча в більшості країн не був офіційно закріплений.

Номер слайду 6

«Ті, що моляться»У процесі поширення християнства в Європі виникає прошарок духовенства. Основні обов’язки служителів церкви полягали в здійсненні богослужіння та церковних обрядів. Усе життя середньовічної людини було пов’язане з церквою — народження, хрещення, сповідання, вінчання, поховання. Більшість представників середньовічного суспільства не вирізнялися статками, але, незважаючи на труднощі та голод, люди будували величезні храми, в кожному поселенні обов’язково були церква та священики. Духовенство отримувало десяту частину прибутків парафіян — десятину. Воно поділялося на духовні стани — від найвищих (прелати) до найнижчих (священики та їхні помічники). Крім того, духовенство поділялося на «біле» (священики та їхні помічники) та «чорне» (ченці). Майже всі відомі вчені й мислителі, значна частина письменників, художників, музикантів Середньовіччя належали до духовенства. Церква стала найбільшим землевласником, і церковні ієрархи почали поводитися як світські феодали, втручаючись навіть у справи королів.

Номер слайду 7

«Ті, що працюють»Найбільший стан середньовічного суспільства складали селяни. Вони не входили до системи васалітету, а були підданими. Селяни жили общинами, вели натуральне господарство. Основним видом діяльності були землеробство та скотарство. Поступово селяни потрапляють у повну залежність від феодалів (кріпацтво). Вони повинні були сплачувати оброк (частину врожаю, ремісничих виробів, сіна, дров тощо або певну суму грошей) та відробляти панщину (роботи в господарстві сеньйора — обробіток полів, ремонт шляхів і замків, робота по господарству сеньйора та ін.). Селяни перебували в повній залежності від феодала: без його дозволу вони не могли залишити маєток свого пана, крім того, сеньйор був суддею для селян.

Номер слайду 8

«Ті, що воюють»У Середньовіччі основу війська складали рицарі — важкоозброєні воїни-кіннотники. Хлопчиків починали готувати до рицарства із семи років. Діти феодалів ставали пажами у сеньйорів, їх навчали військової справи — фехтування, метання списа, їзди верхи. У 15 років юнак ставав зброєносцем. Через певний час зброєносця за особливі заслуги посвячували в рицарі. Кожен рицар мав озброєння: меч, спис, щит, обладунок (кольчуга чи лати, шолом із забралом), бойовий кінь в обладунку. Усе це коштувало дуже дорого. Рицарі дотримувалися кодексу честі (сукупність правил поведінки, порушення яких вважалося ганебним). Усі рицарі мали герб та девіз. Більшість із них були малоосвіченими.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Рицарство. Рицарство — система або кодекс поведінки і честі, яких дотримувалися середньовічні рицарі. Воно виникло у франків в зв’язку з переходом у VIII ст. від народного пішого війська до кінного війська васалів. Рицарство набуло розвитку в середньовічних Франції та Іспанії, пізніше поширившись на всю Європу і досягши найбільшого розквіту в ХII—ХIII ст. Особливо посилилося в часи хрестоносців та хрестових походів. Принциповими цінностями рицарства були: побожність, честь, доблесть, шляхетність, цнотливість і вірність.

Номер слайду 11

Коштував дуже дорого — приблизно стільки, як 18—20 корів чи 250 овець; у ранньому Середньовіччі найчастіше використовували кольчугу; із ХIII ст. з’являються металеві пластичні обладунки; бойові коні також мали бойовий обладунок; обладунки були досить важкими; рухатися в них було незручно; рицар в обладунку не міг самостійно сісти на коня; якщо рицар в обладунку впав, то самостійно підвестися він не міг; із появою вогнепальної зброї використання обладунків втратило ефективність; у пізньому Середньовіччі обладунки вже використовували як декоративні. Рицарський обладунок

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Папа Урбан II був ініціатором Хрестових походів

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

До кодексу честі рицарства входило: уявлення про вірность сеньору і справі, мужність, відвагу, физичну силу, щедрість, служінню церкві, захист вдів і сиріт, служінню дамі сердця Кодекс честі рицарства

Номер слайду 17

Турнир

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Замок феодала Будували у невигідних для облоги місцях — на пагорбах, біля річок; оточували ровом, у якому часто була вода; від ХII ст. для спорудження замків активно використовували каміння; в’їзні ворота з підйомним мостом; захисні мури мали вузькі бійниці; основна споруда замку — донжон (кількаповерхова вежа);

Номер слайду 20

Замок феодала. Замок був резиденцією феодала, в якому існували всі приміщення та будівлі для обслуговування — кузня, стайня, пекарня тощо; вода зберігалася у спеціальних цистернах (якщо не було колодязя);існував потаємний підземний прохід із замку; опалення приміщень тільки за допомогою камінів (взимку дуже холодно); у ХII—ХIII ст. у Франції налічувалося близько 40 тис. замків; із винайденням вогнепальної зброї замки вже не відігравали свою роль як захисні споруди.

Номер слайду 21

Кажне місто в той час потребувало захисту и перетворювалося у справжню фортецю з баштами

Номер слайду 22

Міста-фортеці

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.7
Оригінальність викладу
3.3
Відповідність темі
3.7
Загальна:
3.6
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кислиця Євгенія Семенівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. vAisberg Tonya
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  3. Назарко Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 липня 2018
Переглядів
15206
Оцінка розробки
3.6 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку