Презентація на тему "Шансон" (7 клас)

Про матеріал

Мета: ознайомити з особливостями шансону, історією його виникнення та характерними ознаками, розглянути творчість видатних шансоньє.

Розвивати вміння учнів уважно слухати музику в стилі шансон та надавати характеристику музичним композиціям.

Виховувати інтерес до музики в стилі шансон, ціннісне ставлення до виконавців та хітів шансону.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до урокуна тему “Шансон”вчитель музичного мистецтва: Грабовецька М. М.

Номер слайду 2

В історії музичного мистецтва кожна країна залишила світові свої суто національні явища, які є її своєрідними візитними картками. У музичному мистецтві Франції – це шансон . Шансон –унікальне явище французького музичного мистецтва. Французька музика — одна знайвпливовіших європейськихмузичних культур, черпає витоки з фольклору кельтських ігерманських племен, які жили удавні часи на території нинішньоїФранції..

Номер слайду 3

Як музичний жанр він зародився з балад ще у Середньовіччі і був досить простим за своєю структурою . Першим композитором був Гільйом де Машо . Особливої популярності цей жанр набув на межі 19-20 ст. разом з революційним підйомом народу. Після Першої світової війни увійшли в моду ритми американського фокстроту і південноамериканського танго. Співаки того часу –Моріс Шевальє ,Жозефіна Бекер. У 1930-1940-х роках пісенне мистецтво вирізнялося різноманітністю. Наприклад ,співачка Едіт Піаф , була дуже шанована французами ,як засновниця сучасного пісеннного мистецтва .

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У 1950-х рр. оформилися два головні напрями оригінальної франкомовної пісні,що існують до цього часу - класичний шансон й естрадна пісня. Автори тексту були й виконавцями. Багато зробили для популяризації шансону французи Лео Ферре , Жорж Брассанс , Сальваторе Адамо .Їхні пісні набули популярності в усіх країнах світу. Наприклад пісня Ж. Бреля “Ne me quitte pas”

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шансон не забутий і у нашчас. Шансоньє, які прийшлина сцену у кінці ХХ – напочатку ХХІ ст., використовуютьнові підходи до сучасної легкоїмузики. Вони включаютьелементу року,латиноамериканські та іншіетнічні ритми, електроннумузику тощо. Але, як і раніше,всі виконавці дуже вимогливоставляться до змісту текстівсвоїх пісень. Представники«нового шансону» - Домінік А,Бенжамен Бйолі, його сестра. Коралі Клеман, Керен Анн,Олівія Руїз і багато інших.

Номер слайду 8

Таким чином шансон є популярною композицією ,дуже ліричною,завжди сповненою почуттів і змісту. Насамперед увага приділяється мелодії. Вірші зазвичай присвячені красивим історіям життя і кохання..

Номер слайду 9

Головне завдання музики шансону в її класичному розумінні-передати відтінки настрою виконавця ,щоб слухач теж захотів наспівувати мелодію.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 січня 2019
Переглядів
9597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку