Урок з музичного мистецтва для 7 класу 2-й семестр Тема 2. Новаторство в музичному мистецтві

Про матеріал

Вашим учням точно сподобається )))) додатковий матеріал для ознайомлення. Сучасні стилі естрадної музики їх походження, витоки, можливості. відео за посиланням

Перегляд файлу

Про музику 21 століття.

21 століття, мабуть, дуже музикальне для того, щоб назвати його класичним. У цій, злегка заплутаною фразі, є сенс. Суть риторики в тому, що ми можемо запропонувати своїм дітям для розвитку внутрішньої культури, з того репертуару, яким переповнена естрада? Чому, коли ми чуємо запитання : «Що для тебе справжня музика?» - на думку багатьох приходять легендарні «Qwen», а не «Поющие трусы». Їх нехитрі «я люблю тебе еге-гей, давай підемо гуляти скоріше» загалом-то, забавні і легкі, але чи замислювалися ми, як цей текст впливає на молоде покоління? Якщо слово, за яке б'ють по губах, виявляється, чудово вписується в продаваний текст, так значить те, за що їх лають батьки - це нормально, просто батьки постаріли і нічого не розуміють. А вустами немовляти... Адже багато хто справді не розуміють, що самі є об'єктами наслідування для своїх чад, а після запитують: «Звідки нахапався?».

Відомий факт: покоління дітей 90-х, в своїй більшості, знають пісні гурту «Воскресенье» і «Машина часу» поважають Ю. Антонова і не розуміють, коли в колонках звучать реп мінуса, на які можна написати свій текст і взяти чужий, і заспівати паралельно. До речі, з приводу репу - це окрема історія. Він може навчити, він може показати. Головне - чітко проговоренный текст зі змістом. Юні «Лермонтовы» і «Пушкіни» борються з «Маяковскими» на радість собі і гнучкого дитячого характеру. Ось тут важливо знати межу і дорослому: є жорстокі пісні, які варто послухати за тим, щоб не потрапити в описану історію, розказану в репі. Це напрямок, шановне нашими дітьми, його треба прийняти і постаратися зрозуміти. Воно діє, воно існує, а значить, буде розвиватися далі. Залишається сподіватися, що завдяки пам'яті тим, хто залишив свій слід в історії естради на століття, нові віяння будуть нести нашому поколінню світло і правильні зміни, яких ми всі чекаємо.

Культура, як і науковий прогрес не стоїть на місці. Джаз і рок, які сьогодні здаються вічними і непорушними, колись, на зорі своєї появи були прийняті вкрай негативно. Всього за 15 років XXI століття на світ з'явилося кілька десятків нових музичних жанрів. Хто знає, може через сотню-другу років якийсь з них стане новою класикою. Ну а поки добірка з 10 найбільш цікавих нових жанрів.

 

 

Стилі музики, які подарував нам цей вік.

  1. Black MIDI.

 

В чому суть? Початком цього жанру слід вважати 2009 рік, коли один з користувачів виклав на популярний японський сайт з відео-контентом свій ролик, у якому був його ремікс на тему аніме, зроблений у програмі навчання гри на клавішних Synthesia. Багато підхопили його починання і стали створювати свої мелодії у цій програмі. З виходом за межі Японії це перетворилося в справжній інтернет-феномен, а пізніше і в повноцінний музичний жанр. Сьогодні музиканти з усього світу змагаються в тому, щоб скласти мелодії з якомога більшою кількістю нот. Рахунок вже йде на сотні мільйонів за одну композицію.

 

 Кого послухати? Gingeas, RetroUniversalHT, TheSuperMarioBros2

 

https://youtu.be/1AGy2VoFP-o

 

  1. Kawaii Metal.

 

В чому суть? Якщо детально розбиратися, то цей жанр — пекельна суміш з metal, heavy metal і idol музики з домішкою японського колориту. Звучить це настільки ж неймовірно, наскільки виглядає. Але японці від цього просто в захваті. Подібні групи там збирають величезні стадіони.

 

Кого послухати? Babymetal, Ladybaby, DOLL$BOXX

 

https://youtu.be/WIKqgE4BwAY

 

  1. Shangaan Electro.

 

 В чому суть? Спробуйте уявити, що вийде якщо схрестити традиційну народну музику народу шанагаан з сучасними клубними ритмами? Не можете? Ну звичайно. А вийде — швидка, трохи метушлива танцювальна музика родом з провінції Лімпопо.

 

 Кого послухати? Mancingelani, Зинья Хлунгвани, Tshetsha Boys, Nkata Mawewe

 

https://youtu.be/S3yzslfWjVk

 

  1. Seapunk.

 

 В чому суть? Це навіть не просто музичний жанр, а ціла субкультура (як стімпанк, наприклад), вдохновляющаяся морською тематикою і всім, що з нею пов'язано. Ці хлопці фарбують волосся в колір морської хвилі і слухають по колу замиксованный саундтрек русалочки. Сам же сипанк, як жанр музики, надихається електронними ритмами 90-х з їх экстезийными вечірками і величезними рейвами.

 

 Кого послухати? Unicorn Kid, Blank Banshee, iamamiwhoami

 

https://youtu.be/uzQU7KmwRoc

 

  1. Wonky.

 

В чому суть? Цей музичний жанр виник як термін, що характеризується тенденцією у використанні аналогових синтезаторів на середніх частотах. Вонки часто називають наступним витком еволюції новітньої електронної музики після дабстепа. Характеризується цей жанр ламаним хіп-хоп ритмом, жужжащими синтезаторами і широким використанням восьмибитного звуку.

 

Кого послухати? Joker, Flying Lotus, Гвідо, Hudson Mohawke, Savant

 

https://youtu.be/0ScYz9sNaQk

 

 

 

  1. Wizard Rock.

 

 В чому суть? Wizard Rock зародився і повністю сформувався під впливом книг і фільмів про Гаррі Поттера. Пісні зазвичай пишуться від імені якогось «поттеровского» персонажа, на концертах музиканти виступають в образі «свого» героя. W-госк'єри нерідко грають в школах, бібліотеках, книгарнях, вони бажані гості на фен-конвенціях присвячених Гаррі Поттеру. Можна подумати, що це занадто вузька тема для цілого жанру. Однак, на даний момент Wizard Rock виконують понад 750 груп по всьому світу.

 

 Кого послухати? Harry and the Potters, Draco and the Malfoys, The Parselmouths, The Ministry of Magic

 

https://youtu.be/K7XfxbvclG8

 

  1. Witch house.

 

 В чому суть? Вперше сам термін «Witch house» застосував музикант Тревіс Эджеди, для опису окультно орієнтованого стилю музики, створюваного ним і його друзями. Особливостями стилю є широке використання звуків з фільмів жахів і ефекти зміни швидкості або висоти тону в голосі. В основному ж, це електронна музика, що використовує симфо-синтезатори і мінімалістичні ритм-машини.

 

Кого послухати? Salem, Crystal Castles, oOoOO, Ritualz

 

https://youtu.be/3IvoN4YUF4o

 

  1. Skweee.

 

В чому суть? Музичний жанр, що зародився у Швеції і Фінляндії. По-скандинавськи холодний. Скви поєднує в собі дуже прості синтезаторні мелодії і басові лінії з мелодіями соулу, R&B і фанку. В цьому жанрі, як правило, дуже рідко використовується вокал, і навіть якщо він і з'являється в композиції, то не в чистому вигляді, а оброблений вокодером.

 

Кого послухати? Daniel Savio, Pavan, Flogsta Danshall

 

https://youtu.be/aQ5WNbYNqBk

 

  1. Vaporwave.

 

В чому суть? Тотальна ностальгія за «цифровим 90-м». Музика, натхненна тим часом, коли комп'ютери були великими, галасливими і обіцяли солодку утопію у віртуальному просторі. Це звуковий мінімалізм Windows 98, ті самі санудтреки до перших тривимірним відеоігор, неоновий туман мерехтливих екранів. Це та сама музика, яку потрібно слухати через Winamp 2.95 і ніяк інакше.

 

Кого послухати? Macintosh Plus, Saint Pepsi, James Ferraro, Chuck Person

 

https://youtu.be/cU8HrO7XuiE

 

  1.                    Lowercase.

 

В чому суть? В ув'язненні трохи спокійній і розслаблюючій музики. Lowercase — це мінімалізм, зведений в ранг абсолюту. Жанр, що розвивався під впливом Microsound'а й багато в чому перейняв його традиції, а так само ідеї ембієнту і глитча. Це музика, складена із звуків, які оточують нас у повсякденному житті: шум жвавій вулиці, голоси людей, брязкання ключів у кишені, все, що ми чуємо, може стати основою мелодії.

 

Кого послухати? Steve Roden, Richard Chartier, Alva Noto

 

https://youtu.be/Fj8ID-63c5U

 

Вчителям, що завжди цікаві для своїх учнів присвячую)))

                                                      музикознавець                   Олена Кузьміна

docx
Додано
1 січня 2018
Переглядів
1807
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку