Презентація на тему: "Широкомасштабне вторгнення російських військ на терени України. Боротьба проти російської агресії "

Про матеріал
Спроба охопити період повномасштабного вторгнення рф в Україну у 2022 - п. 2024 рр., розкрити його основні події та результати, вплив російської пропаганди та зусиль української дипломатії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Широкомасштабне вторгнення російських військ на терени України. Боротьба проти російської агресії

Номер слайду 2

План уроку: Широкомасштабне вторгнення російських військ на терени України: перебіг, результати. Збройні сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні країни. Злочини геноциду та воєнні злочини рф проти України. Нищення економіки України. Використання росією продовольства як зброї. Заява Верховної Ради України «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні». Російська пропаганда як інструмент підбурювання війни і геноциду. Ідеологема «денацифікація України». Протидія України російській пропаганді та дезінформації. Розгортання дипломатичної боротьби України. Утворення міжнародної коаліції держав на підтримку незалежності і обороноздатності України. Лендліз. Надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Номер слайду 3

1. Широкомасштабне вторгнення російських військ на терени України: перебіг, результати. Все почалося з Криму. І відсутність широкомасштабних бойових дій тоді не повинна нікого вводити в оману. Гібридна агресія не перестає бути агресією. 20 лютого 2014 р. російська федерація розпочала спеціальну операцію щодо захоплення території півострова Крим — невід’ємної складової України. У процесі інтервенції в Криму росія шантажувала світове співтовариство заявами про готовність застосувати ядерну зброю в разі втручання країн Заходу. Наступним етапом агресії була гібридна окупація низки районів Луганської і Донецької областей навесні 2014 року. Бойові дії на території Луганської та Донецької областей почалися внаслідок російського вторгнення. Заяви Путіна про те, що напад на Україну був потрібний для «захисту» мешканців Донбасу, або що Росія просто прагне повернути свої «історичні території» не відповідають дійсності.

Номер слайду 4

Третім етапом російської агресії стало повномасштабне вторгнення, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Всі ці «новоросії» та «народні республіки» були потрібні Кремлю тільки для того, щоб нав’язати Україні конфедеративний устрій, коли через одного підконтрольного собі суб’єкта «конфедерації» можна було визначати політичний курс всієї розколотої таким чином країни. Проте у 2022 році терпець москви урвався. Тепер путін веде війну на повне знищення української державності та стирання української національної ідентичності. І цю мету навіть не приховують…Розпочавши збройну агресію проти України, росія порушила фундаментальні норми й принципи міжнародного права, низку двосторонніх і багатосторонніх договорів та угод.

Номер слайду 5

24 лютого 2022 року близько 4-ї години президент рф путін оголосив про початок «спеціальної воєнної операції», метою якої він назвав «демілітаризацію і денацифікацію України». За кілька хвилин російські ракети атакували українські аеродроми та військові об’єкти по всій Україні, почалося відкрите збройне вторгнення росіян із території Білорусі та тимчасово окупованого Криму. Російсько-українська війна, розпочата рф у 2014-му, перейшла в нову гостру фазу. Путін планував бліцкриг: висадити десант на Гостомельський аеродром і захопити Київ за підтримки важкої бронетехніки й артилерії, які зайшли через Чорнобильську зону. Вважалося, що після цієї стрімкої атаки українська влада капітулює. На взяття Києва відводилося не більше як 3–5 днів. Паралельно було завдано удару з півночі по Чернігову, Сумах та Харкову, а з півдня – на Одесу, Миколаїв, Херсон і Маріуполь. Згідно з матеріалами Генерального штабу ЗСУ, у 2022 року розрізнялися три етапи повномасштабного вторгнення рф в Україну. І етап: 24 лютого – квітень 2022 року; II етап: травень – серпень 2022 року; III етап: вересень – грудень 2022 року.

Номер слайду 6

До знакових тактичних епізодів повномасштабної війни на першому її етапі належить битва за Київ, що тривала з 24 лютого по 1 квітня 2022 року. Стійкий опір Збройних Сил України зірвав наміри росіян. Через безрезультатність спроб прорватися до Києва вже наприкінці березня командування рф вирішило вивести війська з Київської області. Ключовими епізодами битви за Київ стали бої за Ірпінь, Ворзель, Бучу, Гостомель. Буча – символ українського опору та варварства росіїЗнаковими стали у 2022 році бої за Маріуполь. 28 лютого 2022 року противник розпочав облогу міста. Від 21 квітня єдиним опорним пунктом Сил оборони України в Маріуполі лишився металургійний комбінат «Азовсталь». Тримаючи там оборону до 20 травня, наші герої відтягували найбоєздатніші ворожі підрозділи від інших напрямків. Після евакуації, фактично українські бійці опинилися в полоні на території окупованого Донбасу. Частину – вдалося обміняти, але багато лишаються й досі у полоні. Авіаудари по "Азовсталі". росія скидає на завод надважкі бомби для знищення підземних конструкцій

Номер слайду 7

На II етапі, що тривав з травня по серпень 2022 року, після провалу первинного задуму щодо швидкого прориву та захоплення України, противник перегрупував війська та продовжив наступ на кількох напрямках. Сили оборони України перейшли до стабілізаційних заходів, а ведення бойових дій звузилося з трьох до двох операційних зон – Східної та Південно-Західної. Серед найпомітніших тактичних епізодів цього етапу – бої за Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Для уникнення оточення підрозділи Сил оборони України 22 червня мусили відійти з цих міст. Стійкість українських оборонців суттєво виснажила загарбників – вони зазнали численних втрат і вичерпали резерви. Водночас тривали бойові дії на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Окупована Попасна. Зруйнований Лисичанськ

Номер слайду 8

III етап: вересень – грудень 2022 року. Ворог втратив ініціативу та мусив вживати радикальних заходів для збереження свого положення на окупованих територіях. На цьому етапі знаковими тактичними епізодами були наступальні операції Сил оборони України: Харківська наступальна операція. 5 вересня Сили оборони України розпочали наступальну операцію в Харківській області. Заскочені зненацька ворожі підрозділи були розгромлені та дезорієнтовані. Лише в середині жовтня ворог закріпився на рубежі Сватове – Кремінна. Українці звільнили до 500 населених пунктів, серед них – міста Ізюм, Балаклія, Куп’янськ. Херсонська наступальна операція. У листопаді підрозділи Сил оборони України вийшли на правий берег річки Дніпро, рашисти ж, щоб хоч якось зберегти живу силу, відійшли на лівобережжя. Завдяки успішному проведенню цієї операції Україна звільнила від загарбника Херсон і ще понад 200 населених пунктів.

Номер слайду 9

Влітку 2023 року розпочався український контрнаступ на Запорізькому напрямку. Він тривав аж до листопада того ж року. Російська армія підготувалася до атаки ЗСУ. До кінця осені 2023 року ЗСУ перемелювали ворожі сили ворога на Запорізькому напрямку, а потім сталося те, чого ніхто не очікував. Сполучені Штати Америки вичерпали запас коштів на підтримку України, у зв'язку з чим українські війська зіткнулися з дефіцитом боєприпасів і, вкладаючи величезні зусилля, перейшли до оборони та змушені були залишити Авдіївку.

Номер слайду 10

У 2023 році Захід продовжує підтримувати Україну, але постачання техніки та амуніції здійснює із резервів, які вичерпуються. Розпочинаються серйозні проблеми з кількістю боєприпасів. Україна починає швидко розбудовувати оборонні укріплення в усіх напрямках. Точними ударами здійснює враження кораблів, аеродромів та інших важливих російських об’єктів у Криму, на території росії, знищує НПЗ та інші стратегічні об’єкти . З осені 2023 року українські військові захопили, утримують і розширюють плацдарм на лівобережжі Херсонщини у районі Кринок.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

З 2014 року відбулося зростання свідомості суспільства, згуртування нації в боротьбі з ворогом, значне посилення несилових важелів держави: контррозвідки, розвідувальних органів, державно-приватного партнерства у сфері інформаційної протидії. Істотно змінили свій вигляд і можливості Збройні сили України, які навчилися успішно реагувати на тактичні виклики гібридної війни низької інтенсивності. Створені потужні Сили спеціальних операцій (ССО), підсилені десантно-штурмові війська (ДШВ). Збройні сили України (ЗСУ) мають таку структуру: Генеральний штаб Збройних сил України; Командування Об’єднаних сил Збройних сил України; види ЗСУ: Сухопутні війська, Повітряні сили, Військово-морські сили; окремі роди військ ЗСУ: Десантно-штурмові війська, Війська зв’язку та кібербезпеки; окремі роди сил ЗСУ: Сили територіальної оборони, Сили спеціальних операцій, Медичні сили, Сили логістики та Сили підтримки; органи військового управління, військові частини, з’єднання, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, що не належать до видів та окремих родів військ (сил) ЗСУкраїни.

Номер слайду 13

Особливо жахливими є злочини російських окупантів проти українських дітей. Лише за підтвердженими даними, сотні з них загинули і більше тисячі були поранені. Російська сторона активно здійснює незаконну депортацію десятків тисяч дітей з тимчасово окупованих територій України – цілеспрямований характер цих дій підтвердив Міжнародний кримінальний суд, видавши 17 березня 2023 року ордер на арешт президента рф та російської уповноваженої з прав дитини.2. Злочини геноциду та воєнні злочини рф проти України. З першого дня агресії росія порушує правила ведення війни і норми міжнародного права та масово чинить воєнні злочини та злочини проти людяності, вбиваючи цивільних, руйнуючи інфраструктуру та депортуючи населення. З перших днів повномасштабного вторгнення в усій повноті окупанти продемонстрували: рашизм – це геноцид. Від самого початку війни жертвами російських авіаударів стали передусім мирні українські міста та села. Російські війська руйнують не лише аеродроми, військові частини, нафтобази, але й житлові споруди, пологові будинки, лікар-ні, дитячі садки, школи тощо. На тимчасово окупованих українських територіях росіяни повторюють найгірші практики нацизму – масові розстріли, депортації, знущання з цивільного населення, умисне плюндрування та розкрадання приватної власності та цінностей. Різанина в Бучі, Ізюмі, масове знищення людей у Маріуполі стали наочним проявом геноцидної політики москви. Звірства, воєнні злочини, зґвалтування, вчинені російськими загарбниками в Україні, шокували весь світ.

Номер слайду 14

Починаючи з осені 2022 року, російське командування активно застосовувало ракетне озброєння та дрони-камікадзе для ударів по об’єктах критичної інфраструктури України, намагаючись зокрема знищити в зимовий сезон українську енергосистему та позбавити мирне населення електроенергії, водопостачання та опалення. Блокада українських морських портів призвела до зниження обсягів експорту на 35%. Металургійна промисловість та гірничодобувна галузь зазнали колосальних (до 70%) втрат. Як і енергетичний сектор. Сільське господарство  через зниження врожайності, скорочення обсягів посівних площ, замінування, втрату ключових експортних шляхів, зазнало понад 40 млрд доларів збитків.

Номер слайду 15

6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, що стало черговим актом державного тероризму з боку рф та призвело до небаченої гуманітарної та екологічної катастрофи на півдні України. З березня 2022 року залишається окупованою військами рф найбільша в Європі Запорізька АЕС. Російська сторона свідомо порушує принципи ядерної безпеки, розмістила озброєння в приміщеннях і на території АЕС та продовжує ядерний шантаж України і світу, створюючи найсерйозніші загрози для глобальної безпеки.22 березня 2024 р. російські окупанти вразили найбільшу гідроелектростан-цію України – Дніпровську ГЕС, що на Запоріжжі, намагалися знищити дамбу, вивели з ладу обладнання ГЕС. ЕКОЦИД

Номер слайду 16

«Деяким людям важко уявити режим, який використовує їжу як зброю. Але це те, що ми зараз бачимо після припинення Чорноморської зернової ініціативи. росія знищила 280 тис. тонн зерна за місяць – цього вистачило б, щоб протягом року годувати мільйон людей, які дуже потребують цього продовольства», - сказав посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс. Використання росією продовольства як зброїПісля того як росія вторглася в Україну, завдаючи ударів по полях із зерновими і зерносховищах та блокуючи українські порти, світові ціни на продовольство різко зросли до рекордного рівня та поставили під загрозу постачання вкрай необхідного продовольства до багатьох країн-імпортерів. "Зернова угода" мала на меті відновити життєво важливий шлях експорту сільськогосподарської продукції з України та знизити світові ціни на продовольство.

Номер слайду 17

У квітні 2022 р. Верховна Рада прийняла Постанову про «Заяву Верховної Ради України «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні». «У цей непростий час, коли триває боротьба Українського народу зі збройною агресією російської федерації, виявляється все більше жорстоких злодіянь, які повинні отримати належну та рішучу правову оцінку. Сьогодні з повною впевненістю можна констатувати, що вчинені збройними силами російської федерації дії є не просто злочином агресії, а мають на меті системне й послідовне знищення Українського народу, його самобутності та позбавлення його права на самовизначення і самостійний розвиток. Прийняття Постанови є важливим кроком до викриття істинних намірів російської федерації, її дій щодо знищення Українського народу під час здійснення збройної агресії російської федерації проти України й донесення цієї інформації до міжнародної спільноти з метою ініціювання притягнення до відповідальності всіх винних осіб», - зазначається у Постанові.

Номер слайду 18

З 2014 року путін намагався переконати світ, буцімто в Україні триває «громадянська війна», прикидався «миротворцем» та «третьою стороною» у війні на сході України. Російська влада веде активну інформаційну війну, застосовує пропаганду та дезінформацію для приховування та виправдання своїх злочинів. Російські пропагандисти вже впродовж багатьох років фактично підбурюють до вчинення геноциду проти українського народу, дегуманізуючи цілий народ і закликаючи, по суті, до його знищення, відмовляючи йому у праві на існування як окремого народу.3. Російська пропаганда як інструмент підбурювання війни і геноциду. Особливістю російської пропаганди є те, що вона намагається звинуватити український народ у тих злочинах, які насправді здійснюються росією, її військами проти українського населен-ня. Вона не має нічого спільного зі свободою слова і преси, яка захищена в демократичному суспільстві. За своєю суттю – це серйозний злочин і тому має бути заборонена в усіх країнах. Російських пропагандистів жодним чином не можна вважати журналістами, оскільки насправ-ді вони є воєнними злочинцями, які мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності і понести справедливе покарання.

Номер слайду 19

«Спецоперація», а не «війна», «хлопок», а не «вибух», «перегрупування», а не «відступ», «жест доброї волі», а не «втрата контролю над островом Зміїний» — усі ці та багато інших слів і словосполучень використовують російські пропагандистські медіа. Таке викривлення сенсів називають «новомовою». росія часто використовує цей інструмент пропаганди для контролю і регулювання настроїв суспільства.

Номер слайду 20

Після Другої світової війни в Німеччині пройшов процес денацифікації. Він передбачав виявлення нацистів‑злочинців, їх осудження та покарання, скасування нацистської влади й ідеології . «Денацифікація» в сучасній російської пропаганді має збуджувати спогади про звірства нацистського режиму та перемогу над ним у Другій світовій війні. Використовуючи ці позначення щодо нашої держави, Кремль намагається переконати світ, що сучасна Україна є аналогом нацистської Німеччини.24 лютого 2022 р. рф розпочала широкомасштабну війну проти України, виправдовуючи її необхідністю «денацифікувати» київський «фашистський режим» та «нацистські формування», які нібито здійснювали «геноцид» на території т. зв. «ЛДНР». Просування фейку щодо «відродження нацизму» в Україні спрямовано, в першу чергу, на самих росіян та міжнародну спільноту. Щоб обґрунтувати «справедливість» вторгнення та воєнних дій, їх переконували, начебто російська армія має здійснити «визвольну місію від нацизму» в Україні та припинити «геноцид». Пропаганда рф проголошує: в українській владі перебувають «нацисти й фашисти», які пригнічують та винищують місцеве російське населення, а воно нібито потребує «звільнення від київського режиму». Вочевидь, «денацифікація» означає повалення української влади, усунення суспільної та культурної еліти, громадських активістів і проведення репресій над ними.

Номер слайду 21

Пропаганда й дезінформація — потужні інструменти інформаційної війни, які росія використовує, щоб маніпулювати людьми по всьому світу. Основним результатом її впливу стає дестабілізація ситуації всередині іншої держави. Вплив російських наративів можна відчути у тих країнах, де російські пропагандисти довго й методично вибудовували свої міфи та викривлювали історію. ЯК БОРОТИСЯ З РОСІЙСЬКОЮ ПРОПАГАНДОЮ?Блокування доступу ворожих каналів комунікації. Створення якісного національного контенту. Заборонивши російські ТВ-канали та соцмережі, Україна почала підтримувати розвиток проукраїнського й україномовного продукту.3. Щоденне інформування про реальний перебіг подій на фронті україно-російської війни.4. Спростування наративів ворожої пропаганди, випереджувальне пояснення найбільш актуальної інформації.5. Медіаосвіта. Навчання населення самостійно виявляти й боротися з ворожим інформаційним впливом, у першу чергу тим, який усе ж проникає через перші два фільтри. При Міністерстві культури та інформаційної політики України створено Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Питаннями боротьби з дезінформацією та ворожою пропагандою опікуються в усіх силових органах, Кабінеті Міністрів, Офісі Президента та Верховній Раді України.

Номер слайду 22

4. Розгортання дипломатичної боротьби України. Під час виступу Зеленського у Конгресі США. 2022 р.

Номер слайду 23

Міжнародна коаліція на підтримку України (повна назва — Міжнародна коаліція на підтримку незалежності та територіальної цілісності України) — міжнародне неофіційне об'єднання країн та всесвітніх організацій, які виступають союзниками України у війні, яку запровадила рф проти України. Міжнародна коаліція надає Україні військову, політичну, фінансову, гуманітарну, правозахисну та реформаторську підтримки, а також веде санкційну політику щодо країни-агресора, яка розв'язала війну проти України. Учасники міжнародної коаліції на підтримку України. Зу́стрічі у форма́ті «Рамштайн»  — серія дипломатичних зустрічей міністрів оборони понад 50 країн світу, що відбулися з метою синхронізації та прискорення надання військової зброї Україні для протистояння російському повномасштабному вторгненню та обговорення питань підтримки України після закінчення війни. Остання 19-та зустріч відбулася 9 березня 2024 року, База ПС США «Рамштайн». Представники України під час віртуального засідання Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн». Київ, 22 листопада 2023 року

Номер слайду 24

Президент США Джо Байден 9 травня 2022 р. підписав закон про ленд-ліз військової зброї для України. Востаннє аналогічна процедура діяла під час Другої світової війни. Документ дозволяє Президентові США використовувати програму ленд-лізу для прискореної передачі в Україну зброї, військової техніки, медикаментів, продуктів тощо. Передбачається, що країна-одержувач сплатить їхню вартість пізніше. Проте програма так і не запрацювала. Як пояснюється в матеріалі BBC Україна, до цього моменту американська військова допомога Україні надходила за трьома іншими програмами з федерального бюджету США. На відміну від ленд-лізу, зброя, надана Україні в рамках цих програм, є безкоштовною. Ленд-ліз за своєю суттю натомість передбачає лізинг чи оренду озброєння, за що доведеться платити. І в Україні, і в США його вважали "запасним варіантом" на випадок, якщо Конгрес відмовиться виділяти кошти за трьома цими програмами. 

Номер слайду 25

Політичним проривом 2022 року на європейському напрямі стало надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Основні етапи вступу України до ЄС: 28 лютого 2022 року — Україна надіслала до ЄС заявку на членство. 17 червня 2022 року — Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. 23 червня 2022 року — Європейська рада надала Україні статус кандидата. Європейська рада 14 грудня 2023 року вирішила розпочати переговори про вступ України і Молдови до Євросоюзу. Офіційні переговори про вступ України в ЄС розпочнуться не раніше червня. Президент Володимир Зеленський і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 8 квітня 2022 року«Щойно отримали кандидатство. Це перемога. Чекали 120 днів і 30 років. А потім переможемо ворога і відпочинемо. А може спочатку відбудуємо Україну, а потім відпочинемо. А може навіть переможемо, відбудуємо, вступимо до ЄС і потім будемо відпочивати», – сказав Зеленський.

Номер слайду 26

Основні дати і поняття:20 лютого 2014 р. – рф розпочала спеціальну операцію щодо захоплення території півострова Крим.24 лютого 2022 року – розпочалося повномасштабне вторгнення рф в Україну.24 лютого – 1 квітня 2022 р. – битва за Київ. Вересень – листопад 2022 р. – Харківська та Херсонська наступальні операції. Квітень 2022 р. – Заява Верховної Ради України «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні».23 червня 2022 року — Європейська рада надала Україні статус кандидата в члени ЄС.«Зернова угода», Ленд – ліз, Міжнародна коаліція на підтримку України, формат «Рамштайн», Геноцид – це дії з наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу. Екоцид - масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

Номер слайду 27

Пригадайте! Так чи ні?Війну в Україні рф розв’язала 24 лютого 2024 року?З 2020 року Україна має статус кандидата в члени ЄС?Завдяки ленд – лізу Україна отримує усе необхідне озброєння від США?Дипломатичні зустрічі міністрів оборони країн світу відбуваються у Нормандському форматі?З осені 2023 року українські військові захопили плацдарм на лівобережній Херсонщині?Повалення української влади, усунення суспільної та культурної еліти, громадських активістів і проведення репресій над ними – справжній зміст денацифікації?Протидіяти російській пропаганді на державному рівні неможливо?Єдиним опорним пунктом Сил оборони України в Авдіївці лишився металургійний комбінат «Азовсталь»?

Номер слайду 28

Домашнє завдання. Опрацювати навчальну презентацію. Знати основні дати та поняття теми.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ірина Панченко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чарна Галина Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дробот Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
27 березня
Переглядів
4059
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку