Сільськогосподарські культури - культурні рослини, що вирощуються з метою забезпечення людства продуктами харчування, виробництва сировини для окремих галузей промисловості і кормів для сільськогосподарських тварин. Сільськогосподарські культури ЗерновіОвочевіПлодово-ягідніТехнічніЛікарські
Овочеві культури — рослини, які вирощують для отримання овочів (соковитих плодів, листя, цибулин, коренеплодів). Понад 600 видів майже з 80 ботанічних родин. Овочі поділяють на такі групи:бульбоплоди, коренеплоди, капустяні,салатні,пряні, Овочеві культурицибулинні, пасльонові, баштанні, десертні.
Плодові та ягідні культури — група дикоростучих та вирощуваних рослин, які дають соковиті і тверді їстівні плоди. До плодово-ягідних рослин належать фруктові дерева та ягідні чагарники. Плодові культури прийнято поділяти на:кісточкові,зерняткові, горіхоплідні, екзотичні,виноградні. Ягідні культури представлені чагарниками, травами й напівчагарниками. Плодово-ягідні культури
Технічні культури - сільськогосподарські рослини, які використовують як сировина для різних промислових виробництв, зокрема для виробництва тканин і харчових продуктів. Вони поділяються на кілька груп:волокнисті,олійні,цукроносні,тонізуючі,каучуконосні,ефіро-олійні. Технічні культури
Сільськогосподарські культури мають велике значення для людства. Зернові культури використовують для виготовлення борошна, а згодом — борошняних виробів. Серед овочевих культур в Україні найбільше вирощують капусту, моркву та столові буряки, томати, цибулю, солодкий та гіркий перці. Крім того, агропідприємці й фермери почали вирощувати батат, селеру, спаржу. Технічні культури — це рослини, що використовуються як сировина для різних видів виробництва. В Україні вирощують соняшник, ріпак і сою для виробництва олії. Льон є сировиною для виготовлення ниток і тканин. А цукровий буряк вирощують для виготовлення з нього цукру. Людина споживає в їжу або використовує іншим чином майже всі органи культурних сортів рослин: корені, стебла, листя, плоди, насіння тощо. Таке використання зумовлене накопиченням певних поживних і корисних речовин в організмі рослини. Українські лани багаті та родючі. Україна — одна з держав-лідерів за вирощуванням та продажем сільськогосподарських культур. Висновок: