Презентація може використовуватись на уроках біології у 6 класі. Текст презентації супроводжується ілюстраціями, що допомагає краще зрозуміти та запам'ятати новий матеріал.
Сільськогосподарські культури - культурні рослини, що вирощуються з метою забезпечення людства продуктами харчування, виробництва сировини для окремих галузей промисловості і кормів для сільськогосподарських тварин. Сільськогосподарські культури ЗерновіОвочевіПлодово-ягідніТехнічніЛікарські
Номер слайду 3
Зернові культури. Зернові культури — це основа сільськогосподарського виробництва. До зернових культур відносяться злакові, бобові та гречані. Злаки – це пшениця, ячмінь, кукурудза, жито, овес, просо, ріпак, рис. Бобові – це квасоля, соя, нут, горох, а до гречаних відноситься гречка.
Номер слайду 4
Зернові культури. Злаки БобовіГречані
Номер слайду 5
Овочеві культури — рослини, які вирощують для отримання овочів (соковитих плодів, листя, цибулин, коренеплодів). Понад 600 видів майже з 80 ботанічних родин. Овочі поділяють на такі групи:бульбоплоди, коренеплоди, капустяні,салатні,пряні, Овочеві культурицибулинні, пасльонові, баштанні, десертні.
Номер слайду 6
Овочеві культури. Бульбоплоди. Коренеплоди. Капустяні
Номер слайду 7
Овочеві культури. ЦибулинніПасльоновіБаштанні
Номер слайду 8
Овочеві культури. СалатніПряніДесертні
Номер слайду 9
Плодові та ягідні культури — група дикоростучих та вирощуваних рослин, які дають соковиті і тверді їстівні плоди. До плодово-ягідних рослин належать фруктові дерева та ягідні чагарники. Плодові культури прийнято поділяти на:кісточкові,зерняткові, горіхоплідні, екзотичні,виноградні. Ягідні культури представлені чагарниками, травами й напівчагарниками. Плодово-ягідні культури
Номер слайду 10
Плодово-ягідні культури. КісточковіЗернятковіГоріхоподібні
Номер слайду 11
ВиноградніПлодово-ягідні культури. ЕкзотичніЯгідні
Номер слайду 12
Лікарські рослини — рослини, органи або частини яких є сировиною для отримання засобів, що використовуються в народній або медичній практиці з лікувальною або профілактичною метою. Лікарські культури
Номер слайду 13
Технічні культури - сільськогосподарські рослини, які використовують як сировина для різних промислових виробництв, зокрема для виробництва тканин і харчових продуктів. Вони поділяються на кілька груп:волокнисті,олійні,цукроносні,тонізуючі,каучуконосні,ефіро-олійні. Технічні культури
Номер слайду 14
Технічні культури. ОлійніВолокнистіЦукроносні
Номер слайду 15
Технічні культури. КаучуконосніТонізуючіЕфіро-олійні
Номер слайду 16
Сільськогосподарські культури мають велике значення для людства. Зернові культури використовують для виготовлення борошна, а згодом — борошняних виробів. Серед овочевих культур в Україні найбільше вирощують капусту, моркву та столові буряки, томати, цибулю, солодкий та гіркий перці. Крім того, агропідприємці й фермери почали вирощувати батат, селеру, спаржу. Технічні культури — це рослини, що використовуються як сировина для різних видів виробництва. В Україні вирощують соняшник, ріпак і сою для виробництва олії. Льон є сировиною для виготовлення ниток і тканин. А цукровий буряк вирощують для виготовлення з нього цукру. Людина споживає в їжу або використовує іншим чином майже всі органи культурних сортів рослин: корені, стебла, листя, плоди, насіння тощо. Таке використання зумовлене накопиченням певних поживних і корисних речовин в організмі рослини. Українські лани багаті та родючі. Україна — одна з держав-лідерів за вирощуванням та продажем сільськогосподарських культур. Висновок:
Номер слайду 17
1. Опрацювати §46.2. Виписати в зошит головні поняття з теми: сільськогосподарські рослини: зернові, зернобобові, овочеві, плодові, ягідні. Домашнє завдання: