Урок "Поняття про онкогенні фактори та онкологічні захворювання. Профілактика онкологічних захворювань

Про матеріал
Розробка уроку створена з метою сформувати поняття про онкогенні фактори та онкогенні захворювання; ознайомити здобувачів освіти із способами профілактики онкологічних захворювань; розвивати вміння логічно мислити та знаходити взаємозв'язок між дією онкогенних факторів та наслідками для здоров'я людини; на прикладі профілактики онкогенних захворювань виховувати прагнення до здорового способу життя.
Перегляд файлу

ПОНЯТТЯ ПРО ОНКОГЕННІ ФАКТОРИ ТА ОНКОЛОГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ. ПРОФІЛАКТИКА ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Цілі уроку:

 освітня: сформувати поняття про онкогенні фактори та онкогенні захворювання; ознайомити учнів зі способами профілактики онкологічних захворювань;

 розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити взаємозв'язок між дією онкогенних факторів та наслідками для здоров'я людини;

 виховна: на прикладі профілактики онкогенних захворювань виховувати прагнення до здорового способу життя.

Обладнання і матеріали: презентація, ОЛС,  інтерактивні вправи, підручники

Базові поняття і терміни: онкологія, онкогенні фактори, ракові пухлини, профілактика онкологічних захворювань, онкологія, метастази, карцинома, саркома, лейкоз, меланома, лімфома, гліома, біопсія, хіміотерапія, променева терапія

Тип уроку: комбінований

Ключові компетентності: спілкування державною мовою; наукове розуміння природи; уміння аналізувати, формулювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології; збереження власного здоров'я.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

- привітання

- перевірка присутніх

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

-  перегляд відео презентації « Зірки, які погасли… І які засяяли знову».

Слово викладача. Людей, яких ви мали змогу побачити на фото під час перегляду презентації об’єднують не популярність, талант,  статус чи фінансова стабільність, хоча безумовно їх знають мільйони, вони були кумирами свого часу, орієнтирами для наслідування. Але кожен з них на певному етапі свого життя розпочав боротьбу з онкологічним захворюванням і , на жаль, більшість, не зважаючи на силу волі, фінансові можливості, підтримку найрідніших людей і сотень фанатів перемоги так і не здобули. А ті, хто сьогодні знають ціну слова «ремісія» в один голос говорять що допомогти здолати онкологію може лише своєчасне медичне обстеження та профілактика.

ІІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ УРОКУ

Тому, тема сьогоднішнього уроку дуже актуальна і звучить так: «Поняття про онкогенні фактори та онкологічні захворювання. Профілактика онкологічних захворювань». (здобувачі освіти записують тему уроку в зошити)

IV. ПОВТОРЕННЯ ПОПЕРЕДНЬО ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Викладач. Але перед тим, як розпочата вивчення нової теми давайте пригадаємо про що говорили на попередньому уроці і зробимо це за допомогою інтерактивної вправи «Інтерв’ю з товаришем».

Алгоритм діяльності: У скринці ( торбинці, слайдері, папці) знаходяться запитання, які стосуються попередньо вивченої теми. Педагог передає скриньку будь – кому з групи і пропонує вибрати питання і адресувати його товаришеві по парті, чи комусь із одногрупників. Якщо той, кому запропонували відповісти, відповіді не знає, то може скористатися допомогою товариша. Наступне питання задає здобувач освіти, який дав відповідь на попереднє.

Запитання для вправи:

1.Що таке регенерація? Які види регенерації Ви знаєте?

2. Дайте визначення поняттю фізіологічна регенерація. Наведіть приклади

3. Дайте визначення поняттю репаративна регенерація. Наведіть приклади

4. Дайте визначення поняттю патологічна регенерація. Наведіть приклади

5. Яка різниця між повною і неповною регенерацією?

6. Які причини патологічної регенерації?

7. Що таке трансплантація?

8. Хто такий донор? Хто такий реципієнт?

9. Які органи найчастіше пересаджують?

10. Які виникають проблеми під час трансплантації?

V. ВИВЧЕННЯ НОВОЇ ТЕМИ

( лекція з елементами бесіди + демонстрація відео презентації)

У 2018 році лауреатами Нобелівської премії стали видатні вчені –американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзе, що вивчають імунотерапію онкологічних захворювань. Премія присуджена за «відкриття в сфері терапії раку шляхом придушення негативної імунної регуляції».

Вчені відкрили так звані імунні контрольні точки або чекпоінти – це такі молекули на поверхні імунних клітин, які «пригальмовують» імунну систему з метою самозбереження здорових клітин. Якщо блокувати ці молекули, імунна система активізується і починає боротися з раковими клітинами.

Відкриття Еллісона та Хондзе вважаються найбільшим проривом у лікуванні онкологічних захворювань останніх двох десятиліть.

( Слайд 3)

Онкологічні захворювання – це:

  • патологічні процеси, які супроводжуються  утворенням злоякісних, або доброякісних пухлин;
  • порушення, що зумовлені появою в організмі змінених (трансформованих) соматичних клітин.

Для позначення злоякісних пухлин є кілька специфічних назв. Ті, які виникають з епітеліальної тканини називаються карцинома.

Саркома – злоякісні новоутворення, які розвиваються з тканин внутрішнього середовища ( кісткової, жирової, хрящової тканин).

Лейкоз – злоякісне захворювання червоного кісткового мозку.

Лімфома – злоякісна пухлина лімфатичних тканин.

Гліома – первинне пухлинне утворення  головного мозку.

Меланома – виникає із спеціальних клітин шкіри, які виробляють  темний пігмент меланін.

Причиною онкологічних захворювань можуть бути порушення ц спадковому матеріалі клітини. У клітинах є ген, умовно позначений р 53, який кодує структуру ферменту, що контролює цілісність ДНК. Якщо такий фермент виявляє ушкодження ДНК, він зупиняє поділ клітини і активує інші ферменти, потрібні для відновлення структури ДНК. Якщо її відновити не вдається цей фермент стимулює загибель клітини – апоптоз. У клітинах ракових пухлин ген р53 відсутній. Натоміість є гени, які кодують продукти, здатні стимулювати утворення ракових пухлин – онкогени.

Протоонкоген — це звичайний ген, який може стати онкогеном через мутації або підвищення експресії.

 

( Слайд 4)

Пухлина починається в певному місці з утворення так званого пухлинного зародка, але інколи розпочинається  одночасно в різних місцях. Розрізняють два основні типи росту пухлин. За центрального росту пухлина росте у вигляді вузла. ЇЇ клітини не вростаються у сусідні тканини, а тільки стискують і відсовують їх. Так ростуть доброякісні пухлини. Вони зазвичай не загрожують життю людини.

Злоякісні пухлини характеризуються вростанням відростків їхніх клітин у сусідні тканини. У цьому разі сусідні тканини не тільки відсовуються і стискаються, а й руйнуються. Вони також здатні спричиняти ріст подібних пухлин в інших частинах організму, утворюючи метастази.

(Слайд 5)

На сьогодні смертність від онкологічних захворювань посідає 2-ге місце в Україні та світі після серцево-судинних захворювань (інфарктів, інсультів). За даними Національного інституту раку, за минулий рік захворіли 136 225 пацієнтів. Виходить, що 373 нових випадки реєструються кожного дня, і кожного дня помирають від них 164 людини. Тобто майже половина вмирають щодня. А ризик захворіти має кожен 4-й чоловік і кожна 6-та жінка. 50% людей, у яких виявляють рак, — особи працездатного віку. Більше 30% пухлин у нас виявляють уже на запущених стадіях. Кожен 3-й пацієнт не переживає 1 рік, він вмирає протягом року. Тому наша спільна мета — профілактика і рання діагностика захворювання. За даними ВООЗ, 30–50% ракових захворювань можна попередити.

Серед онкологічних захворювань у чоловіків і жінок переважають захворювання лімфатичної та кровоносної систем, травного тракту, органів дихання, у чоловіків – передміхурової залози, у жінок – молочної та щитоподібної залози, у дітей – лімфатичної системи і червоного кісткового мозку.

Близько 15% раку молочної залози має спадковий характер. Також спадкову схильність мають лімфопроліферативні захворювання: лейкози, злоякісні лімфоми. Ретинобластома (пухлина ока) – єдине онкозахворювання у дітей, що має єдиний реальний спадковий зв'язок – приблизно в третини випадків.

(Слайд 6)

Якщо рак діагностувати на ранніх стадіях, то він виліковний. На І і ІІ стадії раку виживання пацієнтів високе: більше 80% пацієнтів живуть 5 і більше років, при І стадії — майже 100%. Якщо це ІІІ і ІV стадія — вона потребує дуже серйозного і витратного лікування.

Можна вилікувати і ІV стадію, це теж не вирок. Все залежить від правильної тактики лікування і від агресивності захворювання.

Для діагностики ракових захворювань пацієнту необхідно пройти три обов’язкових етапи:

Візуалізація — інформативний метод сучасної діагностики новоутворень. До методів візуалізації відносяться діагностика за допомогою апаратури, що передає розгорнутий малюнок з відображенням ураженого органу.

Найбільш ефективними і сучасними методами є проведення КТ (комп’ютерна томографія), МРТ (магнітно-резонансна томографія) і УЗД (ультразвукове дослідження). В окремих випадках для визначення раку застосовують діагностику з введенням контрастної речовини.

Верифікація

Онкологія є розділом медицини, який вивчає злоякісні утворення. Саме для точного визначення природи пухлини необхідно проводити перевірку (верифікацію). Гістологічна перевірка дозволить фахівцям підбирати і визначати параметри, а також методи лікування. Особливо важливо врахувати, що видалення доброякісної пухлини не вимагає подальших дій, а ось після операції по усуненню злоякісного новоутворення потрібно проводити хіміотерапію та променеву терапію.

Найбільш поширені морфологічні дослідження для верифікації діагнозу:

  • Зішкріб. Використовується для проведення верифікації зовнішніх пухлин.
  • Відкрита біопсія. Особливо складний підвид діагностики пухлин. Проводиться в тих випадках, коли іншими методами неможливо провести збір частинок або ж для дослідження потрібний досить великий об’єм тканини. Відкрита біопсія проводиться для забору тканини пухлини молочної залози і для виявлення рецепторів щодо гормонів. Відкрита біопсія може бути інцизійна (отримання частинок тканин з вогнища ураження) і ексцизійна (збір частинок тканин відбувається під час операції з видалення пухлини).
  • Біопсія. Проводиться за допомогою апаратів, а точніше при проведенні бронхоскопії або ларингоскопії відбувається збір частки тканини з наступною верифікацією.
  • Пункція. Малоінвазивна маніпуляція, яка проводиться для забору частинок пухлини, розташованої в молочних залозах, колінних суглобах, мозку і т.д.
  • Трепан-біопсія. Забір частки тканини за допомогою трепана (голка).

Стадіювання

Після проведення діагностики та підтвердження діагнозу раку виникає питання з визначенням стадії онкозахворювання і прогнозом. Маючи уявлення про стадії раку, лікарі можуть скласти тактику лікування, яка стане найбільш ефективною при боротьбі з хворобою. Для діагностики стадії розвитку раку в сучасній практиці використовують КТ і МРТ. Як відомо, обидві процедури сприяють точній візуалізації досліджуваних органів.

( Слайд 7)

У 40% випадків рак можна попередити профілактичними заходами. Поради дуже прості. Якщо говорити в цілому, то потрібно відмовитися від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла. Також потрібно правильно харчуватися, вживати овочі, фрукти, клітковину, не потрібно їсти багато консервів, копчених страв, ковбас, сосисок. Краще з’їжте шматочок відвареного м’яса. Смажити страви не рекомендується, оскільки під час смаження виділяються канцерогени, краще варити або тушкувати. Здійснюйте профілактику інфекційних хвороб, захищайте шкіру від ультрафіолету ну і, звичайно, проходьте профілактичні огляди. Якщо ви будете дотримуватися цих простих порад зі здорового способу життя, це набагато скоротить захворюваність.

VI. ЗАКРІПЛЕННЯ І УЗАГАЛЬЕННЯ ЗНАНЬ

6.1. Біологічний диктант ( робота з підручником)

Алгоритм діяльності: пошуковим методом  у підручнику здобувачі освіти мають знайти значення понять: біопсія, хіміотерапія, променева терапія, онкогени, онкологія і записати в зошит.

6.2. Виконання інтерактивної вправи за посиланням

6.3. Фронтальне опитування ( Метод «Павутина знань»)

VIІ. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ

Щорічно, 4 лютого, починаючи з 2005 року, світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, який організовується Міжнародним протираковим союзом. Цей День покликаний привернути увагу громадськості до профілактики раку, своєчасність виявлення, якість лікування з метою зниження  кількості випадків передчасної смерті від раку до мінімуму і підвищення якості життя для онкологічних пацієнтів.

Онкологічні захворювання є однією з основних причин захворюваності і смертності в усьому світі. За останні 100 років за цими показниками онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

Тож кожен повинен пам’ятати, що вчасне медичне обстеження може попередити тяжку недугу.Будьте здорові, будьте відповідальні і турбуйтеся про совє здоров’я !

Задача:

Батько хворіє на короткозорість ( домінантна ознака), а мати здорова. Батько інших захворювань не має, мати також, але в неї є рецесивна алель ретинобластоми ( пухлина ока). Яка ймовірність народження в них дитини з онкологічним захворюванням, якщо батько гетерозигота за обома ознаками.

 

docx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
1287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку