Презентація на тему:" Складові здоров’я людини. Антропогенетика та медична генетика, євгеніка. Людина як об’єкт генетичних досліджень. Генетика особистості.

Про матеріал

Презентація на тему: "Складові здоров'я людини. Антропогенетика та медична генетика, євгеніка. Людина як об'єкт генетичних досліджень.Генетика особистості."


10 клас профільний рівень. Підручник К. Задорожний.


Мета: розкрити зміст поняття здоров'я людини.Здоров'я- це найвище благо дароване людині. Без нього не можна зробити життя щасливим.Основні методи антропогенетики.Євгеніка - вчення про шляхи поліпшення спадкових властивостей людини її духовного і фізичного здоров'я. Особливості людини як генетичного об'єкта.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4. Спадковість і мінливість організмів. Тема: Складові здоров’я людини. Антропогенетика та медична генетика, євгеніка. Людина як об’єкт генетичних досліджень. Генетика особистості.

Номер слайду 2

Здоров’я-це нормальний стан людського організму і психіки, що характеризується повним психофізичним і соціальним благополуччям людини.

Номер слайду 3

Здоров’я- це життя!Здоров’я- це найвище благо дароване людиніБез нього не можна зробити життя щасливим Добре здоров’я – краще за найбільше багатство

Номер слайду 4

Основні складові здоров’я

Номер слайду 5

Основні складові здоров’я. До основних принципів здорового способу життя належать:1. Соціальні: спосіб життя повинний бути естетичним, моральним, вольовим;2.   Біологічні: спосіб життя повинний відповідати віковим особливостям, забезпеченим енергетично, зміцнюючим та ритмічним. Дотримання здорового способу життя передбачає:1.  Прагнення до фізичної досконалості;2.  Досягнення душевної, психічної гармонії в житті;3. Забезпечення повноцінного харчування;4. Виключення з життя самодеструктивної поведінки;5. Дотримання правил особистої гігієни: очищення організму та його загартовування.

Номер слайду 6

Від чого залежить здоров’я?Харчування людини Фізична активність і спорт. Від емоційного настрою в житті

Номер слайду 7

Антропогенетика (генетика людини)  – вивчає явища спадковості й мінливості в популяціях людей, особливості успадкування нормальних і патологічних ознак, залежність захворювань від генетичної схильності й факторів середовища існування. Спадковість Арахнодактилія Іхтіоз. Гідроцефалія

Номер слайду 8

Основні методи антропогенетики:-        цитогенетичний;-        близнюковий;-        генеалогічний;-        популяційно-статистичний;-        дерматогліфічний;-        імунологічний;-        біохімічний;-        онтогенетичний;-        метод гібридизації соматичних клітин;-        метод моделювання;-        ДНК - аналіз

Номер слайду 9

Медична генетика галузь медицини, наука, яка вивчає явища спадковості і мінливості у різних популяціях людей, особливості прояву та розвитку нормальних і патологічних ознак, залежність захворювань від генетичних або епігенетичних аномалій.

Номер слайду 10

Рання діагностика захворювань. Методи пренатальної діагностики застосовують з 8-го до 20-го тижня вагітності. Аналіз клітин плода дозволяє поставити діагноз всіх хромосомних хвороб і близько 300 генних.

Номер слайду 11

Євгеніка - вчення про шляхи поліпшення спадкових властивостей людини її духовного і фізичного здоров'я. Термін «євгеніка» запропонував у 1883 році видатний англійський вчений Френсіс Гальтон.

Номер слайду 12

Біометричний метод Гальтона

Номер слайду 13

Френсіс Гальтон двоюродний брат Ч. Дарвіна визнав головною особливістю людини є - спадковість, яка визначає її характер, поведінку, психіку. Ні навчання,ні виховання не впливає на манеру поведінки людини.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Арійська раса

Номер слайду 16

Євгеніка в Радянському Союзі.Ілля Іванов одержав 10 тис.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Особливості людини як генетичного об’єкта Неможливість експериментальних схрещувань. Неможливо за заздалегідь розробленою схемою відбирати батьків з потрібними генотипами та одержувати й аналізувати їхніх нащадків. Люди беруть шлюб вільно, не зважаючи на генотип партнера та без будь-якої «дослідницької» мети. 2. Пізня статева зрілість і довга тривалість генерацій. Для зміни одного покоління у людини потрібно 20—30 років, що ускладнює проведення генетичного аналізу успадкування ознак.3. Невелика кількість нащадків.4. Відсутність чистих ліній і неможливість їх отримання.5. Велика кількість хромосом (груп зчеплення).6. Неможливість створення стандартних умов існування для різних груп людей.  Наприклад, основними причинами таких захворювань, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, виразкова хвороба кишечнику тощо, є несприятливий вплив певних чинників довкілля, але їхній розвиток залежить від генетичної схильності.

Номер слайду 19

Генетика особитості- визначає роль темпераменту у психічній діяльності і поведінці людини. Складова індивідуальності людини як темперамент завжди була об'єктом досліджень. Темперамент вивчають психологи, зосереджені на віковій та особистісній психології, індивідуальних відмінностях людей та їх психофізіологічних основах, а генетики намагаються розкрити спадкові механізми формування темпераменту у людини.

Номер слайду 20

Темперамент — відносно стійке закономірне співвідношення індивідуально-психологічних особливостей людини і тварин, яке характеризує динамічну складову їх психічної діяльності та поведінки.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

1. Миротворец - человек своеобразный. У него в приоритетах всегда остается комфорт и покой. Он предпочитает избегать конфликтов, поэтому иногда люди пользуются этим. Ведь они могут добиться того, что миротворец попросту признает вину, возьмет ответственность на себя, чтобы не усугублять проблему. Но у него будет и преимущество - именно он способен наладить общение.2. Профессионал, как правило, человек строгий, серьезный, однако ответственный. Ему можно довериться, если надо что-то сделать. Обычно, этот тип характера встречается у людей, отдающих большую часть своего времени работе. В этом их слабость - они не умеют отдыхать.3. Эпикуреец - настоящий лидер. Ему нравится командовать, давать распоряжения. Если он работает на соответствующих должностях, обязательно справится с задачей. Наладить общение с ним непросто. Зато иметь такого знакомого порой очень полезно.4. Логик - настоящий представитель математического склада ума. Он предпочитает все понять, все продумать. Ему чужды яркие эмоции и переживания, а интуицию он игнорирует. Зато в ситуациях, когда надо предусмотреть исход или просчитать все варианты, лучше его не найти.5. Романтик - название этого типа характера говорит само за себя. Человек мечтательный, открытый - вот, кто такой романтик. Его слабой стороной остается логика, хотя он возмещает эту потерю глубокими чувствами и философским взглядом.6. Фантазер - тип характера, который чем-то похож на романтика, но имеет важные особенности. Он также может углубляться во внутренний мир, однако его оторванность от реальности становится еще заметнее. Более того, он способен вводить других людей в заблуждение и даже обманываться сам.7. Прогнозист - это человек, который не может себе представить жизнь без планирования. Он часто напряжен, поскольку не в состоянии довериться жизни. Но иногда другим людям не хватает его предусмотрительности.8. Победитель - это усугубленная форма лидера. Ему мало просто быть лучшим, он хочет постоянно побеждать других. В этом его опасность, ведь никому не хочется чувствовать себя слабым перед кем-то. Но победитель может стать хорошим компаньоном в бизнесе.

Номер слайду 25

Домашнє завдання§ 55

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Медведєва Лариса Анатоліївна
    Я Вам дуже вдячна за цікаві матеріали, за працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Скуба Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шебаєва Галина
    Дякую за розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Полюга Уляна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
7142
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку