Презентація на тему: "Соціально-економічні зміни у світі"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати для вивчення історії провідних країн Північної Америки та Західної Європи, формування постіндустріального суспільства як у синхронному, так і у асинхронному форматі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціально-економічні зміни у світі

Номер слайду 2

План уроку. Транснаціональні корпорації. НТР. Перехід від виробництва товарів до виробництва послуг. Рейганоміка. Тетчеризм. Соціальне ринкове господарство. Шведська соціальна модель. Сучасні проблеми зменшення соціальної нерівності.

Номер слайду 3

1. Транснаціональні корпорації (ТНК)У 1947 р. 23 країни підписали Генеральну угоду про тарифи і торгівлю (ГАТТ) У березні 1994 р. було прийнято рішення про перетворення її у Світову організацію торгівлі (СОТ) – скасування тарифних та митних перешкод.

Номер слайду 4

Транснаціональна корпорація — корпорація, що здійснює міжнародне виробництво промислових продуктів на основі прямих іноземних інвестицій та має прямий контроль над своїми закордонними філіями, що функціонують відповідно до глобальної стратегії «материнської компанії». У 2000 р. у світі налічувалося 63 тис. ТНК(<82), які контролювали 1/2 світового промислового виробництва, 70 % обігу світової торгівлі, 4/5 світового банку патентів і ліцензій на нову техніку і технології. 1. Apple (AAPL)2. Microsoft (MSFT)3. Saudi Aramco (2222. SR)4. Alphabet (GOOG)5. Amazon (AMZN)6. NVIDIA (NVDA)7. Tesla (TSLA)8. Meta Platforms (META)9. Berkshire Hathaway (BRK-B)10. TSMC (TSM)

Номер слайду 5

ТНК вимагають від урядів держав світу: уніфікації правил міжнародної економіки; ліквідації перешкод на шляху вивезення товарів, послуг, капіталу і робочої сили. Проникнення ТНК до інших країн супроводжується: привнесенням нових знань, нових технологій виробництва і нових виробничих відносин, величезними скандалами...

Номер слайду 6

2. НТР. Перехід від виробництва товарів до виробництва послуг. Науково-технічна революція (НТР) — якісний стрибок у розвитку продуктивних сил, перетворення науки на провідний чинник виробництва, що супроводжується докорінними змінами у взаємодії людини і природи, трансформацією індустріального суспільства.

Номер слайду 7

Наслідки НТР

Номер слайду 8

3. Рейганоміка. Рейганоміка – внутрішньополітичний курс, спрямований на стабілізацію соціально-економічної системи в США за часів президента Рональда Рейгана у 1981–1989 рр. Основа: неоконсерватизм (обмеження втручання держави в господарське життя, відповідальність людини за себе та сподівання на власні сили) та лібералізм

Номер слайду 9

Найголовніший результат «рейганоміки» - трансформація індустріального суспільства в постіндустріальне з раціональним розв’язанням багатьох соціальних проблем. У рамках курсу «рейганоміки» передбачалося: скорочення податків для бізнесу; обмеження урядових витрат за рахунок скорочення соціальних програм;розширення свободи підприємництва; проведення твердої кредитно-фінансової політики. У сфері соціальної політики було розроблено програму «нового федералізму». Федеральний уряд відповідав за медичну допомогу незаможним; місцеві органи влади повинні були взяти на себе відповідальність за допомогу багатодітним родинам; здійснення інших 44 соціальних програм було покладено на штати. У цілому «рейганоміка» мала позитивні наслідки: впроваджено ресурсозбереження, зменшилося споживання нафти, газу, сталі, чавуну тощо; за менших витрат відбулося досягнення вищої ефективності суспільної праці (10 корів у фермерському господарстві почали давати стільки молока, скільки раніше отримували від 100 корів); зросли особисті доходи американців, що означало розширення ринку для збуту американських товарів; удвічі скоротилося безробіття;стабілізувався курс долара відносно валют інших країн.

Номер слайду 10

4. Тетчеризм. Великобританія – «хвора людина Європи»«Тетчеризм» — британським різновидом неоконсерватизму, що базувався на ідеалах вільного ринку та сильної державної влади; політика Маргарет Тетчер з 1979 по 1990 рр.

Номер слайду 11

1997 - кінець доби «тетчеризму»Основні напрями внутрішньої і соціально-економічної політики: Податкова політика мала сприяти створенню бездефіцитного бюджету і, одночасно, заохочувати приватне підприємництво. З цією метою податки на прибуток скорочувалися майже на 12 млрд дол. Денаціоналізація і приватизація. Фінансова підтримка держави лише рентабельних і наукоємних підприємств. Пільги підприємцям, які впроваджували новітні технології. Заохочення і створення «здорової конкуренції». Акцент на розвиток дрібного і середнього бізнесу. Захист ТНК, у яких британський капітал відігравав важливу роль. Комерціалізація систем освіти й охорони здоров’я, розпродаж муніципального житла. Звуження прав профспілок на оголошення страйків. З 1983 р. у країні розпочалося економічне піднесення. Ефективність виробництва у Британії стала найвищою у світі. На парламентських виборах у 1997 р. до влади прийшла партія лейбористів (Тоні Блер)Т. Блер обіцяв провести соціальні реформи, залагодити конфлікт у Північній Ірландії та знизити податки. Усе це він зробив. Економіка Британії динамічно розвивалася, збільшилсь соціальні виплати, поповнились бюджети державних шкіл і лікарень

Номер слайду 12

5. Соціальне ринкове господарство. Соціальне ринкове господарство — такий устрій соціально-економічного та політичного життя країни, за якого свобода ринку поєднується із принципом соціального вирівнювання — перерозподілу державою доходів на користь непрацездатних і малозабезпечених.

Номер слайду 13

Кінцева мета побудови соціально орієнтованої ринкової економіки: згладжування негативних рис ринкового господарювання і забезпечення високого рівня добробуту для більшості членів суспільства. Держава в соціальному ринковому господарстві виконує функції: контролює правила вільної конкуренції та ціноутворення; проводить антимонопольну політику; гарантує та охороняє приватну власність; здійснює активну соціальну політику. Соціальне вирівнювання держава здійснює через перерозподіл доходів за допомогою високих податків, соціальних виплат непрацездатним і малозабезпеченим, надання пільг.

Номер слайду 14

6. Шведська соціальна модель«Шведська соціальна модель» - термін 60 – х рр., що означає вдале поєднання в країні швидкого економічного зростання та відносної соціальної безконфліктності в суспільстві. Умовна назва «демократичний соціалізм»

Номер слайду 15

Рівень життя у Швеції на 11 % вищий за середньоєвропейські показники. Кожний громадянин має рівні можливості в житті суспільства, що спрямоване на розвиток особистості. Досягнення цієї рівності забезпечує держава через надання безкоштовних або дешевих послуг у найважливіших сферах. Йдеться про систему сімейної допомоги дітям, безкоштовну шкільну освіту та харчування, забезпечення людей у старості, надання помешкання, розвиток сфери відпочинку. Було сформовано єдину систему охорони здоров’я, освіти і пенсійного забезпечення, широку мережу дитячих садків і шкіл. Швеція не входить до жодного військового блоку, сповідуючи політику активного нейтралітету та витрачаючи великі кошти на забезпечення обороноздатності країни.

Номер слайду 16

7. Сучасні проблеми зменшення соціальної нерівностіПопри зусилля щодо поширення ідей і практики соціального ринкового господарства, соціальна нерівність у світі посилюється. Сьогодні верхні 10 % суспільства мають 40 % національного багатства, а на нижні 50 % припадає лише 17 % — як і 100 років тому.

Номер слайду 17

Особливо сильно рівень нерівності (як доходів, так і статків) зріс за останні 30 років. Так, верхні 10 % суспільства присвоюють собі 37 % національного багатства в Європі, у Китаї — 41 %, і ще більше в росії — 46 %. Пошуки кращих моделей соціально-економічного розвитку ставлять питання вибору перед Україною та іншими країнами, які намагаються подолати складні економічні та соціально- політичні проблеми.

Номер слайду 18

Пригадайте: Корпорація, що здійснює міжнародне виробництво промислових продуктів на основі прямих іноземних інвестицій. Якісний стрибок у розвитку продуктивних сил, перетворення науки на провідний чинник виробництва. Внутрішньополітичний курс, спрямований на стабілізацію соціально-економічної системи в США за часів президента Р. Рейгана у 1981–1989 рр. Британський різновид неоконсерватизму, що базувався на ідеалах вільного ринку та сильної державної влади; політика Маргарет Тетчер з 1979 по 1990 рр. Устрій життя країни, за якого свобода ринку поєднується із принципом соціального вирівнювання. Вдале поєднання в країні швидкого економічного зростання та відносної соціальної безконфліктності в суспільстві. А. Тетчеризм. Б. Соціальне ринкове господарство. В. ТНК - …Г. Шведська соціальна модельҐ. Рейганоміка. Д. НТР - …

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати презентацію. Вміти пояснювати основні поняття теми.

pptx
Додано
15 жовтня
Переглядів
107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку