Презентація на тему "Спирти"

Про матеріал

Презентація розроблена з метою візуалізації навчального матеріалу за темою "Спирти".Вона містить як цікаві факти,так і завдання різного рівня,попередження з техніки безпеки.Яскраво і гармонійно проходить крізь лінію уроку.

Формує цифрової компетентність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

*Дата уроку. Класна робота. Тема: “Спирти. Метанол, етанол, гліцерин. Їхні молекулярні, електронні та структурні формули. Фізичні та хімічні властивості спиртів. Функціональна гідроксильна група.”

Номер слайду 2

Девіз уроку: Недостатньо лише отримати знання; треба знайти їм застосування. І. Гете

Номер слайду 3

Завдання: розташувати поняття у логічній послідовності:а) бутан, етан, пропан;«Склади тризначне число» (ланцюжок понять)

Номер слайду 4

«Склади тризначне число» (ланцюжок понять)Завдання: розташувати поняття у логічній послідовності:б) етилен, метан, ацетилен;

Номер слайду 5

«Склади тризначне число» (ланцюжок понять)Завдання: розташувати поняття у логічній послідовності:в) поліетилен, ацетилен, етилен.

Номер слайду 6

«Виключи зайвий термін» (пояснити, чому він зайвий)а) метан, бутан, етилен, гексан, декан;б) заміщення, вапнування, окиснення, розклад, обмін.

Номер слайду 7

Конкурс «шкільних шпаргалок» а) СН4 + О2 = С? + ?О; б) С2 Н4 + Н2 = С?? в) СН4 t =1500 С2 Н? + ?г) С2 Н2 + Br2 = С?????

Номер слайду 8

Відгадай речовину.. - Ця речовина безбарвна.- Ця речовина не має запаху (якщо її не одорують етил- чи метилмеркаптаном).- Без цієї речовини не може обійтись промисловість нашої країни.- Ця речовина є причиною вибухів у шахтах.- Цю речовину називають ще «болотний газ».- Ця речовина є основним компонентом природного газу (98%), що дає нам змогу мати тепло в домівках зимою та допомагає в приготуванні їжі.

Номер слайду 9

Спирти. Походження назви. Слово спирт появилось в українській мові за часів входження до складу Російської імперії (період правління Петра I) через англійське слово spirit, яке, своєю чергою, пішло від латинського spīritus — «дихання, дух, душа».

Номер слайду 10

Історія відкриття спиртів. Вперше спирт з вина отримали в 6-7 століттях арабські хіміки. У Європі етиловий спирт був отриманий із продуктів бродіння в 11—12 столітті в Італії.

Номер слайду 11

Історія відкриття спиртів. У 1660 році англійський хімік і богослов Роберт Бойль вперше отримав зневоднений етиловий спирт, а також відкрив його деякі фізичні і хімічні властивості.

Номер слайду 12

Історія відкриття спиртів. Абсолютний (безводний) етиловий спирт був отриманий у 1796 році російським хіміком Т.Є. Ловіцем.

Номер слайду 13

Історія відкриття спиртів. Триатомний спирт — гліцерин — був виявлений у природних жирах ще в 1783 році шведським хіміком Карлом Шеєле

Номер слайду 14

Спирти – сполуки, похідні насичених вуглеводнів, де один або кілька атомів Гідрогену заміщені на групу –ОН. Спирти, що містять одну групу –ОН, називаються одноатомними, від двох, або більше – багатоатомні.

Номер слайду 15

Спирти-похідні насичених вуглеводнів. СН4 метан СН3-ОН-метанол,похідний метану. С2 Н6 етан С2 Н5-ОН-етанол,похідний етану

Номер слайду 16

Загальна формула одноатомних спиртів Сn. H2п+1 ОН або Сn. H2п+2 О.

Номер слайду 17

Гідроксильна група. Групу - ОН називають функціональною групою, так як вона визначає хімічні властивості даного класу речовин. Спирти класифікують за кількістю –OH груп.Їх поділяють на одно – та –багатоатомні(дві і більше –OH груп).

Номер слайду 18

Прикладом багатоатомного спирту є гліцерин. Його формула-C₃H₅(OH)₃.

Номер слайду 19

Назва спирту. Назву спирту утворюють від назви відповідного насиченого вуглеводню, додаючи до неї суфікс -ол. Якщо є потреба, указують номер атома Карбону , з яким зв’язана група -ОН. Крім того, часто використовують назви, в яких до слова спирт додають прикметник, що характеризує цей вуглеводень. СН3 ОН – метанол (метиловий спирт),С2 Н5 ОН – етанол (етиловий спирт).

Номер слайду 20

Пропоную вам скласти формули та дати назви гомологічного ряду спиртів.

Номер слайду 21

№ п/п. Назва насиченого вуглеводня. Формула спирту. Назва1. CH4-метан. CH3 OHМетан+суфікс ол=Метанол або метиловий спирт2. C2 H6-етан. С2 H5 OH3. С3 H8-пропан4. C4 H10-бутан5. C5 H12-пентан6. C6 H14-гексан7. C7 H16-гептан8. C8 H18-октан9. C9 H20-нонан10 C10 H22-декан

Номер слайду 22

Наукова довідкапрокоментуємо таблицю, яка ілюструє фізичні властивості спиртів. Назва спирту. Формула. Температура кипіння, о. СРозчинність у воді при 25о. С, г/100г Н2 ОМетанол. СН3 ОН65 Повна. Етанол. С2 Н5 ОН78 Повна. Пропанол. С3 Н7 ОН97 Повна. Бутанол. С4 Н9 ОН1179 Пентанол. С5 Н11 ОН1381,9

Номер слайду 23

Увага! Іде демонстрація. Асистент показує розчинність спиртів у воді.

Номер слайду 24

Дослідна довідка. Хімічні властивості спиртів. Спирти, як і всі органічні сполуки, горять. Метанол і етанол миттєво спалахують при підпалюванні й горять синюватим, майже непомітним полум’ям із виділенням великої кількості теплоти. Відбувається реакція повного окиснення, продуктами якої є CO2 і H2 O: 2 CH3 OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4 H2 O.

Номер слайду 25

Увага! Іде демонстрація*Асистент показує горіння спиртів. Завдяки тому, що електронна густина зв’язку OH зміщена до атома Оксисену, атом Гідрогену набуває більшої рухливості й легше відщеплюється.

Номер слайду 26

Під дією активних металів, таких як натрій, калій, магній, алюміній, відбувається заміщення атома Гідрогену на атом металу. Наприклад, у пробірку з етанолом покладемо шматочки натрію. Одразу відбувається реакція з виділенням газу. Це водень. Другим продуктом реакції є натрій етилат C2 H5 ONa: 2 C2 H5 OH + 2 Na → 2 C2 H5 ONa + H2­.

Номер слайду 27

Увага! Іде демонстрація!Етил і натрій.

Номер слайду 28

Хід роботи. Дослід. У пробірку наливаю 2мл етанолу і поміщаю невеликий шматочок (розміром з горошину) металічного натрію. Учні спостерігають за проходженням реакції. Після закінчення реакції краплю добутого розчину переношу з пробірки на скло і випаровую. На склі виділяються білі кристали Натрій етилату.2 С2 Н5 ОН + 2 Na = 2 С2 Н5 ОNa + Н2

Номер слайду 29

Спирти вступають в реакції дегідратації (відщеплення води). Так, якщо етанол нагріти вище 170 °С у присутності концентрованої сульфатної кислоти, відбувається реакція внутрішньомолекулярної дегідратації. Спирт перетворюється на ненасичений вуглеводень етилен: C2 H5 OH → CH2=CH2 + H2 O. Якщо етанол нагріти лише до температури 140 °С у присутності концентрованої сульфатної кислоти, відбувається реакція міжмолекулярної дегідратації. У результаті її утворюються діетиловий етер і вода: C2 H5 OH + HOC2 H5 → C2 H5 – O – C2 H5 + H2 O.

Номер слайду 30

Увага! Іде демонстрація!Якісна реакція на гліцерин. У пробірку наллємо купрум (II) сульфат об’ємом 0,5 мл та натрій гідроксид об’ємом 1-2 мл. Випадає блакитний осад купрум (II) гідроксиду. До осаду добавимо гліцерин об’ємом 1-2 мл. Суміш енергійно змішаємо. Осад розчиняється. Розчин набуває яскраво-синього забарвлення.

Номер слайду 31

Використання-Спирт для харчової промисловості(етиловий)Технологія:1) одержання солоду;2) приготовлений і зброджування солодкого затору;3) перегонка зрілої бражки;4) ректифікація зрілого спирту.

Номер слайду 32

Виробництво таких речовин:вибухових речовинпарфумівнітроцелюлози та напівфабрикатів-спиртованих соків морсівнастоївпектину оцту спиртовоголікарських засобіввиноградних, плодових та інших виноматеріалівбарвниківсинтетичного каучукаесенцій фотоплівок порохупластмаси

Номер слайду 33

Паливо. Для ракетних двигунів, двигунів внутрішнього згоряння в чистому вигляді. Застосовується для вироблення високоякісного палива та компоненту бензинів - етил-трет-бутилового ефіру, більш незалежного від викопної органіки.

Номер слайду 34

Хімічна промисловість. Служить сировиною для одержання багатьох хімічних речовин, таких, як ацетальдегід, діетиловий ефір, тетраетилсвинець, оцтова кислота, хлороформ, етилацетат, етилен та ін. Широко застосовується як розчинник.Є компонентом антифризу і склоомивачів. У побутовій хімії етанол застосовується в чистячих і миючих засобах.Є розчинником для репелентів.

Номер слайду 35

Медицинаяк антисептик як знезаражувачобробка операційного поля або в деяких методиках обробки рук хірурга; розчинник для лікарських засобів, для приготування настоянок, екстрактів з рослинної сировини та інконсервант настоянок і екстрактів піногасник при подачі кисню, штучної вентиляції легеньв зігріваючому компресі для фізичної охолодження при лихоманці (для розтирання) антидот при отруєнні етиленгліколем і метиловим спиртом; можливе застосування як компонента парентерального харчування (у вигляді 5% розчину) в ослаблених хворих з урахуванням високої енергетичної цінності речовини компонент загальної анестезії в ситуації дефіциту медикаментозних засобів

Номер слайду 36

Парфумерія та косметикаЄ універсальним розчинником різних речовин і основним компонентом духів, одеколонів, аерозолів і т. п.

Номер слайду 37

Метанол

Номер слайду 38

Органічна хімія. Як розчинник

Номер слайду 39

Газова промисловість. Для боротьби з утворенням гідратів (з-за низької температури замерзання і хорошою розчинності).

Номер слайду 40

Органічний синтез. Для випуску формальдегіду і формаліну, оцтової кислоти, ряду ефірів (наприклад, МТБЕ і ДМЕ), ізопрену та ін. Найбільша його кількість іде на виробництво формальдегіду, який використовується для виробництва фенолформальдегідних смол.

Номер слайду 41

Лакофарбова промисловість. Значні кількості CH3 OH використовують у лакофарбовій промисловості для виготовлення розчинників при виробництві лаків.

Номер слайду 42

Паливо. Метанол використовується для заправки гончих мотоциклів та автомобілів. Метил-трет-бутиловий ефір (C5 H12 O) застосовується як добавка до моторних палив, що підвищує октанове число бензинів (антідетонатор).

Номер слайду 43

Парфумерія. В якості денатуруючих добавкок до етанолу при виробництві парфумів

Номер слайду 44

Гліцерин використовуєтьсяяк консервант для рослинної сировинияк косметичні препаратияк зубну пастуяк парфумерні та медичні мазіяк гель для взуттяу виробництві паперу, пластмаси, ліків, вибухівкиу харчовій промисловості (хлібобулочні вироби, шоколад, морозиво і т.д. і т.п.)

Номер слайду 45

Перевір свої знання. Усна відповідь

Номер слайду 46

Підсумок-анкетування (на листочку)Прізвище та ім’я ________________1. Я дізнався (дізналася) про багато нового. (Так) (Ні)2. Мені це стане в пригоді в житті. (Так) (Ні)3. На уроці було про що подумати. (Так) (Ні)4. На всі запитання, що виникли на уроці, я одержав (-ла) відповіді. (Так) (Ні)5. На уроці я попрацював (-ла) сумлінно і мети уроку досяг (-ла). (Так) (Ні)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Іщенко Ольга Василівна
    Дякую! Презентація класна, структурована. Плюс в тому, що є слайди із завданнями для перевірки домашнього завдання та актуалізації опорних знань.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фесенко Надежда
    Презентація цікава, продумана Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Дизайн та оформлення
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
12580
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку