ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " СТАТЕВІ ЗАЛОЗИ. ГАМЕТОГЕНЕЗ У ЛЮДИНИ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " СТАТЕВІ ЗАЛОЗИ. ГАМЕТОГЕНЕЗ У ЛЮДИНИ." 10 клас профільний рівень К.Задорожний В презентації розкрито: що таке гаметогенез, статеві клітини,порушення гаметогенезу, практична робота.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 92. ТЕМА: СТАТЕВІ ЗАЛОЗИ. ГАМЕТОГЕНЕЗ У ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Пригадаємо що таке? Розмноження - біологічний процес, за допомогою якого утворюються нові організми, відтворення собі подібних. Статеві клітини - яйцеклітини (жіночі гамети) і сперматозоїди (чоловічі гамети), які шляхом змиття при статевому розмноженні та початку розвитку нової особини забезпечують передачу спадкової інформації від батьків до нащадків. Статеві залози - органи утворення чоловічих і жіночих статевих клітин.

Номер слайду 3

Статевими залозами у людини є: Яєчка (у чоловіків) Яєчники (у жінок).

Номер слайду 4

Яєчка - овальні парні статеві залози, що містяться поза черевною порожниною у шкірному мішку (мошонці). Функції яєчок: 1. Зовнішня - це утворення сперматозоїдів,2. Внутрішня - виділення гормону тестостерону. Під час статевого дозрівання у сім’яних каналах яєчок утворюються чоловічі статеві клітини - сперматозоїди.

Номер слайду 5

Яєчники - це парні статеві залози мигдалеподібної форми. Утворюють жіночі статеві клітини - яйцеклітини. Яєчники утворюють статеві гормони: 1. Естрогени (17β-естрадіол, естрон і естріол) контролюють розвиток вторинних жіночих статевих ознак, регулюють статевий цикл (передовуляційний період – овуляція – післяовуляційний період – період спокою), підтримують ріст фолікулів, зумовлюють вплив на формування емоційної сфери. 2. Прогестерон, який забезпечує нормальний перебіг вагітності, знижуючи чутливість матки до окситоцину. Розмір яєчника становить 3 × 2 × 1 см, важить він близько 7 г.

Номер слайду 6

Чоловічі статеві клітини - сперматозоїди. Головка містить ядро з гаплоїдним набором хромосом (22 А+X або 22 А+Y), тоненький шар цитоплазми і акросому з ферментами для розщеплення оболонок овоцита. У шийці містяться дві центріолі, одна з яких розростається й утворює осьову нитку. Інша центріоля залишається під ядром і разом із ним може проникнути в яйцеклітину. Проміжна частина містить мітохондрії у вигляді спіральної нитки АТФ та глікоген для рухів клітини. Хвіст має апарат з 20 мікротрубочок, які забезпечують переміщення клітин зі швидкістю близько 50 мкм/с.

Номер слайду 7

Жіночі статеві клітини - яйцеклітини 1. Ззовні овоцит вкритий фолікулярною оболонкою, що утворена ще клітинами яєчника. Фолікулярні клітини утворюють ворсинки, що формують променистий вінець та блискучу оболонку. Функції оболонки Захисна Поживна Бар’єрна 2. Під нею розташована плазматична мембрана, а далі кортикальний шар із гранул. 3. Цитоплазма яйцеклітини називається овоплазмою і містить велику кількістьжовткових включень, багато мітохондрій,рибосом, розвинуті ЕПС й комплекс Гольджі. 4. Ядро лежить в ділянці, вільній від цитоплазми і має гаплоїдний набір хромосом (22 А+Х) Діаметр яйцеклітини людини становить 130 – 200 мкм. У людини в заплідненні береучасть овоцит ІІ порядку

Номер слайду 8

ГАМЕТОГЕНЕЗ – процес утворення й дозрівання статевих клітин. Розвиток гамет у людини відбувається в яєчниках і сім’яниках яєчок.

Номер слайду 9

Сперматогенез - це процес розвитку сперматозоїдів у людини. Він відбувається в сім’яних канальцях чоловічої статевої залози - сім’янику. Процес сперматогенезу завершується в період статевої зрілості утворенням сперматозоїдів - зрілих чоловічих статевих клітин, здатних до запліднення. Повному дозріванню передує мейотичний поділ, у результаті якого в ядрі статевої клітини залишається половина хромосом (23 замість 46).

Номер слайду 10

СТАДІЇ РОЗВИТКУ ЧОЛОВІЧИХ ГАМЕТ :

Номер слайду 11

1. Період розмноження сперматогонії (первинні чоловічі статеві клітини) кілька разів діляться шляхом мітозу.2. У період росту утворені клітини збільшуються в розмірах, а їхні ядра проходять першу фазу (профазу першого поділу) мейозу. У результаті вони стають сперматоцитами першого порядку.3. У період дозрівання проходять наступні фази мейозу, й утворюються сперматоцити другого порядку (після першого поділу) і сперматиди (після другого поділу). З одного сперматоциту першого порядку утворюються спочатку два сперматоцити другого порядку, а потім - чотири сперматиди. 4. Під час періоду формування сперматиди перетворюються на зрілі чоловічі статеві клітини — сперматозоїди.

Номер слайду 12

Овогенез - це процес розвитку яйцеклітин Цей процес пов’язаний з ростом і розвитком первинних фолікулів, розміщених у корковому шарі яєчника. Первинний фолікул складається з незрілої яйцеклітини, оточеної шаром епітеліальних клітин, і сполучною тканиною. У першу (фолікулярну) фазу менструального циклу починається ріст одного або кількох первинних фолікулів, але стадії повного дозрівання досягає зазвичай один фолікул; інші зазнають регресу. Процес дозрівання фолікула за 28-денного менструального циклу вкладається в 14 днів (за 21-денного - у 10-11 днів). Яєчник. Первиннийфолікул Вторинний фолікул

Номер слайду 13

Розрізняють три періоди овогенезу: 1. Розмноження2. Росту 3. Дозрівання.

Номер слайду 14

1. Період розмноження відбувається збільшення кількості оогоніїв (первинних жіночих статевих клітин) шляхом мітотичних поділів. Мітотичні поділи. Оогонії

Номер слайду 15

2. У період росту поділ оогоніїв припиняється, і вони утворюють ооцити першого порядку. Ооцити заглиблюються в тканини яєчника, вкриваються оболонками й утворюють фолікули. У кінці періоду росту в ооциті відбувається накопичення жовтка. Ріст клітини і подвоєння ДНК

Номер слайду 16

3. Протягом періоду дозрівання відбувається два поділи мейозу, в результаті яких у ядрі статевої клітини залишається половина хромосом (23 замість 46). Після першого поділу утворюється ооцит другого порядку й перше полярне тільце, а після другого — зріла яйцеклітина і друге полярне тільце. Полярні тільця не беруть участі у процесах розмноження й виконують функцію видалення зайвого генетичного матеріалу.

Номер слайду 17

На відміну від сперматогенезу, під час овогенезу з однієї вихідної клітини утворюється лише одна повноцінна зріла гамета. Характерною особливістю оогенезу є те, що періоди розмноження й росту гамет відбуваються ще в ембріональному періоді розвитку організму дівчинки, а всі стадії сперматогенезу - після періоду статевого дозрівання хлопчика. Період розмноження Мітоз Період росту. Подвоєння ДНКПеріод дозрівання. Мейоз

Номер слайду 18

Вплив різних факторів на гаметогенез1. Генетичні фактори регулюється чотирма генами: три з яких (O, T, Tif) розташовані на Х-хромосомі один (Rtif) - на Y-хромосомі. Ген О відповідає за овогенез, Т — за сперматогенез Ген Tif блокує роботу гена Т, що дозволяє працювати гену О. Те, який з цих генів буде працювати залежить від гена Rtif, локалізованого на Y-хромосомі. За наявності в клітині Y-хромосомі ген Rtif блокує ген Tif. У такій ситуації працює ген Т і організм виробляє сперматозоїди. Після початку продукування гамет тонку регуляцію цього процесу організм здійснює гормонально за допомогою ендокринної системи.

Номер слайду 19

2. Шкідливі звички : алкоголь, паління і вживання наркотичних речовин.

Номер слайду 20

3. Фактори середовища (радіаційне випромінення, певні хімічні речовини. Ці фактори можуть порушувати процес формування сперматозоїдів, що стає причиною їх недостатньої рухливості й безпліддя. Крім того, ці фактори суттєво підвищують кількість мутацій в статевих клітинах, що також погано відбивається на їхній життєздатності й підвищує ризик народження дітей зі спадковими вадами.

Номер слайду 21

4.Інфекційні захворювання, наприклад паротит, порушують сперматогенез і призводять до безпліддя в чоловіків.

Номер слайду 22

Запитання для закріплення 1. Наведіть спільні та відмінні риси спермато-генезу та овогенезу. 2. Алкоголізм може бути причиною мутацій у будь-яких клітинах організму. Але мутації, які виникають у гаметах, вважаються одними з найбільш небезпечних. Чому? 3. Складіть перелік дій, які у повсякденному житті допоможуть знизити ризик пошкодження статевих клітин в організмі людини.

Номер слайду 23

Практична робота № 15 Тема : Вивчення стадій гаметогенезу на постійних препаратах сім’яників та яєчників, таблицях, малюнках. Мета: Вивчити стадії гаметогенезу сім’яників та яєчників за малюнками. Навчитися визначати стадії гаметогенезу,порівнювати та робити висновки.

Номер слайду 24

Хід роботи:1. Розгляньте схему гаметогенезу, розшифруйте назви його стадій та цифри 1 – 10.

Номер слайду 25

2. Складіть таблицю порівняння сперматогенезу і овогенезу:{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Ознаки подібностіОзнаки відмінності1. Однакові стадії… 1. В … відсутня стадія … 2. Однакові способи поділу клітин… 2. Кількість клітин на стадії дозрівання… 3. Однаковий хромосомний набір на стадіях… 3. Полярні тільця наявні…

Номер слайду 26

3. Розгляньте препарат сім’яника ссавця та розшифруйте цифри 1 – 7.4. Розгляньте препарат яєчника кішки та розшифруйте цифри 1 – 3 та назву процесу – 4. Сім’яник ссавця Яєчник кішки

Номер слайду 27

5. У чому полягає біологічний сенс відмінностей в утворенні сперматозоїдів і яйцеклітин? Висновок. Чому для статевого розмноження потрібно утворення саме гамет, а не інших видів клітин?

Номер слайду 28

Домашнє завдання§ 92. Статеві залози. Гаметогенез у людини.10 клас профіль К. Задорожний Завдання 1. Виписати основні поняття з теми.2. Практична робота № 153. Тести на закріплення знань: Код доступу 678076 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. коверко ірина
    Дякую! Успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Михайлова Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Задорожня Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
17267
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку