Презентація "Будова статевих клітин. Гаметогенз."

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 10 класі з теми "Будова статевих клітин. Гаметогенз." + лабораторна робота "Вивчення будови статевих клітин людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова й утворення статевих клітин.

Номер слайду 2

Біологічний диктант. 1. Властивість живих організмів … … … називається розмноженням. 2. Форми розмноження організмів: … і … . 3. До форм нестатевого розмноження належать: …,….,…,…. 4. Одноклітинні організми розмножують в основному……. 5. Для грибів та спорових рослин характерне розмноження ….. . 6. Відокремлення від материнського організму багатоклітинної частини властиве для ………розмноження. 7. Термін «регенерація» означає ………. 8. Поліембріонія – розвиток кількох зародків із … ….. . 9. Унаслідок нестатевого розмноження дочірні особини за набором спадкової інформації є точними копіями……. .

Номер слайду 3

- Відрізняється наявністю статевого процесу. - Відбувається за участю гаплоїдних статевих клітин – гамет. - Гамети формуються в спеціалізованих статевих органах - чоловічих і жіночих. - Відбувається об'єднання генетичного матеріалу батьківських особин, результат чого є збільшення генетичної різноманітності нащадків і їх життєстійкість. Статеве розмноження…

Номер слайду 4

Типи статевого розмноження Запліднення. Запліднення — злиття гамет.

Номер слайду 5

Статеве розмноження тварин та рослин

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Гамети являють собою високодиференційовані клітини. У процесі еволюції вони набули властивості виконання специфічних функцій. Ядра як чоловічих, так і жіночих гамет містять однакову спадкову інформацію, яка необхідна для розвитку організму. Проте інші функції яйцеклітини і сперматозоїда різні, тому за будовою вони дуже різняться.

Номер слайду 8

Характеристика Гамети Яйцеклітина Сперматозоїд Запас поживних речовин Розміри і форма Наявність апарату активного руху Наявність акросоми Біологічне значення

Номер слайду 9

До складу шийки входить цитоплазма, в якій є центріоль (складова частина клітинного центру), мітохондрії та АТФ як джерело енергії для забезпечення руху сперматозоїда. Хвіст сперматозоїда складається з тонких волокон, вкритих цитоплазматичним циліндром, — це орган руху. Загальна довжина сперматозоона у ссавців і людини становить 5 060 мкм.

Номер слайду 10

Висновок. Сперматозоїд - дрібна рухлива клітина. Рухається переважно за допомогою джгутика. Містить акросому — органоїд, яка забезпечує проникнення сперматозоїда в яйцеклітину та її активацію.

Номер слайду 11

Характерною ознакою яйцеклітини є наявність у ній запасних поживних речовин у виді жовтка, необхідних для розвитку нового організму, наявність особливого поверхневого, чи кортикального (cortex — кора), шару цитоплазми і спеціальних оболонок, що вкривають яйцеклітину. Яйцеклітина може мати до трьох оболонок.

Номер слайду 12

Висновок. Яйцеклітина - велика клітина, що містить запас поживних речовин, необхідних для розвитку зародка. Нерухома. Може бути вкрита різноманітними оболонками, що виконують захисну функцію.

Номер слайду 13

Сперматозоїди і яйцеклітина в процессі запліднення

Номер слайду 14

Мета: на прикладі сперматозоїдів та яйцеклітин хребетних докладно розглянути особливості будови статевих клітин. Обладнання й матеріали: малюнки, фотографії сперматозоїдів і яйцеклітин хребетних тварин, підручник, робочий зошит.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Сперматозоїд (а - схематичне зображення; б - мікрофотографія): 1 - акросома; 2 - голівка; 3 - ядро; 4 - центросома; 5 - шийка; 6 - мітохондріальна спіраль; 7 - осьова нитка; 8 - центральне кільце; 9 - хвіст.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Яйцеклітина ссавця (а - схематичне зображення; б - мікрофотографія): 1 - цитоплазма; 2 - ядро; 3 - оболонка.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

І поділ ІІ поділ Запліднення Сперматозоїди Гаметогенез Розмноження Формування Дозрівання Період розмноження. Триває протягом усього життя, починаючи з періоду статевого дозрівання, і до старості поступово згасає. Сперматозоїди утворюються в сім’яниках (яєчках), а саме у звивистих канальцях. Сперматогонії (первинні статеві клітини), що містяться на базальній мембрані звивистих канальців, кілька разів піддаються поділу мітозом. Росту Тривалість повного дозрівання одного сперматозоїда становить 73-75 днів.

Номер слайду 22

І поділ ІІ поділ Запліднення Сперматозоїди Гаметогенез Розмноження Формування Дозрівання Період росту. Маса ядер і цитоплазми сперматогоніїв збільшується, і вони стають сперматоцитами І порядку. Вони витісняються ближче до центра звивистого канальця. Росту Тривалість повного дозрівання одного сперматозоїда становить 73-75 днів.

Номер слайду 23

І поділ ІІ поділ Запліднення Сперматозоїди Гаметогенез Розмноження Формування Дозрівання Період дозрівання. У цей період відбуваються два поділи. Після першого утворюються сперматоцити ІІ порядку, які мають 23 пари хромосом. Одразу ж після цього вони поділяються ще раз. І на цей раз у кожну дочірню клітину — сперматиду — потрапляє лише одна хромосома з кожної пари. Тобто відбувається мейоз (редукційний поділ). У підсумку з одного сперматоциту І порядку утворюється 4 сперматиди. Половина з них містить Х-хромосому, що визначає жіночу стать плоду, половина — Y-хромосому, що визначає чоловічу стать. Росту Тривалість повного дозрівання одного сперматозоїда становить 73-75 днів.

Номер слайду 24

І поділ ІІ поділ Запліднення Сперматозоїди Гаметогенез Розмноження Формування Дозрівання  Період формування. За цей період сперматиди перетворюються на сперматозоїди. Клітини формують джгутики, які виступають у порожнину канальців. До джгутиків переміщується більшість мітохондрій, що забезпечуватимуть енергією рух сперматозоїдів. Комплекс Гольджі переміщується до переднього кінця голівки, ущільнюється й утворює акросому. Після дозрівання сперматозоїдів цитоплазматичні містки між ними руйнуються, і вони стають повністю автономними Росту Тривалість повного дозрівання одного сперматозоїда становить 73-75 днів.

Номер слайду 25

 Період розмноження Відбувається лише під час ембріогенезу. Триває з 2-го по 5-й місяць. Після формування яєчника первинні статеві клітини перестають розмножуватись і починають диференціюватись у овогонії. Овогонії піддаються численним поділам способом мітозу. Після останнього мітотичного поділу оогонії переходять до наступного періоду.  На відміну від чоловіків, утворення яйцеклітин у жінок починається ще до народження — під час ембріонального розвитку. Розмноження Росту Формування Дозрівання

Номер слайду 26

Період росту. Починається з 3-го місяця ембріонального розвитку людини. Овогонії оточені одним шаром фолікулярних клітин, які поставляють їм поживні речовини. Овогонії перестають ділитися і диференціюються на овоцити І порядку. В ядрі овоцитів І порядку проходить підготовка до зменшення кількості хромосом — відбувається профаза І мейозу. Овоцити застигають на цій стадії до періоду статевої зрілості. За її настання овоцити знов починають рости: збільшуються їхні розміри, в цитоплазмі накопичується жовток, овоцит оточується прозорою зоною та променистим вінцем.  На відміну від чоловіків, утворення яйцеклітин у жінок починається ще до народження — під час ембріонального розвитку. Розмноження Росту Формування Дозрівання

Номер слайду 27

 Період дозрівання. Відбувається перед овуляцією. Овоцит І порядку нерівномірно ділиться шляхом мейозу. Після першого поділу утвориться одна велика клітина — овоцит II порядку, в яку переходять усі поживні речовини, й одна дрібна клітина — первинне полярне (або напрямне) тільце, де є лише ядро й відсутня цитоплазма. Після другого поділу мейозу з овоциту II порядку утворюється знову одна велика клітина — яйцеклітина й одне вторинне напрямне тільце. З первинного напрямного тільця утворяться два дрібні вторинні напрямні тільця.  На відміну від чоловіків, утворення яйцеклітин у жінок починається ще до народження — під час ембріонального розвитку. Розмноження Росту Формування Дозрівання

Номер слайду 28

 Період дозрівання. Таким чином, під час оогенезу з кожної вихідної клітини утвориться одна велика яйцеклітина і три напрямних тільця, що гинуть. Усі вони мають гаплоїдні набори хромосом. Напрямні тільця призначені тільки для рівномірного розподілу хромосом під час мейозу. Дозрівання яйцеклітин, на відміну від сперматозоїдів, відбувається циклічно — в середньому раз на 28 днів. Зазвичай за одного циклу утворюється одна яйцеклітина.  На відміну від чоловіків, утворення яйцеклітин у жінок починається ще до народження — під час ембріонального розвитку. Розмноження Росту Формування Дозрівання

Номер слайду 29

Складіть порівняльну характеристику процесів утворення сперматозоїдів та яйцеклітин. Зазначте спільні та відмінні риси.

Номер слайду 30

Домашнє завдання: опрацювати § 49

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Кирпатий Микола Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ярош Юрій Миколайович
    Якісна і корисна робота! Щиро Вам дякую, Ірина Олександрівна!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. коверко ірина
    Дякую! Коротко і зрозуміло.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Тихончук Олександр Васильович
    Дякую за велику роботу. Презентація інформативна, матеріал подано в логічній послідовності, чітко і лаконічно. Саме те, чого я і шукав.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
4 травня 2020
Переглядів
17386
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку