ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " СУТЬ ТА БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЗАПЛІДНЕННЯ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " СУТЬ ТА БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЗАПЛІДНЕННЯ." 10 клас стандартний рівень В.Соболь. В презентації розкрито: що таке запліднення,різновиди заплідення,біологічне значення та причини порушень процесів запліднення .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 61. ТЕМА: СУТЬ ТА БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЗАПЛІДНЕННЯ

Номер слайду 2

Пригадайте!Що таке запліднення?

Номер слайду 3

Знайомтеся! «Перш аніж буде чоловік, має бути хлопчик. Перш ніж хлопчик – була дитина, а перед нею – зародок. Варто запитати й далі, а що ж було перед зародком? Опираючись на результати своїх досліджень, видатний лікар і природознавець Вільям Гарвей(1578–1657) сформулював свій відомий принцип Omne vivumex ovo («Все живе з яйця») Вільям Гарвей(1578–1657)

Номер слайду 4

ЗАПЛІДНЕННЯ-процес злиття чоловічої гамети з яйцеклітиною з утворенням диплоїдної зиготи, яка дає початок новому організму.

Номер слайду 5

В основі запліднення, злиття ядер жіночої й чоловічої статевих клітин, що довів ще в 1875 р. німецький зоолог Оскар Гертвіг (1849–1922) на основі досліджень запліднення в морського їжака. Німецький зоолог Оскар Гертвіг (1849–1922)

Номер слайду 6

РІЗНОВИДИ ЗАПЛІДНЕННЯ

Номер слайду 7

Способи статевого розмноження

Номер слайду 8

Запліднений овоцит людини Під час запліднення відбувається злиття яйцеклітини й сперматозоона і поєднання лише двох ядер з гаплоїдними наборами хромосом 1 - полоцити; 2 – променистий вінець; 3 – ядро сперматозоона;4 – блискуча зона; 5 – ядро овоцита

Номер слайду 9

Зигота - запліднена яйцеклітина з диплоїдним набором хромосом і новимикомбінаціями генів. Термін«зигота» ввів німецький ботанік Е. Страсбургер (1844–1912)

Номер слайду 10

У заплідненні беруть участь статеві гормони1. Андрогени й естрогени.2. Гамони - андрогамони й гіногамони. Гамони – це речовини, що виділяються гаметами і впливають на запліднення.

Номер слайду 11

Біологічне значення запліднення 1) Відбувається відновлення хромосомного набору, притаманного даному виду.2) Забезпечується безперервність між поколіннями організмів. 3) Спостерігається збільшення спадкового різноманіття, оскільки нащадки поєднують у собі ознаки як материнського, так і батьківського організмів.4) Завдяки вибірковості запліднення й комбінаційній мінливості забезпечується існування виду в часі.

Номер слайду 12

Запліднення в людини. Внутрішнєздійснюється шляхом моноспермії у верхній частині маткових труб жінки після овуляції – виходу овоцита з яєчника Послідовність процесівзапліднення у людини

Номер слайду 13

3 ЕТАПИ ПРОЦЕСУ ЗАПЛІДНЕННЯ

Номер слайду 14

І етап. Дистантна взаємодія та активація сперматозоонів Починаються із внутрішнього осіменіння, що забезпечує потрапляння чоловічих гамет у жіночий організм. Сперматозоони набувають здатності до запліднення лишепісля того, як проведуть близько 7 год у статевих шляхах жінки. Їхня активація здійснюється секретами залоз матки та андрогамонами, що утворюються багатьма чоловічими гаметами. У сперматозоонів перебудовується глікокалікс, посилюється рухливість, змінюється проникність для йонів тощо. Здатність до запліднення чоловічі гамети зберігають упродовж 36 – 88 год

Номер слайду 15

ІІ етап. Контактна взаємодія йактивізація яйцеклітини є стадією переходу жіночих гамет від стану спокою до активного розвитку. Гамети зустрічаються у маткових трубах вже за кілька годин після статевого акту. Лише один з близько 450 млн. сперматозоонівможе запліднити овоцит.

Номер слайду 16

Проникнення сперматозоона в жіночу гамету крізь її оболонки Після рецепторної взаємодії з цитоплазми овоцита в місці дії ферментів акросоми утворюється сприймальний горбик (акросомальна реакція), який захоплює головку й шийку і втягує їх всередину разом із центріолями та спіральною мітохондрією. Після проникнення вторинний овоцит змінює обмін речовин, втрачає фолікулярну оболонку, й з кортикальних гранул формує оболонку запліднення (кортикальна реакція)

Номер слайду 17

ІІІ етап. Злиття гаплоїдних ядер обох клітин (синкаріогамія) Супроводжується відновленням диплоїдного набору хромосом. На цій стадії відбувається генетичне визначення статі. Статеві клітини жінки мають 22 А+X, а гамети чоловіків містять 22 А+X або 22 А+Y (де А – нестатеві хромосоми; X, Y – статеві хромосоми). Якщо під час запліднення до яйцеклітини з 22 А+X хромосомами потрапляє сперматозоон з 22 А+X хромосомами, то утворюється зародок жіночої статі, а якщо з 22 А+Y хромосомами – зародок чоловічої статі.

Номер слайду 18

Причини порушення процесів запліднення в людини1. Шкідливі звички 2. Операції й травми 3. Опромінення 4. Хіміотерапія 5. Запалення сечостатевої системи 6. Різноманітні віруси та захворювання, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, гонорея, сифіліс, трихомоніаз) 7. Порушення функцій ендокринної системи.

Номер слайду 19

Причинами порушення успішного запліднення у жінки можуть бути: нерегулярний менструальний цикл відсутність овуляції, гормональні порушення, новоутворення, особиста гігієна вік жінки

Номер слайду 20

Причиною порушень процесів запліднення у жінки може бути:1. Непрохідність маткових труб, що виникає через запальні захворювання та утворення спайок. 2. Медичний аборт різко підвищує ризик виникнення запального процесу в трубах. 3. Вискоблювання порожнини матки під час видалення заплідненої яйцеклітини неминуче травмує і місця з'єднання з нею маткових труб. 4. Страх відповідальності за дитину, хвилювання через невпевненість в успішному виношуванні плоду

Номер слайду 21

Гамети людини мають обмежену тривалість життя і ще менш тривалий термін здатності до запліднення. У людини овоцит зберігає спроможність до запліднення лише впродовж 24 год. Сперматозоони чоловіка в статевих шляхах жінки запліднювальну здатність можуть втрачати вже через 48 год. Страх відповідальності за дитину, хвилювання через невпевненість в успішному виношуванні плоду також можуть перешкоджати заплідненню.

Номер слайду 22

ВИСНОВОК Запліднення – це складний процес, сутність якого полягає в злитті гамет з утворенням зиготи, а біологічним значенням є забезпечення різноманітності особин Основними стадіями запліднення є активація сперматозоонів, активація яйцеклітин та їхнє злиття й злиття гаплоїдних ядер;Причинами порушень процесів запліднення в людини можуть бути фізіологічні й психологічні чинники.

Номер слайду 23

Завдання для самоконтролю. Що таке запліднення? Що таке зигота? Назвіть три основні стадії запліднення в людини. Наведіть приклади зовнішніх чинників, що порушують запліднення. Які внутрішні чинники порушень процесів запліднення. У чому суть та біологічне значення запліднення? Як відбувається запліднення в людини? Назвіть причини порушення процесів запліднення в людини?Обґрунтуйте судження про необхідність відповідального ставлення до планування сім’ї.

Номер слайду 24

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати § 61 Завдання1. Виписати основні поняття з підручника 2. Тести на закріплення знань: Код доступу 394636 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Шелудько Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Мельник Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
18804
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку