ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "Стратегія сталого розвитку природи і суспільства"

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "Стратегія сталого розвитку природи і суспільства" §4. 10 КЛАС РІВЕНЬ СТАНДАРТУ В.СОБОЛЬ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§4. Тема: Стратегія сталого розвитку природи і суспільства

Номер слайду 2

Поміркуйте! У 1973 р. Генеральною Асамблеєю ООН було засновано Всесвітній день охорони довкілля, який відзнаають 5 червня. Щороку цього дня відбуваються заходи,присвячені певній темі. Тему 2018 р. сформульовано так :«Бій забрудненню пластиком!». Яка ж мета Всесвітнього дня охорони довкілля?

Номер слайду 3

Структура навколишнього середовища. Навколишнє середовище, або довкілля, – це частина природи, що оточує людину, підтримує її існування, створює умови для діяльності й суспільних відносин, безпосередньо впливає на її життя і здоров'я.

Номер слайду 4

Поняття «природа» і «навколишнє середовище» дуже подібні, але перше є значно ширшим. Навколишнім середовищем називають ту частину природи, з якою людина взаємодіє у своєму житті й виробничій діяльності.

Номер слайду 5

Навколишнє середовище складається з двох взаємозалежних частин: 1. Природної 2. Штучної. Природним компонентом є планета Земля з її різноманітними оболонками – атмосферою, гідросферою, літосферою та біосферою. Суспільну частину середовища життя людини становлятьсуспільство і суспільні відносини, що утворюють штучний компонент довкілля.

Номер слайду 6

Науковці виокремлюють два основні аспекти у вивченні відносин людиниз навколишнім середовищем. По-перше, досліджують всю сукупність впливів,що чинять на людину середовище і різні чинники довкілля. По-друге, вивчають адаптації людини і людських спільнот до навколишнього середовища.

Номер слайду 7

Сьогодні всі проблеми навколишнього середовища є предметом нової науки під назвою енвайронментологія (від англ. environment – навколишнє середовище, довкілля). Ця наука має виражений прикладний (практичний) характер, а традиційна екологія є її теоретичною основою.

Номер слайду 8

Суть стратегії сталого розвитку природи й суспільства. Сталий розвиток природи й суспільства (англ. Sustainable development) –розвиток суспільства, за якого економічне зростання, матеріальне виробництво і споживання відбуваються в межах, що їх визначає здатність екосистем до самовідновлення.

Номер слайду 9

Термін «сталий (збалансований) розвиток» з’явився у 1980 р. у документі «Всесвітня стратегія охорони природи» (ВСОП), підготовленому Міжнародним союзом охорони природи і природних ресурсів (МСОП). Ця стртегія містила принципово нове положення: ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИРОДИ НЕРОЗРИВНО ПОВ’ЯЗАНЕ З ПИТАННЯМИ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА.

Номер слайду 10

Автором інноваційної економічної теорії сталого розвитку, висвітленої в монографії «Поза зростанням: Економічна теорія сталого розвитку», є провідний дослідник економічних аспектів забруднення довкілля Герман Дейлі

Номер слайду 11

Сталий розвиток – це доволі складна конструкція, яка полягає в збалансованому розвитку трьох компонентів: економічного, соціального та екологічного. Не можна говорити про сталий розвиток, розглядаючи лише один із компонентів. три кола: соціум (суспільство), економіка, довкілля(природа). Ділянка перетину кіл і є зоною сталого розвитку.

Номер слайду 12

Концепція сталого розвитку ґрунтується на таких п'яти принципах.1. Людство може надати розвитку суспільства сталого характеру, щоб він відповідав потребам людей сучасного й майбутніх поколінь.2. Обмеження, що існують у галузі експлуатації природних ресурсів, пов'язані із сучасним рівнем розвитку техніки і соціальної організації, а також із здатністю біосфери до самовідновлення.3. Необхідно задовольнити елементарні потреби всіх людей і надати їм можливість реалізувати свої надії на благополучне життя.4. Необхідно, щоб використання природних ресурсів відповідало екологічним можливостям планети, зокрема виробництво енергії.5. Темпи росту кількості населення мають відповідати виробничому потенціалу біосфери, який у сучасних умовах швидко змінюється.

Номер слайду 13

В основі стійкого розвитку лежить перехід до «зеленої» економіки. «Зелена » економіка – це економіка, яка раціонально використовує природні ресурси, зберігає екосистеми і біорізноманіття та забезпечує при цьому зростання рівнів доходів і зайнятості.

Номер слайду 14

Це «низькокарбонова» економіка, економіка з мінімальним використанням вуглеводневих ресурсів, економіка з низькою енергоємністю. Передбачено упровадження таких інструментів «зеленої» економіки, як «зелені» технології, «зелений» транспорт, «зелене» будівництво, «зелені» закупівлі, «зелена» енергетика.

Номер слайду 15

Необхідність оновленої системи цінностей щодо природи. Основною причиною екологічної кризи у відносинах людини й природи є незбільшення населення, не розвиток промисловості, не наші економічні або по-літичні системи, а СИСТЕМА ЦІННОСТЕЙ, що визначають ставлення людини дотого, що її оточує, до природи. Основними цінностями, що визначають ставленнялюдини до природи, є економічна, пізнавальна, естетична, етична.

Номер слайду 16

Екологічна етика - вивчає цінності природи й оцінювання людиною значення природи, що мотивує її поведінку, займається екологічна етика. Це вчення про принципи й проблеми моральних взаємовідносин людини з природою й суспільством. Засновниками цієї системи поглядів, яку ще називають етикою Землі, є американський еколог О. Леопольд (1887–1948) і німецький лікар, місіонер, музикант, лауреат Нобелівської премії миру А. Швейцер (1875–1965). На відміну від біоетики, що досліджує моральне ставлення людини до життя, екологічна етика вивчає моральні стосунки людини й природи взагалі – живої й неживої.

Номер слайду 17

Основою сучасної екологічної етики є взаємодоповнювальні й рівнозначні світоглядні концепції – біоцентризм й екоцентризм. Суб’єктами в цих концепціях є організми, види живих істот та екосистеми. О. Леопольд виокремив такі принципи екологічної етики:1) принцип збереження природи; 2) принцип збереження біорізноманіття; 3) принцип цілісності природи; 4) принцип поваги до природи; 5) Принцип відповідальності.

Номер слайду 18

Основними завданнями сучасної екологічної етики є: 1. перебудова моральної свідомості людини,2. виховання любові й співчуття до природи, 3.формування відповідальності людини за стан природи, 4. формування рівноправного співіснування людини й природи.

Номер слайду 19

Отже, природу врятувати зможе тільки створення нової ціннісної системи, заснованої на високому оцінюванні внутрішніх і зовнішніх цінностей природи, використання яких не спричинить загибелі природи.

Номер слайду 20

Завдання для самоконтролю1. Що таке навколишнє середовище? 2. Назвіть основні компоненти довкілля.3. Що таке сталий розвиток природи й суспільства? 4. Назвіть принципи сталого розвитку природи й суспільства. 5. Що таке цінності природи? 6. Назвіть основні цінності людини щодо природи.7. Якою є структура навколишнього середовища? 8. В чому полягає суть стратегії сталого розвитку природи й суспільства? 9. Чому необхідно оновити систему цінностей щодо природи?10. Якими є глобальні цілі сталого розвитку природи й суспільства?

Номер слайду 21

Домашнє завдання1. Опрацювати § 4.2. Тести: код доступу 9702718 відкривши посиланняjoin.naurok.ua

pptx
Додано
13 вересня 2020
Переглядів
4380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку