Презентація на тему "Створення і редагування відеофільмів"

Про матеріал
Презентація на тему "Створення і редагування відеофільмів (потокових презентацій)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення і редагування відеофільмів (потокових презентацій)26.02.20191

Номер слайду 2

Загальні вимоги до створення відеофільму26.02.20192 Термін відеофільм походить від терміна кінофільм, який у широкому розумінні означає твір кіномистецтва. Відеофільм відрізняє від кінофільму спосіб фіксації даних: кінофільм - на фотографічних плівках із використанням кінокамер, а відеофільм - на відеокасетах і відеодисках із використанням відеокамер. Для невеликих за розміром кіно- та відеофільмів використовують термін кліп, або відеокліп. Останнім часом відеокліпи широко використовуються у музичній індустрії. Їх називають музичними відеокліпами. За своєю структурою і технологією створення потокові презентації фактично є відеофільмами (відеокліпами), призначеними для представлення чого-небудь нового: ідей, проектів, продукції, товару тощо. Для створення потокових презентацій використовують відеоредактори. На першому етапі, перед початком створення відеофільму, необхідно розробити його сценарій. Сценарій - це детально розроблений план проведення якого-небудь заходу, здійснення яких-небудь дій. Сценарій навіть невеликого відеокліпу повинен мати внутрішню структуру (композицію). Сценарій повинен бути детальним, з посекундним плануванням усіх дій. На другому етапі відбувається зйомка всіх епізодів згідно із сценарієм, готуються фотографії, рисунки, підбирається музика, записується звуковий супровід. Часто відеофільм створюється на основі раніше відзнятого відеоматеріалу. Наприклад, фільм про певний період історії країни, фільм-розповідь про життя визначних людей, фільм про клас буде створюватися на основі вже існуючих документальних кадрів, фотографій, документів тощо. На третьому етапі здійснюється монтаж - процес опрацювання та структурування окремих об'єктів (кадрів) для отримання цілісного твору - відеофільму. У процесі монтажу відзнятий матеріал редагується, уточнюється сценарій, накладається звук і титри - текстові коментарі до кадрів тощо.­

Номер слайду 3

Розробка сценарію відеофільму26.02.20193Ім'я файлу. Папка розміщення. Вміст. Тривалість, слисуха.avirozdil2_2_8\Відео. Відео42лелека.avirozdil2_2_8\Відео. Відео31лисуха01.jpgrozdil2_2_8\Фото. Фотографії-лисуха02.jpgrozdil2_2_8\Фото. Фотографії-лелека01.jpgrozdil2_2_8\Фото. Фотографії-лелека02.jpgrozdil2_2_8\Фото. Фотографії-лелека.wavrozdil2_2_8\Звук. Звук4лисуха.wavrozdil2_2_8\Звук. Звук6,75 Розглянемо процес створення сценарію відеофільму про птахів, що живуть біля річок. Його можна використати у ході вивчення теми Види тварин з курсу «Я і Україна» 3 класу. Проаналізуємо наявний відео- та фотоматеріа.

Номер слайду 4

Сценарій26.02.20194 Відповідно до програми початкової школи та вимог до часу демонстрацій на уроці для учнів 3 класу складемо сценарій нашого відеофільму. Сценарій складається зі сценарних кадрів - опису змістових фрагментів відеофільму та тих подій, які в них відбуваються. Кадр 1. Титульна сторінка:заголовок - Птахи України, підзаголовок - Для учнів 3 класу; колір тла - зелений, колір літер - білий; тривалість показу - 4 с;звук - відсутній; відеоефект - зернистість; ефект переходу на наступний кадр - око. Кадр 2. Фотографія лелеки:файл - лелека02.jpg; титри - Лелека; підзаголовок (чорногуз, бусол, бузько); тривалість показу - 4 с;звук - файл лелека.wav; тривалість звучання - 4 с; ефект переходу на наступний кадр - вихор. Кадр 3. Фотографія лелеки:файл - лелека01.jpg; тривалість показу - 4 с; звук - відсутній; ефект переходу на наступний кадр - метелик, вертикальний. Кадр 4. Відео Лелеки:файл - лелека; тривалість показу - 26,14 с (загальна тривалість - 31 с, необхід­но видалити на початку 4,86 с; оригінальний звук відеозапису треба видалити); звук - дикторський текст; тривалість - 22,14 с; ефект переходу на наступний кадр - вставити, зліва, знизу; дикторський текст: Ви побачили птаха та почули його голос, точніше стукіт дзьоба. Це лелека, або чорногуз, бусел, бузько. Має біле пір'я, а на крилах чорне. У лелеки довгі ноги та довгий дзьоб червоного або жовто-червоного кольору. В Україні лелека вважається вісником весни. Кадр 5. Фотографія качки:файл - лисуха02. jpg; титри - Євразійська, або звичайна, лиска (лисуха); тривалість показу - 4 с; звук - файл лисуха.wav; початок звучання через 2 с після почат­ку кадру, тривалість звучання - 6,75 с (звук продовжується на наступному кадрі);ефект переходу на наступний кадр - вставити, зліва, зверху.

Номер слайду 5

26.02.20195 Кадр 6. Фотографія качки:файл - лисуха01.jpg; тривалість показу - 4 с; звук - файл лисуха.wav; розпочалося звучання на попередньому кадрі, завершується разом із завершенням показу фотографії; ефект переходу на наступний кадр - діафрагма. Кадр 7. Відео Лиски:файл - лисуха .jpg; тривалість показу - 30 с (загальна тривалість - 42 с, необхідно видалити в кінці 12 с; оригінальний звук відеозапису зробити фоном для дикторського тексту);ефект переходу на наступний кадр - діагональ, ніша; звук - дикторський текст; тривалість - 30 с; дикторський текст: Євразійська, або звичайна лиска, яку ще на­зивають лисуха - невеликий водоплавний птах, що гніздиться біля річок і озер на всій території України. Її просто впізнати за білим дзьобом та білою плямою на лобі. Значну частину часу лиска проводить на воді, за що отримала ще одну народну на­зву: болотна або водяна курка. Кадр 8. Заключні титри:титри – Хмельницька СЗОШ № 8, відеостудія «Майбутнє»: Оператор - …;Автор тексту - …; Звук - …; Учні 10-А класу для учнів 3-х класів;колір тла - жовто-зелений, колір літер - білий;тривалість показу - 10 с.

Номер слайду 6

Вікно програми Windows Movie Maker 26.02.20196

Номер слайду 7

Інтерфейс програми Windows Movie Maker26.02.20197 Перейдемо до створення відеофільму в програмі Windows Movie Maker. Для цього розглянемо детальніше інтерфейс цієї програми. У лівій частині вікна після вибору кнопки Сборники: сборники (збірники) відображається однойменна панель з трьома стандартними папками Видеоэффекты (відеоефекти), Видеопереходы (відеопереходи) і Сборники. За вибору папки Видеоэффекты в Області відображення вмісту папок відобразиться список відеоефектів (відображення у відтінках сірого, відображення у вигляді акварельного малюнка, відображення зверху вниз тощо), які можна застосувати до окремих кадрів або до фільму в цілому. Папка Видеопереходы містить список ефектів переходу від одного кадру до іншого. Папку Сборники користувач заповнює сам різними об'єктами - графічними, звуковими та відеофайлами, які потім зможе включити до своїх фільмів.

Номер слайду 8

Інтерфейс програми Windows Movie Maker26.02.20198 У правій частині вікна розміщено вікно програвача для попереднього перегляду результатів монтажу. Нижню частину вікна займає Область монтажу. Вона відображається в одному з двох режимів: в режимі розкадровки або в режимі відображення шкали часу. Для перемикання режимів Області монтажу використовуються кнопки Отображение шкалы времени Отображение шипы времени (відображення шкали часу) і Отображение раскадровки (відображення розкадровки). Область монтажу в режимі відображення шкали часу містить: звукову доріжку, відеодоріжку , звукову або музичну доріжку , доріжку титрів (рис. 2.82, 11). У верхній час­тині області розміщено шкалу часу . У режимі розкадровки в Області монтажу відображаються кадри - ті відео- або графічні фрагменти, з яких складається відеофільм. Режим відображення шкали часу використовується в основному для вставлення мультимедійних об'єктів і визначення тривалості їхнього показу або звучання, а режим розкадровки - для застосування до кадрів відеоефектів та ефектів переходу між кадрами.

Номер слайду 9

Етапи відеомонтажу26.02.20199 На першому етапі відеомонтажу необхідно створити новий проект. Для цього слід виконати Файл, Создать проект (створити проект) або вибрати кнопку Создать проект на панелі інструментів. Проект містить посилання на мультимедійні об'єкти, що входять до складу фільму, значення їх властивостей у конкретному фільмі та інші дані, що потрібні для роботи над монтажем фільму. Для збереження проектів програма Windows Movie Maker використовує спеціальний формат MSWMM (англ. Microsoft Windows Movie Maker). Користувачу потрібно періодично зберігати файл проекту, щоб результати монтажу не були втрачені. Файли об'єктів, що будуть входити до фільму, слід помістити в один зі збірників. Для впорядкування об'єктів бажано заздалегідь створити в збірнику папки: наприклад, папка тварини, в якій створені папки Відео, Звуки, Фото. Для створення папки в обраній необхідно скористатися кнопкою Создать папку сборников (створити папку збірників) або відповідною командою контекстного меню папки Сборники.

Номер слайду 10

Етапи відеомонтажу26.02.201910 На другому етапі слід вставити мультимедійні об'єкти зі збірника в область монтажу перетягуванням. Це можна виконати так:1). Установити режим розкадровки вибором відповідної кнопки.2). Перетягнути по черзі відповідно до розробленого сценарію з папок Відео та Фото відео- та графічні об'єкти у великі прямокутники (кадри) Області монтажу.3). Перейти в режим відображення шкали часу.4). Перетягнути по черзі відповідно до розробленого сценарію звукові об'єкти з папки Звуки в Область монтажу в ті точки на шкалі часу, з яких розпочнеться відтворення звуку.5). Відредагувати тривалість показу вставлених об'єктів.

Номер слайду 11

Етапи відеомонтажу26.02.201911 Якщо вставляти відеооб'єкт у режимі відображення шкали часу, то під час перетягування біля вказівника з'являється позначка (+), а на відеодоріжці та на звуковій доріжці – позначка Ι, яка вказує на місце вставлення об'єкта. Біля вказівника також з'являється прямокутник з повідомленнями про момент часу в загальній тривалості фільму, з якого почнеться демонстрація об'єкта (наприклад, 0 год 0 хв 10,80 с), про ім'я об'єкта, біля якого вставляється вибраний об'єкт (наприклад, MOV05670) і тривалість показу об'єкта (наприклад, 0 год 0 хв 25,39 с). Під час вставлення графічних об'єктів програмою встановлюється стандартна тривалість показу - 4 с. Для зміни цієї тривалості показу необхідно перетягнути праву межу об'єкта на відеодоріжці. Можна як збільшити, так і зменшити тривалість показу графічного об'єкта.

Номер слайду 12

Етапи відеомонтажу26.02.201912 Для відеооб'єктів тривалість їхнього показу буде дорівнювати встановленій тривалості у відповідному відеофайлі. Зміна тривалості показу відеооб'єкта здійснюється аналогічно зміні тривалості показу графічного об'єкта, тільки можна перетягувати як ліву, так і праву межу відеооб'єкта на відеодоріжці. При цьому фрагмент відеооб'єкта не буде відтворюватися від його початку або кінця до моменту часу, визначеного положенням межі. Для більш точного редагування об'єкта в Області монтажу можна збільшити/зменшити масштаб відображення об'єктів. Для цього використовують кнопку Увеличить/уменьшить шкалу времени (збільшити/зменшити шкалу часу). Під час перетягування меж у вікні програвача відображається поточний відеокадр, що дає змогу зорієнтуватися, до якого місця слід перетягнути межу. Це процес оборотний і можна в подальшому відновити тривалість показу відеооб'єкта, перетягнувши межу у зворотному напрямі. Разом з тим збільшити тривалість показу більше, ніж це передбачено властивостями файлу, неможливо. Звукові об'єкти вставляються і редагуються аналогічно відеооб'єктам, тільки перетягуються вони на звукову або музичну доріжку. У ході вставлення звукових і відеооб'єктів та під час їхнього редагування (зміні тривалості, зміні моменту часу початку відтворення) відбувається синхронізація звукового і відеоряду. Результати монтажу слід періодично переглядати у вікні програвача.

Номер слайду 13

Етапи відеомонтажу26.02.201913 На наступному третьому етапі монтажу відеофільму вставляються титри або текстовий супровід. Для додавання текстових написів до відеофільму необхідно виконати таку послідовність дій:1). Виконати Сервис, Названия и титры (назви і титри).2). Вибрати на панелі Где добавить название? (де додати назву) одне з гіперпосилань, що відповідає місцю вставлення напису. Розрізняють початкові та заключні титри, а також титри, що розміщуються на графічних чи відеооб'єктах або перед ними.3). Увести текст написів у відповідні поля на панелі Введите текст названия (уведіть текст назви).4). Змінити за потреби для написів, що розміщуються не на графічних чи відеооб'єктах, колір тла, колір літер, шрифт та накреслення, а також ефект анімації (гіперпосилання Изменить шрифт и цвет текста (змінити шрифт і колір тексту) та Изменить анимацию текста (змінити анімацію тексту)).5). Переглянути, як буде виглядати напис у відеофільмі, для цього вибрати кнопку Воспроизвести (відтворити) у вікні програвача.6). Вибрати гіперпосилання Готово (готово).

Номер слайду 14

26.02.201914 Створені написи будуть вставлені або на відеодоріжку, або на доріжку титрів. На відеодоріжку будуть вставлені всі написи, за виключенням тих, що вставляються на певному кадрі (графічному або відео). Для вставлення титрів і написів усередині відеофільму та заключних титрів слід повторити наведений алгоритм потрібну кількість разів. Тривалість демонстрації вставлених титрів за замовчуванням складає 3,5 с. Змінити її можна таким саме чином, як і тривалість демонстрації графічних об'єктів. Для титрів, що розміщуються всередині фільму, можна перетягувати як ліву, так і праву межу. В Області монтажу для більшості об'єктів можна змінювати послідовність їх перегляду шляхом перетягування умовних позначень вставлених об'єктів (прямокутників) у межах відповідної доріжки. Результати монтажу слід переглянути у вікні програвача. Вікно Windows Movie Maker у режимі редагування титрів

Номер слайду 15

Етапи відеомонтажу26.02.201915 На четвертому етапі монтажу відеофільму, коли розміщення та тривалість показу всіх об'єктів визначена, фільм доповнюється звуковим супроводом диктора (якщо це передбачено сценарієм) і музичним супроводом. Звуковий супровід диктора може бути записано у відповідний файл з використанням програми Звукозапис, а потім вставлено до фільму, розгляненим раніше вище способом. Для запису звукового супроводу диктора з використанням можливостей самої програми Windows Movie Maker необхідно вибрати точку на шкалі часу і виконати Сервис, Шкала времени комментария (шкала часу коментарю) або вибрати кнопку у лівій частині Області монтажу.

Номер слайду 16

Етапи відеомонтажу26.02.201916 На панелі Шкала времени комментария для детальних налаштувань запису слід вибрати гіперпосилання Показать дополнительные параметры (показати додаткові параметри). На розширеній панелі користувач може встановити позначку прапорця Ограничить комментарий до размера свободного места на звуковой музыкальной дорожке (обмежити коментар до розміру вільного місця на звуковій музичній доріжці), якщо необхідно, щоб звуковий супровід не накладався на інший звуковий об'єкт, наприклад звук з відеофрагмента. При цьому програма автоматично припинить запис, якщо звукові фрагменти почнуть накладатися.

Номер слайду 17

26.02.201917 Встановлення позначки прапорця Выключить динамики (вимкнути динаміки) дає змогу уникнути можливого спотворення звуку від накладання звукових фрагментів. Слід також випробувати рівень сигналу від мікрофона та відрегулювати його, використовуючи повзунок Уровень входа (рівень входу). Для початку запису коментарю необхідно вибрати кнопку Запустить (запустити), а для призупинення чи завершення запису - кнопку Остановить (зупинити). Для включення записаного коментарю до фільму слід вибрати гіперпосилання Готово. Створений коментар буде вставлено на звукову або музичну доріжку.

Номер слайду 18

26.02.201918 Далі слід відредагувати та вирівняти рівні звуку для різних фрагментів. Для цього в програмі є кілька інструментів.1). Зміна рівня звуку одночасно всіх звукових фрагментів фільму виконується з використанням діалогового вікна Уровень звука (рівень звуку). Для його відкриття слід виконати Сервис, Уровень звука.2). Для зміни рівня звуку певного об'єкта слід вибрати його в Області монтажу і виконати Клип, Аудио, Громкость (гучність) або вибрати команду Громкость у контекстному меню об'єкта. У вікні Громкость аудиоклипа встановити повзунком потрібний рівень звуку об'єкта.3). Для повного вимкнення звуку фрагмента (наприклад, звуку відео- фрагмента) необхідно вибрати фрагмент в Області монтажу і виконати Клип , Аудио, Выключить (вимкнути) або вибрати команду Вык лючить у контекстному меню об'єкта.4). Після редагування та синхронізації звукового та відеоряду слід переглянути результати монтажу у вікні програвача.

Номер слайду 19

Етапи відеомонтажу26.02.201919 П'ятий етап монтажу відеофільму полягає в налаштуванні відео- ефектів і ефектів переходу між кадрами фільму. Для цього краще перейти до режиму розкадровки в Області монтажу. Для вставлення відеоефекту достатньо на панелі Сборники вибрати папку Видеоэффекты та перетягнути потрібний ефект на кнопку нижньому лівому куті потрібного кадру. До кожного кадру можна встановити кілька відеоефектів. Для попереднього перегляду результату застосування ефекту слід скористатися програвачем. Для видалення ефекту слід вибрати кнопку на потрібному кадрі та натиснути клавішу Delete. Для вставлення ефекту переходу між кадрами необхідно на панелі Сборники вибрати папку Видеопереходы та перетягнути потрібний ефект на прямокутну область між потрібними кадрами. Результат застосування ефекту слід переглянути з використанням програвача. Для видалення ефекту переходу слід вибрати прямокутну область між потрібними кадрами і натиснути клавішу Delete. Після застосування всіх ефектів слід перевірити результати монтажу з використанням програвача програми.

Номер слайду 20

Етапи відеомонтажу26.02.201920 Останній етап роботи над відеофільмом - збереження відеофільму у файлі. Для цього потрібно:1). Виконати Файл, Сохранить файл фильма (зберегти файл фільму);2). Указати дію над файлом у першому вікні Мастер сохранения фильма:збереження в зовнішній пам'яті комп'ютера користувача;запис на оптичний диск;відправлення електронною поштою;розміщення на веб-сайті;запис у пам'ять цифрової відеокамери3). Вибрати кнопку Далі.4). Якщо обрано збереження в зовнішній пам'яті комп'ютера, то слід у наступному вікні вказати ім'я файлу та папку, в яку він буде збережений, та вибрати кнопку Далі.5). Установити значення параметрів якості відеофільму та вибрати кнопку Далі.6). Дочекатися завершення кодування фільму з обраними параметрами якості та запису в файл. Файл буде збережено у форматі WMV і в подальшому його можна використовувати як звичайний відеофайл: копіювати, відтворювати з використанням відеопрогравачів, конвертувати, вставляти в слайдові презентації тощо.

pptx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
26 лютого 2019
Переглядів
5711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку