Презентація на тему: "Світовий океан"

Про матеріал
Презентація на тему: "Світовий океан" для учнів 4 класу. Допоможе зробити ваш урок захоплюючим і цікавим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світовий океан

Номер слайду 2

Я бачу, як обрій Розтав у імлі,А човен, мій човен,Пливе до землі. А хвиля шепоче Чарівні слова,Свої таємниці Мені розкрива. (В. Струтинський)

Номер слайду 3

Загадка. Це ж скільки треба,Щоб його перепливти!А кругом вода та небо,І землі не стрінеш ти. Обмиває він дні і ночіБереги материків,І заклично світять очіПрибережних маяків.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Як виникли океани і моря В одному з припущень про походження океанів та морів йдеться про те, що спочатку наша планета була розжареною вогняною кулею. Минуло багато років, і поверхня кулі охолола й затверділа. Так утворилася земна кора. Але всередині куля залишилася розжареною. Там весь час утворювалися гази й пара. Вони виходили на поверхню крізь щілини, які вздовж і впоперек розчахували Землю. Минув час, і над планетою зібралося так багато пари, що вона, ніби ковдрою, вкутала Землю густими хмарами. Рясні дощі тоді йшли з дня у день, з року в рік не одне тисячоліття, аж поки на поверхні не утворилися моря й океани.

Номер слайду 6

Колись на планеті був один суцільний материк Пангея і омивав його один океан Тетіс.І от величезний континент тріснув і частини суходолу почали віддалятися одна від одної. Тріщини поступово заповнила вода. Так утворилися океани і моря.

Номер слайду 7

Природа океанів. Океани знаходяться в різних теплових поясах. Поміркуйте, як це впливає на рослинний і тваринний світ. Де найбагатший тваринний і рослинний світ, а де найбідніший?

Номер слайду 8

Тихий океан. Найбільший і найглибший океан. Тихим, назвав його Ф. Мегеллан, під час навколосвітньої подорожі. Тихий океан, незважаючи на його назву, є найнеспокійнішим на планеті. Тваринний і рослинний світ надзвичайно багатий і різноманітний.

Номер слайду 9

Кораловий риф – це обмілина, що утворилася внаслідок життєдіяльності кораловий поліпів. Часто корали поселяються на схилах згаслих підводних вулканів і тоді утворюються коралові острови – атоли.

Номер слайду 10

Великий бар’єрний риф – це справжнє царство риб, морських їжаків, зірок, кальмарів, восьминогів. Риба - ангел. Риба - метелик

Номер слайду 11

Риба є кормовою базою для птахів. В океані також водяться: кити, дельфіни, морські котики, морські бобри. Ще одна особливість Тихого океану є наявність тварин-гігантів: синій кит, китова акула, камчатський краб.

Номер слайду 12

Атлантичний океан. Назвали його на честь Атланта – герой з грецької міфології, який утримував на своїх плечах небо. Атлантичний океан - найтеплішиий серед океанів. Він дуже солоний. Рухається найтепліша морська течія Гольфстрім. Море без берегів – Саргасове, що має найпрозорішу морську воду. Тут промислове значення мають тріска, оселедець, морський окунь, скумбрія, мойва.

Номер слайду 13

Індійський океанІндійський океан посідає третє місце за розмірами. Його називають океаном “нагрітих вод”, тому що тут найвищі поверхневі температури. Органічний світ Індійського і Тихого океанів має багато спільних рис. На значних глибинах в океані можна натрапити на найдавнішу рибу – латимерію. У теплих водах океану водяться велетенські морські черепахи, морські змії, багато кальмарів та морських зірок. Найбільші родовища нафти залягають у Перській затоці. Також, навколо о. Шрі-Ланка, добували перли. На пляжах півострова Індостан знаходили алмази, смарагди та інші коштовні камені.

Номер слайду 14

Північний Льодовитий океан. Найменший океан Землі. Він є наймілкіший та найхолодніший. Океан багатий на рибу – морського окуня, тріску. В Арктиці водяться тюлені, білий ведмідь, моржі. На берегах селяться морські птахи, утворюючи величезні “пташині базари”.

Номер слайду 15

Бережімо ріки, бережімо води. Бережімо океани: чистоту їх і природу. Бережімо їх рослинки і найменшії тваринки,Бо ми всі – природи рідної частинки.

pptx
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
1018
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку