Презентація на тему: "Транспорт речовин у тварин. Кровоносна система."

Про матеріал
Презентація на тему: "Транспорт речовин у тварин. Кровоносна система." розкриває поняття:транспортні системи тварин,транспорт речовин у кишковопорожнинних, губок, плоских і круглих червів, типи та будова кровоносної системи хребетних тварин. 10 клас. Біологія профіль.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 28. Тема: Транспорт речовин у тварин. Кровоносна система

Номер слайду 2

Первірка домашнього завдання1. Надходження розчинених речовин крізь мембрани клітин кореневих волосків здійснюється шляхом …2. Вода надходить у рослину завдяки…3. Коли в рослинну клітину в результаті осмосу надходить вода, усередині клітини формується…4. Транспортування речовин у вертикальному напрямку у вищих рослин здійснюють провідні тканини …5. По ксилемі проходить …6. По флоемі від листків до інших частин рослини (стебла, кореня, квітки) проходять…7. Провідні елементи ксилеми представлені…8. Основною частиною флоеми є …9. Ксилемою вода пересувається до ..10. По флоемі органічні речовини рухаються до…

Номер слайду 3

11. Важлива сила, яка бере участь у підйомі води це…12. Зниженням тургору супроводжуються процеси…

Номер слайду 4

Транспортні системи тварин

Номер слайду 5

В одноклітинних організмів перенесення речовин відбувається шляхом дифузії молекул, переміщенням яких сприяє рух цитоплазми. АМЕБА

Номер слайду 6

Транспорт речовин у кишковопорожнинних, губок, плоских і круглих червів. Кишковопорожнинні, губки, плоскі черви не мають кровоносної системи. У кишковопорожнинних і губок транспорт речовин по всьому організму здійснюється шляхом дифузії (поліпи, губки) або за допомогою розгалужень кишкової порожнини (медузи).

Номер слайду 7

Рідина, що циркулює в каналах кишкової порожнини кишковопорожнинних,-гідролімфа - доставляє до клітин поживні речовини і видаляє продукти обміну. Гідролімфа містить солі та органічні речовини; її склад несталий.

Номер слайду 8

У плоских червів транспорт речовин відбувається також шляхом дифузії. У них немає порожнини тіла, і речовини транспортуються тканинною рідиною між клітинами мезодерми.

Номер слайду 9

Кровоносна система1. рідина, яка циркулює (кров, лімфа, гемолімфа);2. судини, якими циркулює рідина (артерії, вени, капіляри);3. пульсуючий орган, що забезпечує рух рідини (серце, кровоносна судина).

Номер слайду 10

Гемолімфа — рідка тканина, що циркулює в судинах і міжклітинних порожнинах багатьох безхребетних тварин (членистоногі, молюски) з незамкненою системою кровообігу. Складається з води, неорганічних і органічних сполук.

Номер слайду 11

Кров — рідка сполучна тканина, що складається з плазми і клітин (формених елементів) лейкоцитів, еритроцитів і тромбоцитів.

Номер слайду 12

Типи кровоносної системи1. У незамкненій кровоносній системі кров виходить з кровоносних судин, потрапляє в порожнину тіла.2. У замкненій кровоносній системі кров тече тільки судинами кільчасті черви, хребетні.

Номер слайду 13

Будова кровоносної системи у хордових{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Тварини Будова кровоносної системи 1. Ланцетник Одне коло кровообігу. Серця немає, замість нього — черевна аорта 2. Риби Одне коло кровообігу. Серце двокамерне (передсердя і шлуночок)3. Амфібії 4. Рептилії 5. Птахи і ссавці Два кола кровообігу. Трикамерне серце (два передсердя і шлуночок). Кров у шлуночку серця змішана Два кола кровообігу. Серце трикамерне з неповною перегородкою в шлуночку. Кров у шлуночку змішується не повністю. Два кола кровообігу. Серце чотирикамерне. Артеріальна та венозна кров не змішуються

Номер слайду 14

Еволюція кровоносної системи у хордових тварин - замкнена

Номер слайду 15

Домашнє завдання1. Опрацювати § 28. Транспорт речовин у тварин. Кровоносна система.2. Вивчити нові поняття теми.3. Виконати тести Код доступу 5312971відкривши посиланняjoin.naurok.uaарин. Кровоносна система.

pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
5819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку