Презентація на тему: "Турбота про потомство"

Про матеріал

У презентації описано характерні риси поведінки тварин, з які повязані іх вихованням потомства. Даний матеріал може бути використана як на уроці при поясненні матеріалу, так і як приклад, при воконанні навчального проекту учнями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Турбота про потомство у тварин

Номер слайду 2

*Піклування або турбота про потомство – це поведінка тварин, що забезпечує виживання і розвиток потомства: вигодовування, догляд і захист дитинчат, здійснювані самицею, самцем, шлюбною парою або групою родинних тварин. *Ці поведінкові реакції засновані на ланцюзі безумовних рефлексів, вироблених в процесі еволюції.

Номер слайду 3

ПОТРЕБИ НОВОНАРОДЖЕНИХ

Номер слайду 4

Новонароджені дитинчата насамперед мають потребу в їжі. Досить цікавим є спосіб забезпечення кормом личинок піщаних ос амофіл - вони полюють на сарану, яку паралізують отрутою, потім затягують в гніздо і відкладають в ще живу здобич яйце. Личинка, коли з`явиться на світ, буде надовго небезпечною їжею.

Номер слайду 5

Самки ссавців вигодовують своїх дитинчат молоком. Птахи протягом декількох тижнів багато разів на день повинні вкладати в дзьоби вічно голодних пташенят корм. Новонароджені дитинчата також потребують тепла. Птахи кілька днів зігрівають своїх пташенят, поки вони не покриються пухом. Однак пташенята виводкових птахів (фазани, кури і ін.) З`являються на світ добре розвиненими і відразу ж покидають гніздо, всюди супроводжуючи мати.

Номер слайду 6

Дитинчата копитних народжуються цілком розвиненими і здатними самостійно пересуватися. Матері сумлінно їх вилизують і підштовхують носом, заохочуючи до того, щоб вони встали на ноги - інакше малюки можуть стати легкою здобиччю хижаків. Дитинчата сумчастих тварин з`являються на світ ще на ембріональній стадії, у них добре розвинені тільки передні кінцівки і рот Подальший їх розвиток відбувається в сумці матері.

Номер слайду 7

ЖЕРТОВНІ МАТЕРІ

Номер слайду 8

Ссавці мають дуже міцний зв`язок між матір`ю і дитинчатами. Однак ніжно ставитися до свого потомства можуть не тільки ссавці. Наприклад, самка нільського крокодила викопує в піску на березі ямку, відкладає в неї 30-70 яєць, покриває їх зверху прілими рослинами і протягом трьох місяців стереже кладку, уважно стежачи ній вдень і вночі. Від гнізда самка крокодила видаляється тільки для того, щоб перекусити. Крокодили, які ось-ось вилупляться, починають видавати особливі скрипучі звуки. Мати, почувши ці звуки, розкопує гніздо і допомагає малюкам вибратися на поверхню. Потім вона обережно переносить новонароджених в воду. За один раз вона може перенести в своїй зубастою пащі до шести крокодилів. 

Номер слайду 9

Протягом деякого часу самка продовжує про них піклуватися і залишає їх лише тоді, коли вони вже можуть самі подбати про себе. І все ж, незважаючи на опіку, дуже невелика кількість крокодилів досягає статевої зрілості, оскільки на молодняк полює багато хижих тварин. Цікаво, що великий жертовністю відзначаються і самки гігантських восьминогів. Відклавши на морському дні в середньому 50 000 яєць, вони охороняють своїх нащадків протягом шести місяців, створюючи їм постійний приплив води багатою киснем.

Номер слайду 10

ТУРБОТЛИВІ БАТЬКИ

Номер слайду 11

У багатьох видів вирощування потомства є суто чоловічими клопотами. Самка південноамериканської жаби рінодерми Дарвіна відкладає на землю 20-40 яєць, залишаючи їх на піклування самця, який зберігає їх у роті. Пуголовки, що вилупилися з яєць, живуть у роті самця до тих пір, поки не досягнуть сантиметрової довжини, і поки у них не почнуть зменшуватися хвости. Тоді батько випускає пуголовків в воду, де і відбувається подальший розвиток дитинчат.

Номер слайду 12

Самець Колюшкі будує на дні гніздо з рослин і запрошує до нього самку, щоб вона відклала там ікру. Потім самець запліднює ікринки і охороняє їх, створюючи за допомогою плавників постійний приплив води. Він також дбає і про мальків, поки вони не подорослішають, і не розпливутся в різні боки.

Номер слайду 13

Інші мешканці водних просторів, самці морських коників, виконують роль батька ще більш зразково. У них на череві є особлива порожнину, в яку самка відкладає близько п`ятдесяти ікринок. Самець їх запліднює і носить в сумці доти, поки з ікринок НЕ вилупляться мальки. Зародки в сумці годуються спеціальної живильною рідиною. Новонароджені мальки морських коників залишають батьківську сумку і відразу ж спливають в морі.

Номер слайду 14

ПІД ЗАХИСТОМ ВСІЄЇ РОДИНИ

Номер слайду 15

Деякі ссавці об`єднуються в стада і сімейні клани. Дитинчата, які ростуть в подібних групах, швидше набувають корисні навички і вчаться різним типам поведінки, ніж ті, яких виховує тільки мати.

Номер слайду 16

Африканські слонихи народжують дитинчат раз в чотири роки. Слоненята харчуються материнським молоком більше двох років і живуть з матір`ю близько 12 років. У слонихи можна побачити кількох дитинчат різного віку. Слониха, яка стала на захист потомства, дуже агресивна, вона атакує ворога, вражаючи його не тільки бивнями, а й хоботом.

Номер слайду 17

У тих видів мавп, які живуть стадами, є "ясла", В яких самки разом доглядають за дитинчатами. Самок, які піклуються про чужих дітей, зоологи ще називають "тітками". Крім того, відомо, що більшість дитинчат в мавпячому стаді мають спільного батька.

Номер слайду 18

ЗУСТРІЧ З ВОРОГОМ

Номер слайду 19

У птахів, гнізда колоніями, відсоток виживання потомства є високим, оскільки вороги не наважуються атакувати велику зграю. Чайки цілком здатні впоратися з великими хижаками і навіть з людиною. Ошейникові пекарі живуть великими стадами, що складаються з окремих сімей. Сім`я пекарі зазвичай складається з одного самця і трьох самок з дитинчатами. При наближенні ворога, наприклад, ягуара, самці відволікають його, а інша сім`я впадає навтьоки.

Номер слайду 20

Коли гепарди відчувають, що їх дитинчат загрожує небезпека, вони переносять їх, одного за одним, в безпечне місце, міцно, але ніжно тримаючи за загривок. Дитинчата не пручався і терпляче переносять такий "переїзд". Самка хом`яка переносить своїх дитинчат в защічних мішках або в збільшеному проміжку між зубами. Багато птахів намагаються відвернути ворога від гнізда, прикидаючись пораненими. Вони жертвують собою заради пташенят. Пара куликів по черзі несе варту біля гнізда - прикидаються пораненими і батько, і мати.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Алєксандрова Юлія Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
78114
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку