Презентація на тему: «У бронзі та камені: монументальна Шевченкіана»

Про матеріал

Презентація на тему: «У бронзі та камені: монументальна Шевченкіана»

Унаш час однією знайвищих точок визнання величі людини являється присутність цієїпостаті у вигляді бронзового чикам'яного зображення на площах столиці, міст, маленькихмістечок та сіл. Найбільше у світі вшанований у бронзі саме Тарас Григорович як уособлення Української держави, – національний герой, що символізує спільну ідею, яка об'єднує націю.

На сьогоднішній день і літературна, і мистецька Шевченкіана досить ґрунтовно досліджені та систематизовані, а ось монументальна – тільки починає вивчатись.

І якщо навітьпорівнювати з найчисленнішими пам'ятниками національним героям в інших країнах.то можна зробити доволі цікавий висновок, щотакого різноманітного,різнобокого трактуванняКобзаревих пам'ятників немає ніде у світі.

Запропонований матеріал має теоретичну й практичну цінність. Його доцільно використовувати в роботі вчителів української мови та літератури загальноосвітніх шкіл, а також викладачів інших середніх і середніх спеціальних навчальних закладів гуманітарного профілю при вивченні творчості Т.Шевченка.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

У бронзі та камені: монументальна Шевченкіана Семенюк Людмила Сергіївна, вчитель української мови та літератури Пасічнянського НВК

Номер слайду 2

Не вмре повік твоє святе ім’я! Йому, як сонцю, вічно пломеніти! І буде пісня зроджена твоя, Мов океан розбурханий гриміти В. Гапріндашвілі

Номер слайду 3

Шевченко для України – не просто народний поет, геніальний митець, якого доля обдарувала багатьма талантами. Національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець – так його називають українці. І в цьому немає перебільшення.

Номер слайду 4

Український народ має багато визначних осіб, котрі зробили вагомий внесок у розвиток нашої країни. Підтвердженням такої шанобливої поваги за заслуги перед Батьківщиною і є численні пам’ятники. Проте найбільшу кількість монументальних споруд було створено Тарасові Григоровичу Шевченкові, котрий без сумніву належить до Світочів нації та усього людства.

Номер слайду 5

Руслан Теліпський – мандрівник, фотограф- монументаліст, шевченкознавець, екестріаніст

Номер слайду 6

«Сьогодні єдина постать, яка не роз’єднує нації, — це Шевченко. Його не можна маргіналізувати. Наша історія кувалася більше словом, ніж шаблями. Шевченкове слово закликає нас скрізь репрезентувати себе українцями через мову, культуру, історію і почуватися самодостатньою нацією, яку ніхто не може принижувати».  

Номер слайду 7

Зустріч із Теліпським Русланом Мандрівником, фотографом-монументалістом, шевченкознавцем, країнознавцем, громадським діячем Волині, засновником патріотичної акції “Тарасів дороговказ” ( піше паломництво з Луцька до Чернечої гори місцями перебування Кобзаря та місцями встановлення численних пам'ятників Т.Г. Шевченкові).

Номер слайду 8

«Через свою «Монументальну Шевченкіану» хочу посіяти зернятка духовності й патріотизму, щоб вони проростали у дитячих душах». Р. Теліпський

Номер слайду 9

Тарасу Шевченко встановлено 1384 пам'ятники по всьому світу.

Номер слайду 10

Канів, могила Т.Г.Шевченка

Номер слайду 11

Шевченківський національний заповідник (місто Канів, Черкаської обл.) – створений відповідно до Постанови Ради Міністрів УРСР №287 від 21.11.1989 р. на базі існуючого Канівського державного музею-заповідника Т.Г.Шевченка.

Номер слайду 12

Канів Пам'ятник на могилі поета. Автори - М.Манізер та архітектор Є. Левінсон.

Номер слайду 13

Музейний комплекс у селі Моринці Черкаської області

Номер слайду 14

Село Кирилівка Черкаської області Мені аж страшно, як згадаю  Оту хатину край села!

Номер слайду 15

Казахстан, півострів Мангишлак Перший пам’ятник Т. Шевченку відкрито в 1881 році з нагоди 20-річчя від дня смерті поета в м. Форт Шевченка  під керівництвом І.А. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Т.Шевченко був там на засланні.

Номер слайду 16

Перший пам’ятник Т. Г. Шевченку в м. Харкові, збудований за кошти Олексія і Христини Алчевських. Спочатку пам’ятник був поставлений у саду сім’ї Алчевських, а в радянські часи перенесений у місто.

Номер слайду 17

Ромни Роменський пам'ятник Тарасу Шевченку розташований у середмісті в сквері на бульварі ім. Т. Шевченка і є одним з найперших у монументальній Шевченкіані, принаймні достеменно першим в історії повнофігурним  пам’ятником Тарасу Шевченку

Номер слайду 18

Харків Одним із кращих зразків монументальної Шевченкіани в світі і кращим пам’ятником Т. Шевченку в Україні вважається пам’ятник, встановлений у Харкові в 1935 році. Автори пам’ятника - скульптор Матвій Манізер та архітектор Йосип Лангбард.

Номер слайду 19

Київ Пам’ятник Кобзарю в Шевченківському парку. Автори – скульптор М.Манізер, архітектор Є. Левінсон. Висота скульптури – 6, 45 м, постаменту – 7, 3 м.

Номер слайду 20

Винники Перший у Західній Україні пам’ятник Тарасові Шевченку.

Номер слайду 21

Львів Пам'ятник українському поету Тарасові Шевченку стоїть на проспекті Свободи в центрі міста. Ліворуч фігури поета стоїть «Хвиля національного відродження» — 12-метрова символічна стела з фігурними барельєфами. Пам'ятник відкрито 24 серпня 1992 року. Усі роботи щодо спорудження завершено 1996 року.

Номер слайду 22

Чернігів Пам’ятник у Чернігові, 1922 р., автор - Андрій Чепелик, народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2000). Шевченко тут - молодий франт, яким він і був, коли навчався в Петербурзькій Академії мистецтв.

Номер слайду 23

Хмельницький У Парку імені Тараса Шевченка 19 грудня 1992 року було відкрито пам’ятник великому українському поету і мислителю Тарасові Шевченку. Автори пам’ятника — скульптори батько і син Іван та Валентин Зноби та архітектор В. Громихін.

Номер слайду 24

Ковель Пам'ятник Т.Г. Шевченку урочисто відкрито 22 серпня 2005 року. Висота скульптури - 7м.

Номер слайду 25

США. Клівленд. Огайо Пам'ятник Т.Шевченкові знаходиться в Українському саду. Бронзовий бюст поета роботи скульптора  Олександра Архипенка  встановлений у 1940 році.

Номер слайду 26

Канада. Вінніпег Монумент біля провінційного парламенту відкритий у 1961 році. Автор - канадський скульптор українського походження Андрій Дараган.

Номер слайду 27

США. Вашингтон Пам’ятник Т.Г.Шевченку створив скульптор із українським корінням Леонід Молодожанин. Це одне з перших творінь автора, а фінансувала його «Просвіта».

Номер слайду 28

Бразилія. Куритибі Пам’ятник Т.Шевченку в м. Куритибі (Бразилія), встановлений 29 жовтня 1967 року. Бронзова фігура поета у повний зріст на гранітному постаменті.

Номер слайду 29

Аргентина. Буенос-Айрес Буенос-Айрес, 1971 рік. Молодий Шевченко і скульптурна група «Гайдамаки». На замовлення Української громади Аргентини в знак подяки за наданий притулок українським мігрантам. Автор Л.Моложанин.

Номер слайду 30

Італія. Рим Оригінальний пам'ятник, де Т. Г. Шевченка зображено в ролі римського патриція, урочисто відкрито 1973 року перед греко-католицьким собором Святої Софії.

Номер слайду 31

Польща, Варшава Пам'ятник Тарасу Шевченку зведений у 1991 році. Він є даром українського народу для українців у Польщі. Його творці - скульптор Василь Бородай та архітектор Анатолій Ігнащенко.

Номер слайду 32

Азейбарджан, Баку Пам'ятник Тарасу Шевченку 30 червня 2008 року за участю голів держав України та Азербайджану. Автор пам'ятника — член Національної спілки художників України Ігор Гречаник.

Номер слайду 33

Тарас Григорович зробив велетенський внесок у пробудження і формування національної свідомості українського народу, у розвиток української та світової культури. Ідеї, думки, вся творчість Шевченкового генія стала тим живим феноменом, що далі розвивається вже в свідомості українського суспільства.

Номер слайду 34

Дякую за увагу!

ppt
Додано
23 січня 2018
Переглядів
6297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку