Презентація на тему: "Учимося вчитися".

Про матеріал
Презентація на тему: "Учимося вчитися". Містить сновні поняття і терміни:: Канали сприйняття,аудіали,візуали, кінестетики,активне слухання,мнемонічні прийоми 5 клас НУШ Підручник Воронцова
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 11. Тема: Учимося вчитися

Номер слайду 2

Основні поняття і терміни: КАНАЛИ СПРИЙНЯТТЯАУДІАЛИВІЗУАЛИКІНЕСТЕТИКИАКТИВНЕ СЛУХАННЯ МНЕМОНІЧНІ ПРИЙОМИ

Номер слайду 3

У цьому параграфі ви:1. Дізнаєтеся про канали сприйняття інформації людиною; 2. Потренуєтеся бути уважними слухачами; 3. З'ясуєте, як готуватися до контрольної, долати хвилювання.

Номер слайду 4

Канали сприйняттяІснують п’ять основних каналів сприйняття інформації - зір, слух, нюх, смак, дотик. Але у кожної людини ці канали мають різну силу.

Номер слайду 5

Одні найбільше інформації сприймають очима. Таких людей називають візуалами. Їм треба все побачити на власні очі або прочитати про це в книжці. Другі найкраще засвоюють інформацію на слух. Це - аудіали. Їм набагато легше послухати пояснення або перепитати, ніж прочитати матеріал у підручнику. Аудіали. Візуали

Номер слайду 6

Треті отримують найбільше інформації через тілесні відчуття: дотик, нюх і смак. Їх називають кінестетиками.

Номер слайду 7

Наприклад, щоб навчитися працювати з новим технічним пристроєм, візуалам достатньо прочитати інструкцію, аудіалам - послухати пояснення, а кінестетикам необхідно спробувати все власноруч: розкрутити, доторкнутися, протестувати

Номер слайду 8

Ми сприймаємо інформацію через усі органи чуття. З'ясувати, який канал сприйняття є головним для нас, можна в результаті простого експерименту. Уявіть, наприклад, берег моря, озера або річки. ви бачите картинку, чуєте плескіт хвиль, відчуваєте, як вони торкаються вас.

Номер слайду 9

У якому порядку це постало у вашій уяві, в такій послідовності ви й сприймаєте інформацію з навколишнього світу.

Номер слайду 10

Активне слухання. Незалежно від того, хто ми - аудіали, візуали чи кінестетики, кожному/кожній з нас необхідне уміння слухати. Процес слухання складається принаймні з трьох кроків: зосередження, розуміння і запам’ятовування.

Номер слайду 11

Крок 1. Зосередитися - означає бути уважними. Якщо розповідь учителя/учительки цікава, зосередитися легко. Та щоб стати добрим слухачем/слухачкою, слід навчитися зосереджуватись і на тому, що вам не дуже цікаве. Треба зробити зусилля і прислухатися до пояснень. Якщо за типом сприйняття ви візуали, доцільно в цей час робити короткі записи (конспект).

Номер слайду 12

Крок 2. Зрозуміти - означає правильно розшифрувати інформацію. Іноді нерозуміння виникає через вживання незнайомих слів або нечітке пояснення. Ніколи не соромтеся запитати: «Що означає це слово?» або перепитайте те, чого не зрозуміли. Вчителі будуть задоволені, що їх слухають, цікавляться темою, і пояснять незрозумілі моменти.

Номер слайду 13

Крок 3. Запам’ятати - означає зберегти інформацію у пам’яті. Якщо вчитель/вчителька називає, наприклад, дату, прізвище або номер вправи, повторіть їх подумки, три, чотири рази або запишіть у щоденник. Інакше можна забути це вже за 20 секунд.

Номер слайду 14

Вправа на запам'ятовування - 10 предметів 1 хв.

Номер слайду 15

НА ДОПОМОГУ ПАМ’ЯТІДля запам'ятовування імен, дат, іншомовних слів, термінів або правил робіть картки. Наприклад, з одного боку пишіть слово українською, а з другого - іноземною. З одного боку пишіть дату, а з другого - подію. З одного боку — запитання, а з другого - відповідь. Носіть картки з собою, переглядайте у довільному порядку, ви й незчуєтеся, як усе вивчите.

Номер слайду 16

Не повторене протягом 24 годин забувається. Тому домашні завдання найкраще виконувати того дня, коли їх задано: ви ще багато пам'ятаєте із того, чого навчилися на уроці.

Номер слайду 17

Як підготуватися до контрольноїКонтрольна - це самостійна робота, діагностичне або тематичне тестування, іспити. Для багатьох людей такі події спричиняють тривогу. Але невелике хвилювання вам не зашкодить. Навіть навпаки - допоможе зосередитися і пригадати все, що знаєте.

Номер слайду 18

За кілька днів до контрольноїЩоранку, прокинувшись, і перед сном налаштовуйтеся на успіх. Уявіть, як почуватиметеся, отримавши високу оцінку, як радітимуть за вас друзі, як хвалитимуть рідні. Готуйтеся! Не дозволяйте собі отримати погану оцінку через лінощі. Перегляньте підручник, визначте слабкі місця у своїх знаннях. розберіться з цим самостійно або зверніться по допомогу. Поверніться до своїх записів. допишіть те, чого не вистачає. Носіть картки з собою і переглядайте їх у вільну хвилину.

Номер слайду 19

Напередодні контрольноїНе засиджуйтеся допізна. Перед сном скажіть собі: «я зробив (зробила) усе, що міг (могла). У день контрольної обов’язково поснідайте.

Номер слайду 20

Мозаїка завдань до теми1. Установіть відповідність.

Номер слайду 21

2. Визначте, яке твердження істинне, а яке - хибне. А. Напередодні контрольної можна вчитися всю ніч. Б. У день контрольної необхідно поснідати. В. Перед контрольною варто повторювати матеріал до останньої хвилини. Г. Щоб успішно навчатися, потрібно визначити слабкі місця у своїх знаннях і працювати над ними. Д. Щоб вивчити правило напам'ять, його треба зазубрити.

Номер слайду 22

3. Напишіть: дві речі, про які ви дізналися; одне питання, яке залишилося.

Номер слайду 23

4. Оцініть свої досягнення. Я знаю, як люди сприймають інформацію.☆☆☆Я умію активно слухати.☆☆☆Я можу розповісти про методи запам'ятовування. ☆☆☆

Номер слайду 24

Домашнє завдання1. Опрацювати. § 11. ст. 78‒83 .2. Виписати нові поняття.3. Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=85355064. Виконати. Мозаїка завдань до розділу «Уміння вчитися»

pptx
Додано
18 листопада 2023
Переглядів
289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку