Презентація на тему "Україна в системі міжнародних відносин"

Про матеріал
Український народ має давню історію відносин з іншими державами і народами – з часів Київської Русі. Відомо, що зовнішньополітична діяльність України під час її перебування в складі СРСР була істотно обмежена, оскільки права союзних республік на здійснення відносин з іноземними державами були передані загальносоюзним зовнішньополітичним органам. Внаслідок розпаду СРСР Україна стала незалежною державою і вийшла на міжнародну арену в якості самостійного суб'єкта світової політики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в системі сучасних міжнародних відносин

Номер слайду 2

Міжнародне визнання незалежності України. Правова база зовнішньої політики України. Зовнішньополітичні доктрини України. Національні пріоритети зовнішньої політики України

Номер слайду 3

Міжнародне визнання незалежності України2 грудня 1991 р. – Польща та Канада;впродовж першого місяця існування Україну визнала 68 країна світу;30 січня 1992 р. Україна стала членом Наради з безпеки та співпраці в Європі. На початку ХХІ ст. Україна мала дипломатичні відносини зі 153 державами світу, є членом 78 міжнародних організацій.

Номер слайду 4

Правова база зовнішньої політики України: Декларація про державний суверенітет України (липень 1990 р.);«До парламентів і народів світу» (1991 р.)Закон України «Про дію міжнародних договорів на території України» (1991)Основні напрямки зовнішньої політики України (липень 1993 р.);Конституція України (1996 р.);Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» (2010)

Номер слайду 5

Зовнішньополітичні доктрини України. Доктрина «розлучення»: процес виходу із системи єдиної держави СРСР і вирішення численних проблем внутрішнього та зовнішнього характеру у відносинами з Російською Федерацією як офіційною спадкоємницею СРСР. Інтенсивне формування дипломатичного корпусу, встановлення зв’язків з іншими державами світу, пошук альтернативних торгових партнерів та можливих союзників у вирішенні проблем безпеки й розвитку.

Номер слайду 6

Політика «багатовекторності»: баланс інтересів та зовнішньополітичної активності за трьома основними напрямами – російському, європейському і східному (чорноморський регіон та країни Азії)Доктрина євроінтеграції: домагання згоди НАТО та ЄС на вступ України до цих організаційімітаційний характер втілення цієї доктрини в життя. Доктрина позаблоковості: – фактична відмова від євроатлантичної інтеграції при декларативному збереженні популярного в населення курсу на інтеграцію до Європейського Союзу.

Номер слайду 7

Національні пріоритети зовнішньої політики України:Інтеграція України в європейські та євроатлантичні структури:1994 р. - укладення Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС;березень 2014 р. - підписана політична частина Угоди асоціації з ЄСчервень 2014 р. – підписана економічна частина Угоди 16 вересня 2014 р. – синхронна ратифікація Угоди про асоціацію між Україною і ЄС Європейським парламентом і Верховною Радою України.

Номер слайду 8

Розвиток та поглиблення відносин стратегічного партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО):березень 1992 р. - Вступ України до Ради північноатлантичного співробітництва (РПАС) (сьогодні Рада євроатлантичного партнерства - РЄАП);1994 р. - Приєднання до програми «Партнерство заради миру» (ПЗМ);липень 1997 р. - підписання Хартії про Особливе партнерство;квітень 2015 р. - угода між КМУ та Альянсом про співробітництво у сфері підтримки.

Номер слайду 9

Взаємодія з ключовими союзниками та партнерами: США:грудень 2014 р. – ухвалення США закону «Акт на підтримку свободи України»;Канада. Польщакраїни БалтіїВелика Британія, Швеція, Румунія, Німеччина

Номер слайду 10

Пошук нових союзників та формування Балто-Чорноморської підсистеми міжнародної безпеки:встановлення дружніх і партнерських відносин із сусідами та країнами Центрально-європейського і Чорноморського простору, розвиток торговельно-економічного партнерства, реалізація спільних технологічних та інфраструктурних проектів, захист культурного й екологічного середовища. Поглиблене партнерство з країнами Вишеградської групи (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина)

Номер слайду 11

Диверсифікація зовнішньополітичних зв’язків:розбудова широкомасштабного співробітництва з країнами Близького Сходу;розширення і поглиблення співробітництва та партнерства з країнами Північної Африки;пошук нових перспективних ринків та створення комплексної системи просування на них українських товарів та послуг.

Номер слайду 12

Відносини з Російською Федерацією. Відносини з РФ є стратегічно важливим напрямом зовнішньої політики України. З часу розпаду СРСР відносини між двома країнами часто були складними. Росія розглядає Україну переважно як об’єкт власних геополітичних інтересів

Номер слайду 13

Спірні питання у відносинах Україна - РФПриналежність Кримського півострова:травень 1992 р. - заява Верховної Ради РФ про те, що акти про передачу Криму Україні не мають юридичної сили з моменту їх ухваленнялипень 1993 р. - постанова і заява Верховної Ради РФ про фактичне відторгнення Севастополя від України та надання йому статусу міста Російської Федерації;визнання юридичної безпідставності рішення російського парламенту президентом Росії Б. Єльциним. Проблему вирішили, коли Росія погодилася на те, щоб Крим залишився у складі України, зберігаючи при цьому автономний статус.

Номер слайду 14

Приналежність Севастополя та розміщеного в його порту Чорноморського флоту СРСР: Після довгих інтенсивних переговорів вирішено поділити Чорноморський флот, за російською його частиною зберегти право використовувати Севастополь як базу до 2017 р.30 - 31 травня 1997 р. - Великий україно-російський договір про дружбу, співробітництво і партнерство: — приймається «нульовий» варіант по боргам і власності СРСР за кордоном, поділено бухти Севастополя для базування флотів України та Росії. У 2010 р. - Харківські угоди: подовжили термін перебування рос. флоту в Криму до 2042 р.

Номер слайду 15

Україно-російські газові конфлікти:серія економічних конфліктів між компаніями НАК «Нафтогаз України» та «Газпром» щодо умов постачання природного газу з Росії до України, а також його транзиту до країн Європи: Українсько-російський газовий конфлікт 2005 -2006;Українсько-російський газовий конфлікт 2008 -2009;Харківські угоди 2010 р.: здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів в обмін на продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі Російсько-українська газова війна 2013 – 2014 рр.

Номер слайду 16

Відносини України та РФ за президенства Л. Кучми:були найсприятливішими і, певною мірою, добросусідськими: був розділений Чорноморський флот; означений державний кордон (2003 р. – договір про сухопутний кордон); укладений Великий договір 1997 р., за яким Росія відмовилася від територіальних претензій і визнала існуючі кордони України.2003 р. - конфлікт щодо острова Тузла24 грудня 2003 р. - підписання у Керчі Л. Кучмою та В. Путіним договору про співпрацю у використанні Азовського моря та Керченської протоки і визнання Азовського моря як внутрішніх вод обох країн.

Номер слайду 17

Відносини України та РФ за президенства В. Ющенка: Значне погіршення російсько-українських відносин:постачання російських енергоносіїв через територію України, визнання Голодомору 33-го року геноцидом, можливий вступ України до НАТО, статус російської мови в Україні. перманентні «економічні війни» ( «газовий конфлікт» 2005–2006 рр., «Сирна війна» 2012 р., «Шоколадна війна» 2013 р. тощо)

Номер слайду 18

Відносини України та РФ за президенства В. Януковча. На початку президентської каденції В. Януковича спостерігалася значна активізація українсько-російських відносин на всіх рівняхпідписано ряд міждержавних угод у різних сферах підписано Угоду про демаркацію українсько- російського державного кордону.

Номер слайду 19

«Оптимізація» взаємовідносин була досягнута переважно ціною однобічних поступок української сторонни:офіційної відмови Києва від перспектив вступу до НАТО; пролонгації перебування ЧФ РФ у Криму;відмови від власного трактування ряду історичних подій; вилучення з порядку денного двосторонніх відносин проблеми забезпечення національно-культурних потреб українців у РФ; розширення присутності та посилення впливу РФ у ключових галузях національної економіки; підтримки Україною окремих зовнішньополітичних ініціатив Кремля тощо.

Номер слайду 20

Революція гідностіРосійська збройна агресія проти України: Російська окупація Криму 2014 р. Війна на сході України27 січня 2015 р. Верховна Рада України визнала у своїй заяві-зверненні до міжнародних організацій Росію як країну-агресора. Санкції України щодо Росії (обмежувальні заходи щодо громадян і юридичних осіб)Посилення санкцій з 16 вересня 2015 р.

Номер слайду 21

Україна - СНД8 грудня 1991 р. – створення Співдружності Незалежних Держав (СНД) Співробітництво в межах СНД передбачало:консультації в галузі зовнішньої політики;розвиток спільного економічного простору, участь у загальноєвропейському та євразійському ринках, митна політика; розвиток власних систем транспорту і зв’язку; охорона навколишнього середовища, участь у створенні всеосяжної міжнародної системи екологічної безпеки; боротьба з організованою злочинністю.

Номер слайду 22

Україна в СНДСтатут організації Україною не був ратифікований, тому формально Україна залишається лише спостерігачем і не є членом СНД;Зміцнення відносин з країнами СНД на двосторонній основі.19 березня 2014 р. - рішення Ради національної безпеки і оборони України про початок процедури виходу з СНД.27 листопада 2014 р. у Верховній Раді зареєстрували проект постанови про вихід України з СНД.

pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
13101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку