Презентація на тему: " Укуси отруйних змій та комах. Домедична допомога"

Про матеріал

презентація до уроку з предмету "Захист України" на тему: " Укуси отруйних змій та комах. Домедична допомога"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медико санітарна підготовка. Тема уроку: «Укуси отруйних змій та комах Домедична допомога»

Номер слайду 2

За даними ВООЗ, щороку у світі змії кусають більше п'ять мільйонів людей,серед яких від отрути помирають від 81 до 138 тисяч. Отруйних змій можна відрізнити за формою голови. Голова отруйних змій має яскраво виражену трикутну форму. Після укусу гадюки швидко розвиваються: запалення, набряк та крововиливи. З’являється головний біль, нудота, блювання та падіння артеріального тиску. Лікуванням є введення протизміїної сироватки, яку необхідно ввести не пізніше 1,5 – 2 години з моменту укусу. Для того, щоб перешкодити розповсюдженню отрути по тілу, негайно накладіть пов’язку вище місця укусу. Кінцівку необхідно імобілізувати, для послаблення болю прикладаємо щось холодне.

Номер слайду 3

Важливо пам’ятати головне правило: змія НІКОЛИ не нападає першою. Якщо її потурбували вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози. При укусі отруйної змії видно чіткі, великі отвори від передніх зубів. У неотруйної, як правило, дрібні зуби у 2 ряди.

Номер слайду 4

П’ЯТЬ НЕ ПРИ УКУСІ:не намагайтесь обробляти рану додатково;не припікайте рану;не накладайте джгут;не висмоктуйте отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. не вживайте алкоголь.

Номер слайду 5

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯУкус змії – акт самозахисту. В ураженій ділянці тіла з’являється біль, відчуття печії, почервоніння та оніміння шкіри, набряк, обмеження рухів. Зазначені ознаки швидко поширюються на всю ділянку тіла зокрема на кінцівку (рука, нога). Порушується координація рухів, виникає слабкість у м’язах гортані, оніміння язика. Постраждалий не може розмовляти, ковтати, виникає надмірна слинотеча. Розвивається сонливість, дихальні рухи вкорочуються, підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає загроза паралічу дихальних м’язів. Шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення. Через 20-40 хв. шкіра стає блідою, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабість і частий пульс, знижується артеріальний тиск, настає втрата свідомості. При огляді потерпілого виявляється почервоніння, у місці укусу – чіткі дві ранки округлої форми, набряк тканин. Поступово знижується артеріальний тиск, прискорюється частота серцевих скорочень, задуха, порушується функція нирок . Важливого значення набуває алергічна дія, що може призвести до анафілактичного шоку. За таких обставин потерпілому необхідно негайно надати медичну допомогу.

Номер слайду 6

Як уберегтися від укусів змій. Одягайте одяг, який захистить від укусів змій: високі черевики, довгі цупкі штани, які заправляємо в черевики. Перевіряйте місце привалу. Перш ніж сісти на траву, камінь, постукайте палицею. Не торкайтеся руками незнайомих об’єктів , бо змії часто ховаються під пнями, каменями, також деревами та кущами Не рухайтесь. Якщо побачили змію, не робіть різких рухів. Почекайте поки вона відповзе.

Номер слайду 7

У разі укусу змії надайте постраждалому домедичну допомогу:зберігайте спокій і стежте, щоб постраждалий НЕ рухався. Звільніть уражену частину тіла від одягу. На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком. Дайте постраждалому воду - важливо багато пити!Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії. При транспортуванні покладіть під уражену кінцівку згорнутий одяг. Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Номер слайду 8

Укуси комах. Укус може супроводжуватися:почервонінням і свербінням;появою пухирів;набряком;місцевим підвищенням температури;больовими відчуттями. Шкіра на пошкодженому місці реагує печією і сильно свербить. Незалежно від інтенсивності реакції необхідно обробити ділянку антисептиком. Ні в якому разі не можна розчісувати укус. Нанести протиаллергічну мазь ( Феністил, псилобальзам)

Номер слайду 9

Укуси блох. Основним симптомом блошиного укусу є, свербіж, пов'язаний з болем, особливо після розчісування. Вражена частина тіла має помірний набряк. Дуже рідко набряки досягають серйозних ступенів. У людей з алергією слина блохи, яку комаха вводить в тіло господаря під час укусу, здатна викликати алергічний дерматит і еритему.

Номер слайду 10

Укус кліща. Укуси кліщів загрожують людині небезпечними хворобами: хвороба Лайма і кліщовий вірусний енцефаліт. Ваші дії: Потрібно негайно звернутися до травматологічного пункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації. Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини. Не варто прокручувати кліща, якщо намагаєтесь його витягти. Достатньо просто обережного руху вгору. Після видалення кліща необхідно обробити місце укусу антисептичним розчином. Ретельно вимийте руки з милом. Протягом двох тижнів потрібно щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – звернутися до лікаря.

Номер слайду 11

Видаленого кліща необхідно: Помістити у флакон, чи скляний посуд, щільно закривши кришкою. Необхідно доставити у медичну установу. Доставити кліща не пізніше ніж за 2 доби! Провести діагностику кліща на наявність у нього інфекційних захворювань.

Номер слайду 12

хвороба Лайма – це тяжке інфекційне захворювання, переносником якого є кліщі. Тривалість інкубаційного періоду від однієї до шістдесяти діб, найчастіше – 14 діб. Уражаються різні органи та системи організму. Перші прояви хвороби Лайма можуть з’явитися через 1-3 тижні. На місці присмоктування кліща виникає почервоніння шкіри. У людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість. Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності.

Номер слайду 13

Ознаки кліщового вірусного енцефаліту:починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну.уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі кліща, заразитися можна не лише під час укусу кліща, але також якщо розчесати місце укусу.

Номер слайду 14

Щоб захистити себе від нападу кліщів, необхідно: Одягатися в одяг світлого кольору, з довгими рукавами. Ретельно обстежити відкриті ділянки тіла після повернення з прогулянки. Вдома одразу - необхідно змінити одяг, ретельно його оглянути, випрати та випрасувати. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів. Якщо разом з вами перебували ваші домашні улюбленці – їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання. Використовувати репеленти. Препарати слід наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звернутися до лікаря.

Номер слайду 15

Укус оси, бджоли. Укус цих комах може викликати алергію. Бджоли ніколи самі не нападають, поки їх не потривожити. Оса може вжалити людину аж кілька разів поспіль, також оси частіше, ніж бджоли переносять різноманітні інфекції. На місці укусу утворюється припухлість, вона стає червоною, завжди болісною, з’являється свербіж. Необхідно видалити жало. Далі промити ранку водою, або протерти її спиртом. Також необхідно прикласти до місця укусу холодний компрес. Якщо людину вкусило кілька бджіл, або ос, тоді може з’явитися реакція на токсини. Потерпілий скаржиться на нудоту, слабкість в усьому тілі, навіть може блювати. Схожа реакція виникає, якщо людина страждає на алергію від укусу. Тоді потрібно негайно випити протиалергійні препарати. Якщо симптоми не минають, потрібно терміново викликати екстрену медичну допомогу.

Номер слайду 16

Алгоритм дій при укусі комахи✅ Перейдіть в безпечніше місце. ✅ Видаліть жало, якщо воно залишилося в шкірі.✅ Промийте місце укусу з водою та милом.✅ Покладіть холодний компрес на місце укусу, щоб запобігти набряканню.✅ Змастіть місце укусу кремом з гідрокортизоном (0,5-1%) , або прийміть антигістамінні препарати✅ Не чухайте місце укусу✅ Якщо ви уже роздерли шкіру, обробіть її антисептиком без спирту (хлоргексидином).

Номер слайду 17

Найкращий спосіб вберегти себе – це використати всі можливі методи профілактики!БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карась Ірина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
2 жовтня 2021
Переглядів
6715
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку