Презентація на тему: "Важіль"

Про матеріал

Презентація стане у пригоді вчителеві, адже теоретично пояснити не можна поняття, яке вивчають учні 7 класу на уроках фізики. Матеріал відповідає вимогам програми і підручника.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробка уроку 8 кл Дайте мені точку опори і я переверну Землю (Архімед)

Номер слайду 2

Механізми – це пристрої для перетворення сили. Прості механізми: Важіль, блок, коловорот, похила площина, клин.

Номер слайду 3

Важіль – тіло, що може обертатися навколо нерухомої опори.

Номер слайду 4

О F1 F2 L 1 L 2 О – точка опори L1- плече важеля L2 – плече важеля F1- сила, що діє на плече важеля L1 F2 -сила, що діє на плече важеля L2

Номер слайду 5

Умови рівноваги важеля Важіль перебуває в рівновазі тоді, коли сили, що діють на важіль обернено пропорційні плечам цих сил.

Номер слайду 6

Використовуючи важіль можна отримувати виграш в силі. Тобто, силою прикладеною до більшого плеча важеля можна врівноважити силу, яка значно більша за прикладену.

Номер слайду 7

Самостійно виразіть формули для F2, L1, L2.

Номер слайду 8

Умови рівноваги важеля було встановлено давньогрецьким вченим Архімедом у 3 столітті до нашої єри, який жив на острові Сицилія в місті Сиракузи. Цитати Архімеда Дайте мені точку опори і я переверну Землю Дайте мені, де стати, і я зрушу світ Існує безліч речей, які здаються загадковими для людей, які не вивчали математику Фраза, яка приписується Архімеду: “Дайте мені точку опори і я переверну Землю” пов’язана саме з принципом важеля.

Номер слайду 9

Задача Довжина меншого плеча важеля 5см, більшого 30см. На менше плече діє сила 12Н. Яку силу треба прикласти до більшого плеча, щоб зрівноважити важіль. О F1 F2 L 1 L 2

Номер слайду 10

В цій задачі до меншого плеча прикладена сила 12 Н, а до більшого потрібно прикласти сили всього 2 Н. Тобто отримуємо виграш в силі в 6 раз. Але, в скільки раз виграємо в силі, в стільки ж програємо в відстані. Більше плече важеля 30см, а менше 5см. В цьому полягає Золоте правило механіки: В скільки раз виграємо в силі, в стільки ж програємо в відстані.

Номер слайду 11

Момент сили – це добуток модуля сили на її плече М= FL З правила рівноваги важелів витікає, що F1L1=F2L2, тобто М1=М2 Правило моментів: Тіло, що має вісь обертання перебуває в рівновазі, якщо сума моментів сил, що обертають тіло в одному напрямку, дорівнює сумі моментів сил, що обертають тіло в протилежному напрямку.

Номер слайду 12

Важелі в природі і техніці.

ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
Додано
27 червня 2018
Переглядів
13338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку