Презентація на тему "Відома і чута в усіх кінцях землі, або пам’ятники найвизначнішим діячам Київської Русі та Галицько-Волинської держави"

Про матеріал
Учні навчаться наводити приклади, стисло розповідати про пам'ятки і пам'ятники, які бережуть пам'ять про історичні події та діячів Київської Русі та Галицько - Волинської держави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відома і чута в усіх кінцях землі, або пам’ятники найвизначнішим діячам Київської Русі та Галицько-Волинської держави

Номер слайду 2

Скульптурну композицію виконано з кованої міді у вигляді плоского човна, на якому встановлено фігури легендарних засновників Києва — братів Кия, Щека та Хорива і їхньої сестри Либіді. Автори — скульптор В. З. Бородай, архітектор Н. М. Фещенко. Кий зображений в профіль, дивиться уперед, тримаючи в зігнутих у ліктях руках довгі тонкі списи, Щек повернений обличчям у фас, Хорив дивиться назад, тримаючи у витягнутій правій руці гнучкий лук. Постать Либеді розміщена на носі човна в напруженому русі, з піднятими, наче крила, руками. Пам'ятний знак, споруджений в 1982 році на ознаменування 1500-річчя міста Києва. Пам'ятник розташований на набережній Дніпра в Наводницькому парку, посередині між станцією метро «Дніпро» та мостом Патона.

Номер слайду 3

У 1992 році зображення пам'ятника розміщене на купюрах від одного до 5 тисяч (купоно) карбованців.

Номер слайду 4

Аркуш Остромирового євангелія. 1056—1057 рр. Коли було створено книгу, сторінки якої зображено на фото? Пам’ять про яку епоху вона береже? Чому історичні джерела називають пам’ятками?

Номер слайду 5

Пам’ятник Кирилу та Мефодію в Мукачевому. На честь кого споруджено пам’ятник, який бачите на ілюстрації? Що знаєте про цих діячів? Чому пам’ятники їм споруджують у різних країнах, у яких користуються кириличною абеткою? Як пов’язані поняття «пам’ятник» і «пам’ять»? Чи може пам’ятник бути пам’яткою?

Номер слайду 6

Пам’ятник княгині Ользі в Києві. Скульптор І. Кавалерідзе. Відновлений 1996 р. Пам’ятник їй у Києві, який бачите на ілюстрації, уперше був установлений 1911 р. Поряд з постаттю Ольги на постаменті споруджено постаті Кирила та Мефодія — так автор пам’ятника, скульптор І. Кавалерідзе, сповнив його символічним значенням, суголосним оцінці літописця. Щоправда, 1919 р. пам’ятник пошкодили вандали, а 1935 р. — цілком демонтували. Відновили пам’ятник 1996 р.

Номер слайду 7

Пам'ятник княгині Ользі, 1911 рік

Номер слайду 8

Князь Володимир Святославович. Уявний портрет.

Номер слайду 9

 Пам’ятник князеві Володимиру в Києві. 1850—1853 рр. Установлено 1853 р. на нижній (штучній) терасі гірки, яка отримала назву Володимирської. На постаменті в повний зріст установлено статую князя, зображеного в парадному князівському плащі. Скульптори В. Демут-Малиновський та П. Клодт, архітектор О. Тон.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Про що свідчить той факт, що пам’ятник князю Володимиру збудували 1853 року — через 865 років після події, якій він присвячений? Чому цей пам’ятник майже без змін збережений до сьогодні? Що вказує на те, що Володимир хрестив Русь? Які деталі на першій світлині дають підстави для висновку, що її зроблено понад 150 років тому?

Номер слайду 12

Прочитайте розповідь літопису про хрещення киян. Які слова в літописному переказі вказують на рішучість намірів Володимира впровадити християнство як державну релігію?«... Володимир послав посланців своїх по всьому городу, говорячи: “Якщо не з’явиться хто завтра на ріці — багатий, чи убогий, чи старець, чи раб, —то мені той противником буде”. І, це почувши, люди з радістю йшли, радуючись, і говорили: “Якби се не добре було, князь і бояри усього б не прийняли”. А назавтра вийшов Володимир із священиками цесарициними і корсунськими на Дніпро. І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду, і стояли — ті до шиї, а другі — до грудей. Діти ж не відходили од берега, а інші немовлят держали. Дорослі ж бродили у воді, а священики, стоячи, молитви творили...»Чому впровадження християнства сприяло зміцненню держави?

Номер слайду 13

Хрещення Київської Русі - України

Номер слайду 14

Десятинна церква ( реконструкція Ю. Асєєва)

Номер слайду 15

Він залишився в пам’яті нащадків миролюбним, розважливим і тихим князем, який до книжок виявляв завзяття, часто читаючи їх і вдень і вночі, за що й був пошанований іменням Мудрий. Портрет Ярослава Мудрого

Номер слайду 16

Пам'ятник Ярославу Мудрому в Києві, розташований у сквері біля Золотих воріт. Князь тримає в руках макет Софійського собору, а його погляд звернений в сторону, де собор побудований. Пам'ятник створений за ескізом скульптора Івана Кавалерідзе і встановлений у 1997 році.

Номер слайду 17

Назва собору "Софіївський" походить від грецького слова "софія", що в перекладі означає "мудрість". Присвячений "мудрості християнського вчення", собор, за задумом творців, мав утверджувати християнство на Русі. 

Номер слайду 18

Софіївський собор. Малюнок А. ван Вестерфельда. 1651 р.:

Номер слайду 19

Софійський собор в ХІ столітті. Реконструкція Ю. Асєєва, В. Волкова, М. Кресального Споруджений з каменю собор увінчували 13 бань, оточували з трьох боків два ряди відкритих галерей. Із заходу до собору було прибудовано дві башти із широкими гвинтовими сходами на другий поверх храму. Собор був однією з найбільших будівель свого часу. Загальна ширина храму — 54,6 м, довжина — 41,7 м, заввишки він сягав 28,6 м. 

Номер слайду 20

Фрагмент стіни Софійського собору. Стіни Софії викладено з великих природних каменів — граніту й рожевого кварциту, брили яких чергувалися з рядами плиткоподібної цегли — плінфи. Цементуюча речовина – вапняковий розчин із домішками піску та товченої цегли. У стінах собору вгорі вмуровано керамічні глечики-голосники, завдяки яким храм має чудову акустику.

Номер слайду 21

Внутрішній вигляд Софії Київської

Номер слайду 22

Унаслідок перебудов 17—18 ст. храм змінився ззовні. Над давніми одноярусними галереями надбудували другі поверхи, а галереї перетворили на закриті приміщення. Над собором звели шість нових бань, і їх стало дев’ятнадцять. Баням надали грушоподібної форми. Фасади потинькували й побілили, бані позолотили. Внутрішнє опорядження собору лишилося майже без змін. 

Номер слайду 23

фреска "Зішестя Христа впекло". Пророки. Фрагмент. Портрет родини Ярослава Мудрого. Фрагмент. Фрескою називають живопис водяними або на вапняному розчині фарбами по свіжій вогкій штукатурці. Мозаїка — це зображення, зроблене з окремих, щільно припасованих один до одного різнокольорових шматочків скла, мармуру, камінців

Номер слайду 24

Фреска Софійського собору в Києві із зображенням музик. На фресці справжній оркестр. Кожен з музикантів має свій інструмент. Тут і ліра, й орган, і флейта.

Номер слайду 25

Мозаїчними зображеннями були оздоблені стіни й підлога храму. Мозаїку викладали з різнобарвних шматочків смальти — сплаву свинцю та скла. Кубики смальти (розміром приблизно 1 кубічний сантиметр) безпосередньо втискали в сиру штукатурку. З мозаїк Софійського собору і досі вражають величні постаті Христа Вседержителя та Богоматері Оранти.

Номер слайду 26

 Князь Данило Романович (Галицький) (1201—1264 рр.).

Номер слайду 27

Пам'ятник засновнику міста Львова князю Данилу Романовичу Галицькому, з часом проголошеного першим королем галицько-волинських земель — розташований в самому центрі міста на старовинній площі Галицькій. Пам'ятник був зведений в 2001 році на честь 800-річчя з дня народження Данила Галицького за проектом творчої групи - скульпторів В. Ярича і Р. Романовича, а також архітектора Я. Чурила. На спорудження пам'ятника було витрачено 60 тонн граніту і 9 тонн бронзи. Висота пам'ятника 10 метрів.

Номер слайду 28

ОЦІНІТЬ СЕБЕ1. Про які події за доби Київської Русі та Королівства Руського (Галицько-Волинської держави) дізналися? Стисло розкажіть про одну з них. Розташуйте події в хронологічній послідовності.2. У яких реченнях ідеться про Володимира Великого, а в яких — про Данила Романовича. Скориставшись поданими реченнями, складіть розповідь про кожного з князів.1) Був сином князя Святослава і онуком княгині Ольги. 2) Заснував міста Холм та Львів. 3) Був сином Романа Мстиславовича. 4) Запровадив християнство як державну релігію Київської Русі. 5) Великий князь київський, який правив наприкінці 10 — на початку 11 ст. 6) Коронувався як король Русі. 7) Воював з монголами.3. Про які пам’ятки княжих часів довідалися з тексту параграфа? Схарактеризуйте одну з них за планом: 1) Що це за пам’ятка? 2) Коли була створена? 3) Чому є цінним джерелом для істориків?

Номер слайду 29

4. За текстом підручника та коментарями до ілюстрацій укладіть таблицю Пам’ятники історичним діячам княжих часів. Кому пам’ятник. Хто автор. Де розташований. Коли встановлений

Номер слайду 30

Яким був Київ за Володимира Великого?За часів князя Володимира навколо центра Києва було споруджено міцні укріплення. Зводився й новий дитинець — «місто Володимира» з трьома в’їзними брамами, до яких прилягали високі оборонні вали. Найвизначнішою спорудою Києва 10 ст. стала церква Богородиці — Десятинна. Поряд із церквою розташовувалися розкішні князівські палаци — саме тут Володимир справляв гучні бенкети, пам’ять про які й досі живе в билинах. На дитинці мешкали й найвпливовіші київські можновладці. «Місто Володимира» мало кілька вулиць, які пролягали від воріт до центральної площі —Бабиного торжка. Та хоч як зріс дитинець за часів Володимира, він усе ж таки був лише частиною Києва — нехай і центральною, проте аж ніяк не найзаселенішою. По-справжньому вирувало життя на київському Подолі. Велику частину Подолу займало київське торговище, де сходилися гості, тобто купці з різних куточків світу. Саме на Подолі швартувалися їхні кораблі, бо тут розташовувалася київська гавань.

Номер слайду 31

Д/З § 13, заповнити таблицю. Пам’ятники історичним діячам княжих часів. Кому пам’ятник. Хто автор. Де розташований. Коли встановлений

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
28 січня 2022
Переглядів
1178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку