Презентація на тему "Вихід УРСР на міжнародну арену"

Про матеріал
Презентація "Вихід УРСР на міжнародну арену" стане подорожжю в минуле, де ми розглянемо ключові етапи та фактори, які визначили міжнародний вплив Української Радянської Соціалістичної Республіки. Ми дослідимо, як УРСР вступила до світової арени, її роль у політичних, економічних та культурних процесах. Також ми розглянемо внесок УРСР у міжнародну справедливість та миротворчі зусилля. Ця презентація допоможе краще зрозуміти важливість та наслідки участі УРСР у глобальних справах та її вплив на світову політичну карту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в повоєнний період (1945-1955). Вихід УРСР на міжнародну арену. Україна після Другої світової війни переживала період успішного відновлення та політичних перетворень. У цей час відбулося активне включення УРСР в міжнародні справи, що мало важливий вплив на світову політику.

Номер слайду 2

План презентаціїВступ. Вихід УРСР на міжнародну арену. Міжнародне становище. Україна – співзасновниця ООН. Участь УРСР у міжнародних організаціях. Наслідки участі УРСР у створенні діяльності ООН. Національна символіка Української РСР. Встановлення кордонів УРСР у міжнародних договорах. Передача Кримської області до складу УРСР. Перевірка знань. Використані джерела.

Номер слайду 3

Вступ. Вихід УРСР на міжнародну арену. Повоєнний період мав низку особливостей в усіх сферах життя, проте передусім - у людській свідомості. Суспільство болісно переходило до мирного життя, хоч люди, попри усі труднощі, сподівалися на краще. Утім, майбутнє поліпшення життя суперечило суті сталінського режиму. Випробуваними раніше методами режим прагнув якнайшвидше ліквідувати наслідки війни, апелюючи до патріотизму людей. Однак відносини між державою і суспільством ані трохи не пом'якшилися: представники влади й надалі зловживали безкарністю, придушуючи спроби інакомислення і нехтуючи елементарними людськими правами. За роки війни зріс міжнародний авторитет України, яка витримала тягар на цистської окупації й відіграла велику роль у перемозі Об'єднаних Націй. Уперше за багато століть майже всі етнічні українські землі були об'єднані в межах однієї держави. Міжнародна спільнота визнала західні кордони УРСР та її право перебувати серед країн - засновниць Організації Об'єднаних Націй (ООН). Карикатура на «добровільні» більшовицькі вибори, кінець 1940 – початок 1950-х років. Листівка для селян із закликом опиратися встановленню колгоспів в Україні, кінець 1940 – початок 1950-х років

Номер слайду 4

Міжнародне становище. У післявоєнний період Україна була втягнута в «холодну війну». Так називають протистояння двох наддержав – СРСР і США – та їхніх блоків у сфері політики, ідеології, економіки й культури, що супроводжувалося гонкою озброєнь. У 1949 р. американська, англійська і французька зони окупації Німеччини були об’єднані в єдину країну – Федеративну Республіку Німеччини (ФРН).4 квітня 1949 р. створення організації колективної безпеки - Північноатлантичний пакт (НАТО).1947-1948 рр. – План Маршалла (програма допомоги країнам Європи від США після Другої світової війни). Кремль не допустив поширення плану Маршалла на країни Центрально-Східної Європи, у яких насаджував, користуючись присутністю своїх військ, політичний режим «народної демократії». У 1949 р. в Москві була створена Рада економічної взаємодопомоги (РЕВ). У 1955 р. економічний союз був доповнений воєнним – Організацією Варшавського договору (ОВД). Рада економічної взаємодопомоги (РЕВ) – міжнародна економічна організація країн «народної демократії», створена в Москві в січні 1949 р. Країнами-засновницями стали СРСР, Болгарія, Польща, Румунія, Угорщина, Чехословаччина.«План Маршалла – те саме, що план маршала Сталіна, але без механічних проблем»Організація Варшавського договору (ОВД) – угода про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу, укладена 14 травня 1955 року у Варшаві Албанією, Болгарією, НДР, Польщею, Румунією, СРСР, Угорщиною та Чехословаччиною.

Номер слайду 5

Україна – співзасновниця ООН. Участь УРСР у міжнародних організаціях. У 1945 р. Україна стала членом-засновником ООН.1945 р. – запрошення делегації УРСР на Сан-Франциську конференцію. У січні 1946 р. на першій сесії Генеральної Асамблеї ООН УРСР було обрано членом Економічної і соціальної ради терміном на один рік. На другій сесії ГА ООН, що відбулася у листопаді 1947 р., Україну на два роки (1949-1949) обрали членом Ради Безпеки. Увінчалися успіхом заходи української дипломатії, пов’язані з діяльністю в Україні Адміністрації допомоги і відбудови Об’єднаних Націй (ЮНРРА) – до цієї організації Україна приєдналася в 1945 р. Україна стала однією з держав-засновниць міжнародних організацій, які створювалися в повоєнний період. Зокрема, за її участю в липні 1946 р. було засновано Всесвітню організацію охорони здоров’я. У 1947-1948 рр. Україна вступила до Всесвітнього поштового союзу, Всесвітньої метеорологічної організації, Міжнародного союзу електрозв’язку. У 1950 р. вона брала участь у роботі вже 20 міжнародних організацій. Організація Об’єднаних Націй (ООН) – найвпливовіша у світі міждержавна організація з підтримання миру й безпеки, розвитку міжнародного співробітництва. Заснована 24 жовтня 1945 р. ООН заснувала 51 держава, серед них і УРСР. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй (ГА ООН) – представницький орган ООН, який визначає її політику. До складу входять усі держави – члени ООН.

Номер слайду 6

Наслідки участі УРСР у створенні діяльності ООН1 Вихід України на міжнародну арену як суб’єкта міжнародного права. Зміцнення міжнародного авторитету України.2 Здобуття українською дипломатією досвіду діяльності в міжнародних організаціях, веденні переговорів, лобіюванні інтересів держави тощо.3 Виховання дипломатів для УРСР.4 Плекання надії українців наповнити квазісуверенітет УРСР реальним змістом. Збір підписів під відозвою Постійного комітету Всесвітньої ради миру про заборону атомної зброї. Київ. 1950 р. Мітинг на підтримку кандидата в депутати Верховної ради УРСР Й. Сталіна. Київ, 1951 р.

Номер слайду 7

Національна символіка УРСРУ листопаді 1949 р. Президія Верховної Ради УРСР затвердила оновлені атрибути державності (герб, прапор та гімн УРСР із прославленням Й. Сталіна). Державний герб Української РСР був затверджений 14 березня 1919 року, використовувався до 1992 року. На стрічці, що оперізує колоси пшениці, і в центрі напис українською мовою «Українська РСР», а з боків – «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!»Стяг, який складається з двох горизонтально розташованих кольорових смуг: верхньої червоного кольору, і нижньої лазурового кольору. Гімн Української Радянської Соціалістичної Республіки – державний гімн Української РСР в період 1949-1991. Музика – авторський колектив під керівництвом Антона Лебединця, слова – Павло Тичина. З версії гімну від 1978 в другій строфі Микола Бажан видалив згадку про Сталіна.

Номер слайду 8

Встановлення кордонів УРСР у міжнародних договорах29 червня 1945 р. у Москві було підписано договір між СРСР і Чехословацькою Республікою про вихід Закарпатської України зі складу Чехословаччини та її возз’єднання з УРСР. Від 29 липня до 15 жовтня 1946 р. делегація УРСР брала участь у Паризькій мирній конференції.10 лютого 1947 р. Румунія передала СРСР Бессарабію та Північну Буковину. Угорщина відмовилася від претензій на Закарпатську Україну.16 серпня 1945 р. у Москві був підписаний Договір про радянсько-польський державний кордон. Останній обмін територіями з Польщею відбувся в лютому 1951 р.: до складу УРСР перейшов Забузький район з центром у Белзі та місто Христинопіль (перейменоване на Червоноград), до Польщі – Нижньо-Устрицький район Дрогобицької області – обидві території площею до 480 км².22 січня 1946 р. у складі УРСР було створено Закарпатську область з центом у м. Ужгород. Крім неї, до західних областей належали: Волинська, Львівська, Ровенська, Тернопільська Дрогобицька, Станіславська, Чернівецька, Ізмаїльська.

Номер слайду 9

Передача Кримської області до складу УРСР19 лютого 1954 р. Президія Верховної Ради СРСР видала указ «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР». Рішення Верховної Ради СРСР про передання Кримської області до складу УРСР прийнято з міркувань економічної доцільності; приурочено святкуванню 300-річчя Переяславської ради; визначало статус півострова як адміністративно-територіальної одиниці республіки.

Номер слайду 10

Перевірка знань. Які елементи радянської ідеології використано в новому гербі і прапорі УРСР? Доведіть пропагандистську сутність цих символів. За яких причин Кримську область було передано зі складу РРФСР до складу УРСР?Коли було передано Кримську область зі складу РРФСР до складу УРСР?Чому входження Криму до складу УРСР зумовило швидкий економічний прогрес Кримської області?Яка країна була державою-засновницею ООН?Чому СРСР відмовилося від «плану Маршалла»?Герб - сонце, зірка, кокарда; прапор – червоний та лазурний кольори. Вони спрямовані на те, щоб переконати людей в тому, що СРСР є країною справедливості, рівності і братерства. Економічна криза в Криму; в честь 300-річчя Переяславської ради; територіальна близькість.19 лютого 1954 року. Крим після 1954 р. став важким тягарем для України, з яким вона успішно впоралась, постачала водні ресурси та дала потужний поштовх для розвитку. Українська Радянська Соціалістична Республіка. Тому що між СРСР та США почали загострюватися відносини, початок «холодної війни»

Номер слайду 11

Використані джерелаhttps://pidruchnyk.com.ua/1260-istoriya-ukrainy-11-klas-vlasov.htmlhttps://babel.ua/texts/82649-karikaturi-upa-1940-1950-h-rokiv-rosiya-grabuye-i-vbivaye-ukrajinciv-srsr-tyurma-narodiv-borotba-proti-stalina-ta-gitlera-istoriya-v-15-ilyustraciyah-memahhttps://www.facebook.com/skrepohistory/photos/a.1190002874477308/1481463728664553/?type=3https://mtt.in.ua/ist-ukr_1945-1953_ukraina-ta-start-oon/https://uahistory.co/pidruchniki/vlasov-ukraine-history-11-class-2019-standard-level/2.phphttps://uk.wikipedia.org/https://gamma.app/generatehttps://chat.openai.com/https://babel.ua/texts/59594-67-rokiv-tomu-do-skladu-ursr-peredali-krim-zruynovaniy-viynoyu-i-spustosheniy-deportaciyami-zgaduyemo-yak-vidnovlyuvali-zhittya-pivostrova-i-rozvinchuyemo-mif-pro-podarunok-hrushchova-v-arhivnih-fotohttps://www.jnsm.com.ua/h/0219 N/https://www.radiosvoboda.org/a/peredacha-krymu-ursr-v-1954-rotsi-mify-i-pravda-ukrajina-rosija/31113253.htmlhttps://www.bbc.com/russian/international/2012/07/120711_marshall_plan_ussrhttps://znanija.com/

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
8 лютого
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку