Клітина є елементарною структурною одиницею живого, є цілісною системою. Усі клітини складаються з окремих компонентів, які спеціалізуються на виконанні певних функцій і мають властиву їм будову. Будь-яка функція клітини є наслідком взаємоузгодженої роботи цих компонентів. Клітини містять неорганічні та органічні речовини.
Неорганічні речовини клітини. Водастановить від 60 до 95 % загальної маси клітини. Завдяки воді клітина набуває необхідної форми та пружності. Також вода бере участь в обміні речовин. Вода забезпечує рух поживних речовин усередині рослини і відіграє важливу роль у регулюванні температури організму СоліСтановлять 1–1,5 % маси клітини : Калій, Натрій і Кальцій. Велике значення відіграють солі Магнію і Феруму, оскільки вони беруть участь в утворенні хлорофілу. Неорганічні кислоти
Ліпіди разом з білками входять до складу клітинних мембран. Найпоширеніші серед ліпідів - жири. У рослин жири найбільше відкладаються в насінні олійних культур (соняшник, рижій, гірчиця, ріпак, льон, соя). Ліпіди є джерелом енергії, необхідної для забезпечення життєдіяльності клітини.
Значення білків надзвичайно велике. Білки входять до складу всіх органел і мембран клітини, є головним структурним матеріалом. Також білки є джерелом енергії. Вони регулюють процеси життєдіяльності і відкладаються про запас. Білкові включення у вигляді різноманітних аморфних або кристалічних відкладень утворюються в різних органелах. У найбільшій кількості білки відкладаються у запасаючій тканині сухого насіння у вигляді алейронових зерен (насіння квасолі, гороху, кукурудзи, рису тощо).
Висновки: Внутрішній вміст клітини називають цитоплазмою (окрім ядра)Цитоплазма складається з неорганічних та органічних речовин. До складу цитоплазми входять різноманітні включення: запасні поживні речовини, які відкладаються в клітині у великій кількості у вигляді зерен, або краплин