Презентація на тему: "Внутрішнє середовище клітини: цитоплазма та включення"

Про матеріал
Визначення особливостей внутрішнього середовища клітини – цитоплазми, її хімічний склад, та характеристики її компонентів; ознайомлення із загальною характеристикою і значенням речовин, що входять до складу цитоплазми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: L/Levkova. Внутрішнє середовище клітини: цитоплазма та включення

Номер слайду 2

 Клітина є елементарною структурною одиницею живого, є цілісною системою. Усі клітини складаються з окремих компонентів, які спеціалізуються на виконанні певних функцій і мають властиву їм будову. Будь-яка функція клітини є наслідком взаємоузгодженої роботи цих компонентів. Клітини містять неорганічні та органічні речовини.

Номер слайду 3

Неорганічні речовини клітини. Водастановить від 60 до 95 % загальної маси клітини. Завдяки воді клітина набуває необхідної форми та пружності. Також вода бере участь в обміні речовин. Вода забезпечує рух поживних речовин усередині рослини і відіграє важливу роль у регулюванні температури організму СоліСтановлять 1–1,5 % маси клітини : Калій, Натрій і Кальцій. Велике значення відіграють солі Магнію і Феруму, оскільки вони беруть участь в утворенні хлорофілу. Неорганічні кислоти

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вуглеводи є одним із джерел енергії в клітині. Найпоширенішим запасним вуглеводом, який утворюється в клітинах рослин завдяки фотосинтезу, є крохмаль. Величезна кількість цієї сполуки відкладається, наприклад, у клітинах бульб картоплі або насіння злаків.

Номер слайду 6

Ліпіди разом з білками входять до складу клітинних мембран. Найпоширеніші серед ліпідів - жири. У рослин жири найбільше відкладаються в насінні олійних культур (соняшник, рижій, гірчиця, ріпак, льон, соя). Ліпіди є джерелом енергії, необхідної для забезпечення життєдіяльності клітини.

Номер слайду 7

Значення білків надзвичайно велике. Білки входять до складу всіх органел і мембран клітини, є головним структурним матеріалом. Також білки є джерелом енергії. Вони регулюють процеси життєдіяльності і відкладаються про запас. Білкові включення у вигляді різноманітних аморфних або кристалічних відкладень утворюються в різних органелах. У найбільшій кількості білки відкладаються у запасаючій тканині сухого насіння у вигляді алейронових зерен (насіння квасолі, гороху, кукурудзи, рису тощо).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Цитоплазма в перекладі : від грец. κύτος — «клітина» и πλάσμα — тут «вміст»

Номер слайду 10

Цитоплазма складається з води, солей, органічних речовин і багатьох ферментів, які сприяють проходженню хімічни реакцій у внутрішньому середовищі клітини. Її основу складає вода (60—50% всієї маси цитоплазми).

Номер слайду 11

Цитоплазма оточена клітинною мембраною та оточує ядро і мембрани органел. За хімічним складом цитоплазма – це розчин неорганічних та органічних речовин.

Номер слайду 12

Функції цитоплазми

Номер слайду 13

Висновки: Внутрішній вміст клітини називають цитоплазмою (окрім ядра)Цитоплазма складається з неорганічних та органічних речовин. До складу цитоплазми входять різноманітні включення: запасні поживні речовини, які відкладаються в клітині у великій кількості у вигляді зерен, або краплин

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слодзик Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
11030
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку