Презентація на тему "Внутрішня будова Землі"

Про матеріал
Данний матеріал розроблений для проведення занять з курсу факультативу в 9 класі під назвою " Розв'язання географічних задач". Ця презентація може бути використана у 6 та 11 класах при вивчені вдповідних тем. Складається з 7 слайдів. Містить інформацію про внутрішню будову Землі, структуру земної кори, поняття літосфера. Розкривається поняття геотермічний градієнт та геотермічний ступінь. Подані приклади завдань на визначення температури у надрах Землі та їх змін з глибиною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “ Внутрішня будова Землі”Вчитель : Дмитренко Олександр Олександрович, КЗ “ Гімназія № 2 м. Приморськ. ПРИМОРСЬК - 2020

Номер слайду 2

Внутрішня будова земліЯдро. Ядро – це центральна, серцевинна частина земної кулі. Мантія. Це – внутрішня оболонка, яка вкриває ядро (з грецької “мантія” – “покривало”). Проте в ній на глибині 50–250 км від поверхні Землі розміщується частково розплавлений шар – астеносфера. Він порівняно м’який і пластичний, як пластилін чи віск. Ця речовина мантії здатна повільно текти і таким способом переміщуватися. Швидкість переміщення дуже невелика – декілька сантиметрів за рік. Проте це відіграє вирішальну роль у рухах земної кори, про які йтиметься далі. Земна кора. Земна кора – верхній твердий шар нашої планети

Номер слайду 3

Будова Земної кори. Підземні поверхи земної кори Різні за походженням гірські породи залягають шарами й утворюють ніби «поверхи» земної кори. Розрізняють два типи земної кори: материкову тришарову (осадовий, гранітний, базальтовий) і океанічну двошарову (осадовий, базальтовий).

Номер слайду 4

літосфера. Земна кора разом з верхньою мантією утворюють літосферу. Вона є єдиною твердою («кам`яною») оболонкою, яка ніби плаває на пластичній астеносфері. Товщина літосфери різна: під океанами – близько 50 км, на материках – до 200 км.

Номер слайду 5

Геотермічний градієнт та геотермічний ступінь. Люди давно помітили, що в шахтах із збільшенням глибини температура підвищується. Наприклад, на глибині 1000 м шахтарі працюють в умовах спеки (близько +30 0 С). Тепло земній корі передається від мантії. З науковою метою геологи бурять надглибокі свердловини. Найглибша з них (трохи більше 12 км) пробурена в Росії на Кольському півострові. Із таких вузьких отворів дістають зразки речовини і ретельно її досліджують. У межах літосфери відбувається підвищення температури залежно від глибини: на глибину до 30 метрів температура гірських порід змінюється відповідно до зміни температури повітря, а нижче – температура постійно підвищується на кожні 100 метрів – на 3 С – це й є геотермічний градієнт. Кількість метрів, на яку треба опуститись, щоб температура підвищилась на 1 С, називається геотермічним ступенем. Середня його величина у літосфері – 33 метри.

Номер слайду 6

Завдання. Схема розташування шахти Шахта у розрізіВизначте якою буде температура повітря у найглибшому штреку шахти  ім. В. М. Бажанова (м. Макіївка) , якщо її глибина становить 1200 м.

Номер слайду 7

Завдання Чи знаєте Ви, що найглибша у світі свердловина знаходиться на території Кольського півострову. У результаті буріння, яке з перервами велося з 1970 по 1991 рік, глибина свердловини склала 12 262 метри. Визначте якою буде температура у найглибшій точці свердловини.

pptx
Додано
24 листопада 2020
Переглядів
1502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку