Презентація на тему: "Ядерна зброя. Йодна профілактика"

Про матеріал
Презентація на тему "Ядерна зброя. Йодна профілактика" може бути вокористана класним керівником на годинах спілкування, а також вичителями хімії на уроках
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навколо так багато цікавого і на жаль дуже небезпечного

Номер слайду 2

Ядерна зброя. Йодна профілактика.

Номер слайду 3

Ядерна зброя. Ядерна зброя — зброя масового ураження вибухової дії, побудована на використанні ядерної енергії, що вивільняється при ланцюговій ядерній реакції розщеплення важких ядер або термоядерній реакції синтезу легких ядер.

Номер слайду 4

Ядерна зброя охоплюєВласне ядерні заряди (бойові частини ракет і торпед, бомб, артилерійські снаряди тощо,Засоби їх доставлення до цілі (ракети, літаки, торпеди, артилерійські гармати тощо),Засоби керування.

Номер слайду 5

Ядерна зброя. На відстані близько кілометра від центру вибуху відбуваються суцільні руйнування та знищується все живе поза укриттями. Передусім, така дія зумовлена тим, що потужність ядерного вибуху набагато більша, ніж будь-якого боєприпасу, створеного на основі хімічної вибухівки. Ядерна зброя істотно відрізняється від інших видів озброєння як масштабами, так і характером ураження.

Номер слайду 6

Уражальні чинники ядерного вибуху. Світлове випромінювання. Ударна хвиля

Номер слайду 7

Уражальні чинники ядерного вибуху. Люди, які безпосередньо піддалися впливу вражальних чинників ядерного вибуху, крім фізичних ушкоджень, зазнають потужний психологічний вплив від жахливого вигляду картини вибуху й руйнувань. Електромагнітний імпульс безпосереднього впливу на живі організми не робить, але може порушити роботу електронної апаратури. Проникна радіація. Радіоактивне зараження. Електромагнітний імпульс (ЕМІ)Рентгенівське випромінювання

Номер слайду 8

Уражаюча дія ядерної зброї розподіляється: Таким чином, 85% відсотків енергії розподіляється у перші хвилини вибуху ядерного снаряда. Далі у дію вступає радіаційне випромінення. А отже, стратегії виживання під час ядерної атаки розділяються залежно від того чи застав вас вибух зненацька або у вас був час (хоч би 5-10 хвилин) щоб сховатись в укриття. Ударна хвиля ≈ 50%;Світлове випромінювання ≈ 35%;Радіоактивне забруднення ≈ 10%;Проникаюча радіація та електромагнітний імпульс ≈ 5%.

Номер слайду 9

Шлях до створення атомної бомби. В 1896 році французький хімік Антуан Анрі Беккерель відкрив радіоактивність урану.1903 року Резерфорд і Фредерік Содді опублікували закон радіоактивного розпаду. В 1899 році Ернест Резерфорд виявив альфа- і бета- промені. 1900 року відкрито гамма-випромінювання. У ці роки відкрито багато радіоактивних ізотопів хімічних елементів: 1898 року П'єр і Марія Кюрі відкрили полоній й радій, в 1899 Резерфорд відкрив радон

Номер слайду 10

Шлях до створення атомної бомби. У червні 1942 Фермі й Г. Андерсон у ході дослідів отримали коефіцієнт розмноження нейтронів понад одиницю, що відкрило шлях до створення ядерного реактора.2 грудня 1942 року в США запрацював перший у світі ядерний реактор, здійснена перша ядерна ланцюгова реакція, що могла самопідтримуватися.1938 року Отто Ган, Фріц Штрассман й Ліза Мейтнер відкрили розщеплення ядра урану при поглинанні ним нейтронів. Із цього й почалася розробка ядерної зброї.

Номер слайду 11

Шлях до створення атомної бомби16 липня 1945 року в США в пустелі під Аламогордо (штат Нью-Мексико) випробувано перший ядерний вибуховий пристрій «Gadget» (одноступінчастий, на основі плутонію).17 вересня 1943 стартував «Манхеттенський проект» - кодова назва програми розробки ядерної зброї у США

Номер слайду 12

Хіросіма і НагасакіУ серпні 1945-го на японські міста американці скинули перші атомні бомби «Маля» (6 серпня, Хіросіма) і «Товстун» (9 серпня, Нагасакі).

Номер слайду 13

Захист при використанні ворогом ядерної зброїНасамперед, необхідно виконувати інструкції працівників ДСНС та інших установ, які координують дії населення на місцях. Залишайтеся в приміщенні або негайно зайдіть в нього (при перебуванні на вулиці);Знайдіть укриття (підвал або хоча б середина будинку), тримайтеся якнайдалі від стін та даху, адже радіоактивний пил осідає на всіх зовнішніх поверхнях;За можливості заберіть всіх домашніх тварин з собою в укриття;Закрийте та спробуйте заблокувати двері, вікна в приміщенні, не підходьте до них;

Номер слайду 14

Захист при використанні ворогом ядерної зброїЗробіть запас води на кілька днів, набравши її в ємності або просто у ванну;Всі продукти, які є в будинку, загорніть в плівку, покладіть в шафу чи холодильник;Підготуйте респіратор, маску або хоча б ватно-марлеву пов'язку - ними можна захистити дихальні шляхи;Стежте за повідомленнями.

Номер слайду 15

Захист при використанні ворогом ядерної зброїВиходити на вулицю можна лише за ГОСТРОЇ необхідності. Перед тим, як вийти: одягніть респіратор, гумові рукавички, гумові чоботи і плащ.

Номер слайду 16

Чого НЕ МОЖНА робити на вулиціНе роздягайтеся;Не купайтеся у відкритих водоймах;Не сідайте на землю;Не збирайте ягоди, гриби, фрукти, овочі.

Номер слайду 17

Коли повернулися додому. Після цього обов'язково помийтеся або прийміть душ із милом. Також не забудьте вимити голову шампунем. Кондиціонери для волосся використовувати заборонено. Не дряпайте і не тріть шкіру. Адже пил може потрапити в рани. Коли повернулися додому, одразу обережно зніміть весь верхній одяг, адже на ньому залишається велика кількість радіоактивного пилу. Одяг помістити в герметичний контейнер або пластиковий пакет та зберігати подалі від свого укриття, місця скупчення людей, тварин.

Номер слайду 18

Коли повернулися додому. Якщо у вас немає можливості прийняти душ, ретельно вимийте руки, обличчя і всі відкриті ділянки тіла проточною водою. Не забувайте про мило. У разі, коли немає доступу до води, підійдуть вологі серветки або просто волога тканина. Протріть вуха, повіки, вії. Після цих дій потрібно відразу одягнути чистий одяг.

Номер слайду 19

Яку їжу можна використовувати. Безпечною для вживання вважається будь-яка їжа у вигляді консерв, пляшок, банок, коробок);додайте в раціон продукти, які зберігалися в холодильнику, морозильній камері.

Номер слайду 20

Як правильно їсти. Перед відкриттям банки, пляшки, консерви, протріть всю її поверхню вологою тканиною;Все кухонне приладдя перед використанням також потрібно протирати вологою серветкою, рушником;Всю використану тканину покладіть в контейнер чи герметичний пакет, зберігайте подалі від тварин і людей.

Номер слайду 21

Як і що пити?У пляшках чи герметичних контейнерах потрібно мати запас води;Всі напої, які знаходяться в холодильнику, вважаються безпечними;Вода в водонагрівачі чи унітазі не містить радіоактивних часточок;Воду можна вживати лише з перевірених джерел;Якщо влада міста чи рятувальники не повідомляли, що водопровідна вода придатна до споживання, її використовувати не варто;Вода в пляшках надійно захищена, але їх поверхню перед цим потрібно протирати;Кип'ятіння жодним чином не впливає на радіаоктивні часточки;Забруднена колодязна та водопровідна вода може використовуватися лише для миття себе та інших предметів.

Номер слайду 22

Йодопрофілактика: коли вона потрібна і як її робити? Як тільки ви отримали повідомлення про ядерний вибух чи аварію на АЕС, відразу проведіть йодопрофілактику: Протягом 7 перших днів потрібно приймати по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію - для дітей віком до 2 років по 0,04 г (частина таблетки);Якщо у вас немає йодистого калію, можна використовувати 5% йодистий розчин: пити його потрібно по 3-5 крапель на склянку води, а для дітей віком до 2 років - по 1-2 краплі.

Номер слайду 23

Чи маєте запитання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кармазіна Аріна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kostina Julia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 червня 2022
Переглядів
6385
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку