Презентація на тему " Йододефіцит в організмі людини, його наслідки та профілактика "

Про матеріал
• Презентація до уроку 8 класу " Йододефіцит в організмі людини, його наслідки та профілактика " • Бажаючі можуть скачати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йододефіцит в організмі людини, його наслідки та профілактика. Виконав: Стрельбицький Євгеній

Номер слайду 2

Йододефіцит — розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. ВООЗ розглядає його як найбільш поширене у всьому світі захворювання неінфекційного характеру. Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. В Україні до таких регіонів відносять Карпати та Полісся. Однак тепер ця проблема значно поширилась і на степову зону.

Номер слайду 3

Наслідки. При нестачі йоду з’являються збої в роботі органа, це проявляється порушенням обміну речовин і нестабільністю психіки. Якщо ви помітили у себе прибавку ваги, погіршення стану шкіри та нігтів, млявість, дратівливість, мерзлякуватість, погіршення пам’яті, неуважність, швидку втомлюваність, зниження працездатності і не можете знайти причину, то слід обстежити щитоподібну залозу.

Номер слайду 4

Профілактика. Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, багаті йодом, зокрема: морську рибу, інші морепродукти, риб’ячий жир, морську капусту, хурму, солодкий перець і фейхоа, волоські горіхи, зернята яблук, чорноплідну горобину. Знову ж таки, варто сказати, що продукти міститимуть йод, якщо вони вирощені поза ендемічною зоною, в іншому випадку це неможливо апріорі.

Номер слайду 5

ЛІДЕР У БОРОТЬБІ З ЙОДОДЕФІЦИТОМПерше місце у профілактиці йододефіциту посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає.

Номер слайду 6

2. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком

Номер слайду 7

Однак, рекомендувати вживати йод всім і кожному не можна. Тому що при гіперфункції щитоподібної залози, препарат йоду може навіть зашкодити. У будь-якому випадку, варто зробити ультразвукове обстеження щитоподібної залози, здати венозну кров для визначення рівня відповідних гормонів і проконсультуватись з лікарем ендокринологом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 травня 2021
Переглядів
5967
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку