Презентація на тему "Загадкова річка козацтва - Самара"

Про матеріал
Є кілька варіантів, звідки пішла назва річки Самара. В перекладі з киргизького вона означає – «мішок», з монгольського – «змішувати, пов`язувати», з тюркського – «цілина, степ».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадкова річка козацтва - Самара

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Таємниці назви…Є кілька варіантів, звідки пішла назва річки Самара. В перекладі з киргизького вона означає – «мішок», з монгольського – «змішувати, пов`язувати», з тюркського – «цілина, степ». Ще слово «Самара» означає «річка родючості». За далекої старовини цю річку називали Самар, Самарк і Снопород.

Номер слайду 4

Ріка Самара є лівою притокою найбільшої річки України – Дніпра. Свій початок вона бере біля невеликого села Весела гора, розташованого на заході Донецької області. Поблизу села Вільне Самара різко повертає на 90 градусів і змінює свій рух із західного напряму на південне. Річка протікає по трьох областях: Дніпропетровській, Донецькій і Харківській. Впадає річка Самара в Дніпровське водосховище. Довжина її складає 311 кілометрів, а площа басейну – 22 600 квадратних кілометрів. У басейні Самари знаходиться понад 600 озер, різних за розміром, крім того річка утворює понад тисячу ставків. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ширина річища до впадіння річки Вовчої 15—40 м, нижче — 40—80 м, найбільша — 300 м. Пригирлова ділянка Самари затоплена водами водосховища — озера Самарська Затока. Заплава двостороння, переважна ширина 3—4 км . Поповнення річки відбувається, переважно, через танення снігів. Влітку через посуху Самара помітно міліє і утворює безліч плес, з`єднаних між собою дрібними річками. Ці плеса густо заростають рогозом і очеретом, де люблять водитися риби і водоплавні птахи.

Номер слайду 7

Річка відома і своїми плавнями. Самарські плавні – регіональний ландшафтний парк місцевого значення. Вони утворилися в результаті злиття річок Самара, Самарчук, Підпільна і Пасічник. Плавні – це складне утворення озер, проток і островів. Площа плавнів становить близько 17 км2.

Номер слайду 8

Низина річки Самари дуже красива і мальовнича. Береги пологі, зарослі очеретом. Дубові гаї змінюються сосновими борами, зелені луки переплелися з золотими пісками численних пляжів. Тут висаджено великі плантації фруктових садів. Над річкою схиляються плакучі верби. У водах Самари широко представлена ​​різноманітність водної фауни цього типу: головень, карась, краснопірка, лин, лящ, судак, окунь, сом, плотва Флора і фауна

Номер слайду 9

Самара у запорожців вважалася «Святою рікою». Можливо, це тому, що її оточували непрохідні ліси та болота, в яких, за повір’ями, існували русалки та інші міфічні створіння. А може, тому, що ще за часів Київської Русі на її зарослих берегах знаходили надійне укриття від кочівників ратники, полоненні-втікачі та мирні жителі. З Самарою пов’язано немало легенд. Одна з них про зачаровану криницю. У запорожців на р. Самарі споконвіку була криниця, яка мала чудодійну силу. «Якщо освятити землю в засуху, всі околиці відразу оросяться дощем», – так йдеться в стародавніх літописах. Легенда

Номер слайду 10

pptx
Додано
11 серпня 2020
Переглядів
2545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку