Презентація на тему:Загальна характеристика біосфери.

Про матеріал
Презентація на тему: Загальна характеристика біосфери 10 клас Біосфера — природна підсистема географічної оболонки, що являє собою глобальну планетарну екосистему (населена живими організмами). Маса біосфери — близько 0,05% маси Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

загальна характеристика біосфери. Студенка групи КЮс-2020-1 Чупрун Наталія Миколаївна

Номер слайду 2

Біосфера — природна підсистема географічної оболонки, що являє собою глобальну планетарну екосистему (населена живими організмами). Маса біосфери — близько 0,05% маси Землі.

Номер слайду 3

Поняття про біосферу. Це сукупність усіх біогеоценозів Землі, єдина глобальна екосистема вищого порядку (тобто оболонка живих організмів на планеті)Біосфери на інших планетах, окрім Землі, невідомі. Вважається, що бактеріальні біосфери або подібні до них можуть існувати на Марсі, Венері, Європі, Титані і ймовірно інших малих планетах. Біосфера - це середовище нашого життя, це саме та "природа", яку ми маємо на увазі в розмовній мові. Людина з проявами усіх своїх життєвих функцій нерозривно пов'язана з цією "природою". Біосфера як оболонка планети неперервна, жодна з її складових частин не може бути відділена від неї без знищення цілого. Сукупність усіх живих організмів, які населяють біосферу, називають біостромою.

Номер слайду 4

Роль В.І. Вернадського у вченні про біосферу. Володимир Іванович Вернадський (1863 - 1945) - великий український натураліст і філософ, який багато зробив для відродження України, її культури і науки. Він був першим президентом. Всеукраїнської Академії Наук, організатором Національної книгозбірні України. В.І. Вернадський був у числі перших, хто сприймав Землю як єдиний живий організм, в якому, на перший погляд, зовсім різні процеси у трьох зовнішніх сферах Землі - літосфері, гідросфері і атмосфері - тісно пов'язані між собою. В.І. Вернадський один з перших усвідомив величезний перетворюючий вплив живих організмів на всі три зовнішні оболонки Землі в планетарному масштабі, тісну взаємодію і взаємозалежність усіх форм життя. Це дало йому поштовх до створення всеохоплюючої теорії біосфери, тобто тієї частини зовнішніх оболонок нашої планети, яка безпосередньо пов'язана з існуванням життя на Землі. В.І. Вернадський (1934) дав таке визначення біосфери: "біосфера являє собою оболонку життя - область існування живої речовини".

Номер слайду 5

Номер слайду 6

БІОСФЕРА ВКЛЮЧАЄ ТАКІ КОМПОНЕНТИЖиву речовину (біомасу) – сукупність всіх живих організмів (мікроорганізмів, грибів, рослин, тварин). Біогенну речовину – мінеральні або органічні речовини, створені в результаті життєдіяльності живих організмів (газ, нафта, вапняки і т.д.) Корисну речовину – речовини, які формуються без участі живих організмів (в результаті вулканізму, падіння метеоритів, тощо). Біокорисну речовину – створюється живими організмами разом з неживою природою (грунти).

Номер слайду 7

Склад біосфери

Номер слайду 8

БІОЛОГІЧНА РІЗНОМАНІТНІСТЬВключає: Генетичну – різноманітність генів у середині виду. Видову – різноманітність видів усередині екосистеми. Екосистемну – різноманітність місць існування природних угрупувань, екологічних умов.

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додав(-ла)
Чупрун Наталя
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
3724
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку