ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ЗАПЛІДНЕННЯ. ОСОБЛИВІ ФОРМИ ЗАПЛІДНЕННЯ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ЗАПЛІДНЕННЯ. ОСОБЛИВІ ФОРМИ ЗАПЛІДНЕННЯ." 10 клас профільний рівень К.Задорожний. В презентації розкрито поняття: що таке запліднення,запліднення у водоростей,спорових рослин,голонасінних та покритонасінних. Форми та біологічне значення запліднення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 94 § 95 Тема: Запліднення. Особливі форми запліднення

Номер слайду 2

Запліднення - зрілої чоловічої і жіночої статевих клітин, у результаті якого утворюється одна клітина (зигота), що є початком нового організму.

Номер слайду 3

Форми запліднення 1. Штучне (здійснюється людиною) 2. Природнє (без участі людини).

Номер слайду 4

Залежно від місця, де відбувається запліднення1. Зовнішнє (поза організмом) 2. Внутрішнє (в організмі)

Номер слайду 5

Запліднення у водоростей та спорових рослин. Відбувається шляхом злиття гамет тільки у водному середовищі. Розміри гамет, що беруть участь у такому заплідненні, можуть бути як однаковими, так і різними. У більшості випадків одна або обидві гамети є рухливими, і їхня зустріч відбувається без особливих проблем. Але в деяких випадках (наприклад, у червоних водоростей) джгутики у гамет відсутні.

Номер слайду 6

Запліднення у мохів

Номер слайду 7

Запліднення у спорових рослинипапоротей

Номер слайду 8

Запліднення у голонасінних рослин. У голонасінних спермії не мають джгутиків. До жіночої шишки вони потрапляють з пилком, який переносить вітер. Після потрапляння пилка до шишки з нього виростає пилкова трубка, яка і транспортує безджгутикові спермії до місця розташування яйцеклітини. У процесі запліднення у голонасінних бере участь лише один спермій.

Номер слайду 9

Подвійне запліднення у покритонасінних рослин відкрив С. Г. Навашин. Квіткові рослини, як і голонасінні, є насінними рослинами. І після запліднення у них також утворюються насінини. Але процес запліднення квіткових є більш досконалим. У них утворюються квітки і має місце подвійне запліднення. Пилок потрапити на приймочку маточки, і там вже проростає, утворюючи пилкову трубку. По цій трубці два спермії рухаються до зародкового мішка, у якому один зі сперміїв зливається з яйцеклітиною, утворюючи зиготу. У заплідненні бере участь другий спермій. Він зливається з центральною клітиною насінного зачатка, яка утворюється шляхом злиття двох гаплоїдних клітин. Після злиття зі спермієм центральна клітина стає триплоїдною. З неї потім розвивається ендосперм. Така система запліднення є більш раціональною. Вона дозволяє утворювати насінину й ендосперм тільки після запліднення.

Номер слайду 10

Запліднення у тварин Зовнішнє У деяких безхребетних, риб, амфібій зовнішнє запліднення відбувається у водному середовищі. ВнутрішнєПроцес внутрішнього запліднення відбувається всередині статевих органів самки. Воно властиве тваринам, які відкладають яйця (птахи, рептилії) або в яких нові організми розвиваються всередині організму (ссавці).

Номер слайду 11

§ 95 Особливі форми розмноження1. Партеногенез - це розвиток нового організму з незаплідненої яйцеклітини. У життєвому циклі попелиць і дафній закономірно чергуються покоління, які розмножуються статевим способом і партеногенетично. Партеногенез за своїми особливостями займає ніби проміжне положення між нестатевим і статевим способами розмноження. Партеногенез у життєвому циклі дафній

Номер слайду 12

Партеногенез у бджіл. Розвиток зародка з незаплідненої гаплоїдної яйцеклітини - розвивається самець, а самки і робочі бджоли з диплоїдних – запліднених яйцеклітин - гаплоїдний пертеногенез.

Номер слайду 13

2. Педогенез - розвиток зародка починається ще на личинкових стадіях розвитку батьківських особин. У паразитичних плоских червів також виявили в деяких гіллястовусих ракоподібних і цілого ряду комах (представників жуків, метеликів, двокрилих . У деяких випадках личинки які починали розвиватися шляхом педогенезу, починали відігравати роль ендопаразитів і вбивали материнську особу ще до свого вилуплення. Педогенез у життєвому циклі паразитичного плоского черва

Номер слайду 14

3. Апоміксис - це спосіб розмноження без статевого процесу, але зі збереженими статевими органами. Форми апоміксису: 1. Партеногенез. 2. Апогамія - це процес утворення зародка із клітин статевого покоління (у квіткових із гаплоїдних клітин зародкового мішка, у папоротей - із клітин заростка). Одним варіантом апогамії є адвентивна ембріонія, в процесі якої зародок розвивається із соматичних клітин. Шляхом апоміксису розмножуються цитрусові, папороті, злаки, айстрові. Рослина нечуйвітер розмножується шляхом апоміксису, має квіти, але для формування насінин запилення не потрібне.

Номер слайду 15

4. Неотенія - можливість розмножуватися не в дорослому стані, а на стадії личинки. В личинки до стадії дорослої особини розвивається лише статева система, а всі інші системи залишаються незмінними. Неотенія трапляється у представників земноводних, комах, ракоподібних, червів, має пристосувальне значення. Частіше за все це явище спостерігається в тих випадках, коли личинки і дорослі тварини живуть у різних середовищах. Аксолотль - личинка амбістоми, здатна до розмноження. затримка перетворення аксолотля на дорослу особину викликана нестачею гормону щитоподібної залози — тироксину.

Номер слайду 16

Біологічне значення запліднення1. Забезпечення мінливості організмів. 2. Відновлення диплоїдного набору хромосом. 3. Підтримання сталості хромосомного набору певного виду організмів.

Номер слайду 17

Запитання на закріплення 1. Чому розмноження шляхом партеногенезу є вигідним для живих організмів? 2. Які переваги має життєвий цикл такого типу, як у дафнії, з чергуванням статевого і партеногенетичного розмноження? 3. Людину інколи називають прикладом неотенії. Доведіть чи спростуйте це твердження.

Номер слайду 18

Домашнє завдання§ 94. Запліднення. § 95 Особливі форми запліднення. Завдання1. Виписати основні поняття з теми.2. Тести на закріплення знань: Код доступу: 772252, 942578 відкривши посилання join.naurok.ua 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чергінець Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. коверко ірина
    Велике і щире дякую. Дуже гарні презентації.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Михайлова Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Михайлова Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Егорова Зоя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
5859
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку