Презентація на тему "Землетрус: що це та чому виникає"

Про матеріал
Поглибити та систематизувати знання про внутрішні процеси Землі; формувати знання про землетруси та райони їхнього поширення; розвивати вміння працювати з картами та схемами атласу, визначати райони їхньої найбільшої інтенсивності; розвивати вміння розпізнавати передвісників землетрусів, діяти під час землетрусів; виховувати відповідальність за своє життя, пізнавальний інтерес до професії сейсмолога.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Землетруси

Номер слайду 2

План Землетрус та його ознаки. Основні характеристики землетрусів. Характер виникнення землетрусів. Цунамі.

Номер слайду 3

Землетрус та його ознаки. Землетрус – короткотривалі, раптові струси земної кори, викликані перемінним переміщенням мас гірських порід у надрах Землі. Під час сильних землетрусів, на поверхні Землі часто виникають щілини, скиди, зсуви, цунамі; часом землетруси спричинюють великі руйнування.

Номер слайду 4

Гіпоцентр, або осередок землетрусу, – місце, де зсуваються гірські породи. Епіцентр – точка на поверхні землі, що знаходиться прямо над гіпоцентром. Ознаки близького землетрусузапах газу, де раніше цього не відзначалосьтривога птахів та домашніх твариніскри між близько розташованими електричними дротамиголубе освітлення внутрішньої поверхні будинків

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Шкала сили землетрусів

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Тривалість землетрусу. Більшість землетрусів триває лише кілька секунд, але в окремих випадках тривалість підземних поштовхів перевищує хвилину. У багатьох випадках слідом за головним поштовхом землетрусу йдуть наступні, їх сила поступово згасає.

Номер слайду 12

Інтенсивність – це показник наслідків землетрусів, який характеризує розмір збитків, кількість жертв та характер сприйняття людьми психогенного впливу; це міра величини стану ґрунту.

Номер слайду 13

Землетруси бувають:* тектонічні,* вулканічні, * обвальні;* моретруси;* антропогенні

Номер слайду 14

За характером процесів виділяють кілька типів землетрусів, основними з яких є: тектонічні вулканічні техногенні.

Номер слайду 15

Тектонічні землетруси виникають унаслідок раптового зняття напруження, наприклад при переміщеннях уздовж розламу в земній корі. Техногенні землетруси можуть бути викликані підземними ядерними випробуваннями, заповненням водоймищ, видобутком нафти й газу методом нагнітання рідини у свердловини, підривними роботами при видобутку корисних копалин тощо. Менш сильні землетруси відбуваються при обвалі склепінь печер або гірських копалень. Вулканічні землетруси виникають унаслідок різких переміщень магматичного розплаву в надрах Землі або в результаті виникнення розривів під впливом цих переміщень.

Номер слайду 16

Обвальний землетрус – землетрус, викликаний обвалом склепіння в підземній природній порожнині у розчинних гірських породах (вапняках, доломітах) або в порожнині, яка утворилася внаслідок зміщення тектонічних плит.

Номер слайду 17

При моретрусах виникають гігантські хвилі – цунамі. На океанських просторах такі хвилі ледь помітні, вони мчать водною поверхнею зі швидкістю 790 км на годину. У міру наближення до берега вони уповільнюються, але ростуть угору. Море відступає від берегів, щоб потім кинути на них кілька валів величезних (до 20 метрів) хвиль. Цунамі - це довгі хвилі катастрофічного характеру, що виникають у результаті тектонічних зрушень на дні океану.

Номер слайду 18

Сейсмологія — наука про розповсюдження сейсмічних хвиль у надрах Землі. Тільки за допомогою сейсмології вдалося скласти картину глибинної будови земної кулі (кора, мантія, зовнішнє і внутрішнє ядро). Для вимірювання інтенсивності землетрусів використовують спеціальні прилади - сейсмографи. Сейсмограф - це чутливий прилад, який вловлює і реєструє підземні поштовхи, відзначає їх силу, напрям і тривалість. Принцип роботи сейсмографа

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
27 травня
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку