Презентація на тему: "Землетруси"

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати як учнівський проєкт або на уроках географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Землетруси

Номер слайду 2

Землетрус та його ознаки Землетрус – короткотривалі, раптові струси земної кори, викликані перемінним переміщенням мас гірських порід у надрах Землі, чому сприяє порушення розтяжності осередка гірських порід і виникнення сейсмічних хвиль; під час сильних землетрусів, на поверхні Землі часто виникають щілини, скиди, зсуви, цунамі; часом землетруси спричинюють великі руйнування.

Номер слайду 3

Гіпоцентр, або осередок землетрусу, – місце, де зсуваються гірські породи. Епіцентр – точка на поверхні землі, що знаходиться прямо над гіпоцентром. Ознаки близького землетрусузапах газу, де раніше цього не відзначалосьтривога птахів та домашніх твариніскри між близько розташованими електричними дротамиголубе освітлення внутрішньої поверхні будинків

Номер слайду 4

Основні характеристики землетрусів Глибина осередка землетрусу зазвичай перебуває в межах від 10 до 30 км, в деяких випадках вона може бути значно більша. Магнітуда характеризує загальну енергію землетрусу і є логарифмом максимальної амплітуди зміщення ґрунту в мікронах, яка вимірюється за сейсмограмою на відстані 100 км від епіцентру. Магнітуда за Ріхтером вимірюється від 0 до 9 (найсильніший землетрус).

Номер слайду 5

Причинами землетрусів є:швидке зростання частоти слабких поштовхів;деформація земної кори, яка визначається спостереженнями з супутників або зйомкою на поверхні землі за допомогою лазерних джерел світла;зміна відношення швидкостей розповсюдження поздовжніх і поперечних хвиль напередодні землетрусу;зміна рівня ґрунтових вод у свердловинах;вміст радону в воді тощо.

Номер слайду 6

Землетруси в україні2002 рік3 січня 2002 року, в районі смт. Микулинці Тернопільської області відбувся землетрус з інтенсивністю 6 балів, але через малу глибину центру його виникнення вже на відстані 20 кілометрів поштовхи не відчувались

Номер слайду 7

Землетруси в україні2020 рік10 січня 2020 року, в районі м. Виноградова Закарпатської області стався землетрус силою 3,0 балів за шкалою Ріхтера. Про руйнування або загиблих повідомлень не надходило. Гіпоцентр залягав на глибині 3 км;1 червня 2020 року, в Івано-Франківській області сталося два землетруси з епіцентром в районі м. Долина магнітудою 3,2 та 2,7 бали відповідно. Постраждалих — не було.

Номер слайду 8

Землетруси в україні2021 рік23 вересня 2021 року, на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей стався землетрус магнітудою 4,3 бала. Руйнувань та постраждалих — не було.

Номер слайду 9

Землетруси в україні2022 рік21 лютого 2022 року, було зареєстровано землетрус в районі м. Червонограду Львівської області магнітудою 2,8 (за шкалою Ріхтера), інтенсивністю у джерелі – 3 бали за шкалою MSK-64.22 грудня 2022 року, було зареєстровано землетрус на Прикарпатті магнітудою 2,4 (за шкалою Ріхтера). Епіцентр землетрусу знаходився в Надвірнянському районі Івано-Франківської області.23 грудня 2022 року, на території Чернівецької області було зафіксовано землетруси магнітудами 3,0 та 2.2 (за шкалою Ріхтера).

Номер слайду 10

Землетруси в україні2023 рік3 січня 2023 року, на території Закарпатської області в районі м. Іршави стався землетрус на глибині 6 км, магнітудою 3,8 (за шкалою Ріхтера);12 квітня 2023 року, о 14:26:49 (за київським часом), Головним центром спеціального контролю ДКАУ зареєстровано землетрус на Прикарпатті магнітудою 2,5 (за шкалою Ріхтера). Епіцентр землетрусу знаходився за 10 км на захід від від м. Яремче Івано-Франківської області на глибині 6 км. За класифікацією землетрус відносився до «невідчутних». Інтенсивність коливань лежала нижче межі чутливості людей, струс землі виявлявся і реєструвався тільки сейсмографами;27 квітня 2023 року, о 13:34 (за київським часом), на Прикарпатті стався землетрус магнітудою 2,2 (за шкалою Ріхтера). Епіцентр землетрусу розташовувався за 7 км на захід від м. Яремче Івано-Франківської області на глибині 3 км. За класифікацією землетрус відносився до «ледве відчутних». Коливання відчувалися тільки окремими людьми, які знаходилися в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах;14 вересня 2023 року, об 11:52 (за київським часом), в районі м. Виноградова Закарпатської області стався землетрус силою 2,0 бали (за шкалою Ріхтера). Згідно повідомлення Головного центру спеціального контролю ДКАУ, його епіцентр був розташований на відстані 6 км на схід від м. Виноградів на глибині 5 км. За класифікацією землетрусів належав до невідчутних і не ніс загрози для населення та об'єктів критичної інфраструктури України.

Номер слайду 11

Землетрус у Туреччині та Сирії (2023)6 лютого 2023 року серія катастрофічних і смертоносних землетрусів вразила південну та центральну Туречинну та частини північної Сирії. Це сталося за 34 км (21 милю) на захід від міста Газіантеп о 04:17спричинивши масштабні руйнування та десятки тисяч жертв у регіоні. З магнітудою щонайменше 7,8 це найсильніший землетрус з 1939 року і найсильніший зареєстрований землетрус, який вразив Туреччину в сучасний час. Це один із найпотужніших землетрусів, коли-небудь зареєстрованих у Леванті. Це найбільший за кількістю жертв землетрус у світі після землетрусу на Гаїті 2010 року. Структурної шкоди внаслідок землетрусу зазнали також Ізраїль, Ліван та Кіпр.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку