Тема 4 . Травлення. Значення травлення. Система органів травлення.
Номер слайду 2
Травлення – це процес розщеплення складних органічних речовин (білків, жирів, вуглеводів) на прості, які можуть всмоктуватися в кров і лімфу та засвоюватися в організмі.
Номер слайду 3
Номер слайду 4
Основні процеси травлення:
Номер слайду 5
Процес травлення поділяють на: 1.Автолітичне( 4- 5 місяців) - ферменти материнського молока. 2.Порожнинне травлення, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті за участю ферментів. 3.Пристінкове (мембранне), яке проходитьз участю ферментів у клітинах ворсинок кишечника. 4. Симбіонтне за участю бактерій та одноклітинних організмівю 5. Внутрішньоклітинне – лейкоцити.
Номер слайду 6
Травна система людини – це сукупність органів, будова і функції яких пристосовані до здійснення процесів травлення.
Номер слайду 7
Будова травної системи 1.Травного канал (до 8- 10 м.) 2.Травних залоз. У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а поживні продукти перетравлювання всмоктуються в кров і лімфу. Травні залози виділяють травні соки - спеціальні речовини для процесу травлення.
Номер слайду 8
Шлунково-кишковий тракт побудований таким чином, що їжа по ньому може просуватися в одному напрямку: від рота до ануса. Він має вигляд зігнутої трубки з розширенням – шлунок та петлями – кишки.
Номер слайду 9
Травний канал 8 - 10 М. ротова порожнина; глотка; стравохід; шлунок; тонкий кишечник товстий кишечник анальний отвір. Травні залози: слинні; печінка; підшлункова;
Номер слайду 10
Стінка травного каналу три основні оболоноки: 1. Внутрішньої (підслизова, слизова епітеліальної); 2. Середньої (м’язової); 3. Зовнішньої (сполучнотканинної).
Номер слайду 11
Черевну порожнину вистилає щільна двошарова сполучнотканинна оболонка – очеревина. Вона захищає органи травлення, утримує їх у певному положенні. Речовина, яку виділяє очеревина, пом’якшує рухи органів черевної порожнини.
Номер слайду 12
Травні залози:
Номер слайду 13
Слинні залози
Номер слайду 14
Травні ферменти – біологічно активні речовини, що утворюються в травних залозах і розщеплюють їжу. Три основні групи: 1. Протеази розщеплюють білки до амінокислот. 2.Ліпази –жири до гліцеролу і жирних кислот. 3.Амілази – вуглеводи до моносахаридів.
Функції травної системи 1. Рухова: жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травного каналу та виділення неперетравлених решток. 2. Секреторна: виділення ферментів та інших речовин у складі травних соків. 3. Всмоктувальна поживних речовин у кров. 4. Видільна: виведення з організму продуктів обміну. 5. Захисна: знешкодження печінкою отруйних речовин. 6. Регуляторна: виділення гормонів.
Номер слайду 17
Домашнє завдання 1.Опрацювати § 8 8-А 2. Вивчити нові поняття з теми. 3.Виконати тести Код доступу 5662756 відкривши посилання join.naurok.ua