Презентація на тему "Знайомі незнайомці"

Про матеріал

Презентація містить цікавий матеріал про таких знайомих і незнайомих комах як: сонечко, бджоли, оси, колорадські жуки .Матеріал можна використати на уроках біології , природознавства, під час проведення екологічних виховних заходів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАШІ ЗНАЙОМІ НЕЗНАЙОМЦІ Підготували учні 5 класу Цеценівського НВК Керівник: Омельчук Г.В. вчитель біології.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Це що цвіте – жоржини?- Про соняхи пита.

Номер слайду 4

- Які високі трави!-Киває на жита.

Номер слайду 5

Ой,оси! – він гукає На бджілок золотих.

Номер слайду 6

БДЖОЛИ. Ці маленькі коричневі комашки із жовтенькими смугами на черевці та прозорими крильцями відкрили нам стільки таємниць! З допомогою своїх волохатих ніжок вони збирають пилок із квітів , у такий спосіб запилюючи рослини.

Номер слайду 7

Бджоли-гуртові комахи, вони живуть великими сім'ями.У кожній сім'ї медоносних бджіл є десятки тисяч робочих бджіл, одна велика самка – матка (цариця), кілька сотень самців –трутнів. Робочі бджоли- це недорозвинені самки, нездатні до розмноження.

Номер слайду 8

Бджолина сім'я оселяється звичайно в дуплі дерева, а при штучному розведенні - у спеціальних дерев'яних будиночках – вуликах.

Номер слайду 9

Тут бджоли ліплять із воску стільники, які складаються з безлічі шестигранних комірок.

Номер слайду 10

У бджіл немає дитинства. Вже на третій день після свого народження вони почи- нають працювати – чис -тять та прибирають ву- лик. З четвертого дня вони годують личинок медом. Бджоли віком два тижні вже можуть будувати стільники на рамках. На дев'ятнадцятий день виконують роль вартового- пильно стежать за тим, щоби ніхто чужий не потрапив до вулика. Приблизно на 25-26 день життя бджоли вже вміють збирати нектар.

Номер слайду 11

Як спілкуються бджоли? Мовою танцю. Бджола бігає колами чи вісімками у певному темпі. Хитаючи черевцем, бджола повідомляє іншим, де вона знайшла корм і чи багато його там.

Номер слайду 12

КОЛИ І ЧОМУ РОЯТЬСЯ БДЖОЛИ? Незадовго до вихо- ду молодої матки стара з частиною робочих бджіл зали- шає вулик-почина- ється роїння.Виле- тівши рій сідає на гілку дерева, клуб- ком збиваючись на- вколо матки. Його можна зняти в мішок і перенести до нового вулика.

Номер слайду 13

Якщо подивитися на осу, то варто зазначити, що вона не володіє таким щільним волосяним покривом, яким може похвалитися бджола. Це пояснюється тим, що вона не займається збором пилку. Тіло оси гладке, забарвлене смугами жовтого і чорного кольору.

Номер слайду 14

У самки є жало, яке являє собою яйцеклад, змінений в ході еволюції. Комаха використовує його з метою захисту або нападу.

Номер слайду 15

Бджола відрізняється тим, що її тіло округле, покрите ворсинками. На ньому присутні смужки жовтого і чорного кольору приглушеного забарвлення. Комаха живиться лише пилком і нек - таром. На ногах у неї розташовані кошички, за допомогою яких вона здійснює збирання пилку.

Номер слайду 16

Так само як оса, бджола має жало, з його допомогою комаха обороняється, впорскуючи під шкіру нападника отруйну речовину. В момент ужалення воно виходить назовні. Жалячи, бджола трохи згинає донизу черевце і встромляє жало в намічене місце. Проте вийняти його назад із шкіри тварини чи людини вона не може, бо жало там закріплюється зазублинками і відривається разом з частинами внутрішніх органів і бджола гине на відміну від оси.

Номер слайду 17

Бджоли дають людині мед, віск, пилок, пергу, або бджолиний хліб, прополіс, маточне молоко, бджолину отруту. Ще в сиву давнину люди запримітили й використовували у своєму житті лікувальні, бальзамуючі та інші чудодійні властивості продуктів бджільництва.

Номер слайду 18

24 жовтня 2010 року в м. Тернополі на бульварі Т. Шевченка встановлено пам’ятник бджілці. Його особливість полягає в тому, що це другий в Україні та Європі пам'ятник бджолі-трудівниці. Монумент висотою близько 2,5 м зроблений із бронзи й має вигляд медових стільників, на яких сидить бджола. На постаменті є напис «Бджілці-трудівниці».

Номер слайду 19

Ой рятуйте, якась комаха сіла на мене, вона зараз мене вжалить.

Номер слайду 20

Не бійся! Цього маленького круглястого жучка, називають сонечком або божою корівкою. Сонечко- скромна комаха, яку обожнюють як дорослі, так і діти. Його надкрилля червоні або жовті, з чорними або білими плямками, рідше – чорні з червоними. Найпоширеніший вид – семикрапкове сонечко. У нього на червоних надкрилах сім чорних крапок.

Номер слайду 21

На зиму ці комашки ховаються у тріщинах дерев, під корою, в купах листя і впадають у сплячку. Сонечка пробуджуються від зимового сну при температурі 8-10 градусів тепла. Вигляд у сонечка найсмирніший. Здавалося б, кого воно здатне зобидити? Маленьке, смирне. Насправді ж це хижак і ненажера. Пожива багатьох сонечок –попелиці. Кепсько їм доводиться, коли на них нападе сонечко. Втекти вони не можуть, злетіти й поготів. Повзає сонечко по стеблині з попелицями й поїдає одну за одною. Йому треба багато їжі: за день воно з’їдає сотню, а то й більше попелиць,а личинкам – приблизно -800. У Франції, Англії, Шотландії є спеціальні ферми, де розводять сонечок.Потім їх купують садівники, щоб вберегти свої саджанці від злісних шкідників. Ненажерливі сонечка – чудові захисники наших полів, садів та городів.

Номер слайду 22

Як тільки не називають божу корівку в різних країнах! У Німеччині та Швейцарії це «жук Діви Марії», у Аргентині – «жук святого Антонія», у Таджикистані – «червонобородий дідусь», а англійці називають його «леді-жук», а в багатьох країнах Європи кличуть «божа телечка». З англійської сьомий день тижня – Sunday – «день Сонця», а в найпоширенішого виду божої корівки сім цяток на крилах, звідси й «жук-сонечко»

Номер слайду 23

Погодьтеся сонечко зовсім не схоже на корову. Ну, хіба що таке ж неквапливе!Але сонечко дає молоко.Саме так, не дивуйтеся! Щойно жучок відчуває небезпеку, він виділяє зі своїх колінних суглобів молочко. Щоправда, воно не біле, як у корови, а коричневе і має дуже різкий запах. Скуштувавши таке молоко, птахи і комахи покидають жука. Птахи ще довго чистять свій дзьоб від гіркої отрути. А у великих дозах молоко божої корівки навіть смертельне! Яскравий колір надкрил поперджує хижаків про небезпеку.

Номер слайду 24

Дивовижні непосидьки…… Щоб врятувати врожай від ненажерливої попелиці, сонечка часто летять на кілька кілометрів. І чого їм треба? Їжі вдосталь, а вони все рвуться до незвіданого. Найбільші відчайдухи можуть вирушити навіть в Африку.

Номер слайду 25

За давніми легендами сонечко живе на небі і прилітає на землю за Божим наказом, щоб принести радісну звістку.Люди вірили, що цей жучок приносить гарну погоду, хороший врожай, сповіщає про народження дитини. Подейкують, що якщо загадати бажання і жучок злетить з долоні, то воно обовязково збудеться! В Європі сонечко часто зображають на поштових марках як символ побажання щастя.

Номер слайду 26

Не всі жучки-сонечка червоні. Вони можуть мати жовте, оранжеве, біле і навіть чорне забарвлення.

Номер слайду 27

Не завжди на спинці в них крапочки. Можуть бути коми, тире і навіть схожі на корону плямки. Крапок на спині не обов'язково 7. Вони означають не вік, а приналежність до певного біологічного виду.

Номер слайду 28

В житті цих гарненьких жучків є дуже багато нерозгаданих секретів. Часто вони збираються великими зграями й годинами обмінюються важливими таємницями. Проте якими, і донині ніхто не може розгадати.

Номер слайду 29

Як тобі на руку сяде сонечко – це добра прикмета. Воно принесе тобі успіх. Підніми руку з ним угору і проспівай: Сонечко–сонечко! Полети на небо! Принеси нам хліба Чорного та білого, Тільки не горілого!

Номер слайду 30

Біля одного з найвищих державних будинків у Токіо «пасуться» ці чу- дові сонечка. Милі комашки прикрашають фасад хмарочоса в передміс- ті Мілуокі (США). У Франції «парад» комах направлений в вись.

Номер слайду 31

Дивіться, дивіться! Яких гарних жучків я знайшов! А як їх багато! Напевно і вони дуже корисні.

Номер слайду 32

Це колорадські жуки, які прибули до нас із Америки.

Номер слайду 33

Самка жука відкладає до 400 жовтувато-помаранчевих яєць, завдовжки приблизно 1,5 мм. Зазвичай яйця відкладаються купками (близько 30 яєць) на нижню сторону листка. За 4-15 днів з яєць виходять червонувато-коричневі личинки з двома рядами темно-коричневих плям на кожному боці, що живляться листками. Через 2-3 тижні вони зариваються в землю і перетворюються на лялечку.

Номер слайду 34

Тривалість життя цієї комахи - від одного до трьох років. Зимує жук під землею на глибині 70 см, тому здатний пережити навіть суворі зими. У несприятливі роки жук може зачаїтися в землі в очікуванні кращих часів. Вчені запевняють, що ця сплячка може тривати 2-3 роки.

Номер слайду 35

Цей гість без запрошення поселився поруч з нами і своїм співіснуванням поряд з людиною приносить лише шкоду. Батьківщина колорадського жука (Робота з літературними джерелами) Батьківщина жука- безлюдні гірські схили північної Мексики. Він тут жив, живився двома видами диких пасльонових. Суворий клімат цього краю тримав його чисельність на низькому рівні. Розвідка незаселених земель виявила невеликих жовтих жуків з чорними полосами на спині. Їм дали назву «десятиполосий листоїд». Потоки переселенців несли до цього краю нову культурну рослину-картоплю. З’являється новий, кращий корм. В таких «санаторних» умовах жук почав швидко розмножуватися. Згодом він стає злісним шкідником. Особливо великої шкоди наніс він штату Колорадо, повністю знищивши картопляні поля. І з тих пір отримав своє народне, недоброї слави ім’я - колорадський жук. Ми вирішили розібратися, дослідити. Результати дослідження: 1.Вперше було знайдено цей вид жука в гірських схилах північної Мексики. 2.Наукова його назва «десятиполосий листоїд». 3.Народне, недоброї слави ім’я – колорадський жук отримав з тих пір, як наніс великої шкоди в штаті Колорадо.

Номер слайду 36

Історія появи жука на інших континентах 1916-1918 рік - Франція 1935 рік – жук в Іспанії і Бельгії 1936 рік – в Голландії і Германії 1937 рік - в Швейцарії 1949 рік перший «десант» на Львівщині Результати досліджень: 1.Відсутність отрутохімікатів на перших етапах боротьби із жуком привела до його перемоги над людиною. 2.Дощові та повітряні потоки, водойми слугували жуку, як вид транспорту. 3. Сьогодні колорадський жук розповсюджений на території практично всіх країн світу. 4.Послаблена робота карантинних служб під час другої світової війни, велика ступінь адаптації жука до умов оточуючого середовища дали гарні шанси йому на виживання.

Номер слайду 37

Міри боротьби хім. препарати нові види оплі природні вороги поради наймудріших Всі отрутохімікати проти жука в тій чи іншій мірі направлені проти людини! Природні вороги знищують жука раптово Розводити важко і дорого

Номер слайду 38

Коники поїдають личинки і дорослих жуків,сонечка - їдять яйця і личинки; оси -харчуються личинками, мурахи роду Formica, їдять дорослих особин і личинки).

Номер слайду 39

Поради мудріших Перш за все гарних результатів можна досягнути правильним веденням господарської справи: Не можна вирощувати картоплю на одному й тому ж полі з року в рік Здійснювати глибоку осінню перекопку ґрунту Використовувати насадження - приманки Результати дослідження: 1.В боротьбі із жуком людство використовує: отрутохімікати; модифіковані, невразливі жуком сорти картоплі; природних ворогів; народні рецепти. 2.Природні вороги і народні рецепти посідають першочергове місце в боротьбі проти колорадського жука, так як не причиняють шкоди здоров’ю людини. 3.Перспективним вважається виведення комах, які знищують личинок колорадського жука, але пристосованих до більш холодного клімату. 4.Можливе також схрещення колорадського жука з іншими видами, що може привести до зміни його «смакових» якостей.

Номер слайду 40

Коли колорадський жук відчуває небезпеку, він падає на спину і прикидається мертвим. Скупчення токсинів на тілі шкідника робить його практично невразливим, з цієї причини у нього дуже мало природних ворогів

Номер слайду 41

Але можна зробити листя картоплі «несмачними» для колорадського жука. Для цього потрібно обприскати картоплю настоями або відварами рослин чистотілу, полину, часнику, настурції та ін.

Номер слайду 42

Висновок: 1.Колорадський жук - один із пануючих груп жуків на планеті Земля, який наносить великої шкоди господарській діяльності людини. 2.В боротьбі із жуком людство використовує: отрутохімікати, модифіковані, невразливі жуком сорти картоплі, природних ворогів, народні рецепти. 3. Легке і беззусильне використання отрутохімікатів в боротьбі із жуком привело до зниження імунітету та великому прояву алергій у населення. 4. Природні вороги і народні рецепти посідають першочергове місце в боротьбі проти колорадського жука, так як не причиняють шкоди здоров’ю людини. 5.Всупереч величезним збиткам, які наносить колорадський жук господарській діяльності людині по вирощуванню картоплі та впливу хімічних препаратів, на здоров'я людини-картопля для українців залишається другим хлібом.

Номер слайду 43

У Дніпропетровську встановлено пам'ятник колорадському жуку. Двометрова статуя розфарбована в природні кольори. Її встановили торговці отрутохімікатами в реклам- них цілях. І зізнаються, що не чекали такого ефекту, який справив на місцевих жителів пам'ятник жуку- шкіднику. Навіть удень люди намагаються подряпати фарбу на статуї, відламати лапи чи вусики у комахи, з якою їм доводиться регулярно боротися на картопля- них полях. Дійшло до того, що до пам'ятника довелося приставити охоронця.

Номер слайду 44

ppt
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
5249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку