Презентація на тему: " Зорова сенсорна система. Око"

Про матеріал
Метою створеної презентації було допомогти вчителю сформувати у учнів уявлення про анатомічну будову ока, механізм сприйняття світла, кольору, простору, механізм роботи оптичної системи ока; формувати поняття про природу зору; розвивати вміння доводити відповідність будови та функції, виховувати бережли ставлення до свого організму за рахунок наглядного матеріалу, малюнків, фотографій, таблиць, цікавої порівняльної інформації, яка розміщена на слайдах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зорова сенсорна система. Око. Оформила:вчитель біології Дружбівської філії Дружбівського НВК: ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ, Стибленко Оксана Миколаївна

Номер слайду 2

зорова сенсорна системаочне яблукосклерасудинна оболонка рогівкарайдужказіницякришталиксклисте тілосітківка

Номер слайду 3

Мета уроку: сформувати уявлення про анатомічну будову ока, механізм сприйняття світла, кольору, простору, механізм роботи оптичної системи ока; формувати поняття про природу зору; розвивати вміння доводити відповідність будови та функції, розвивати навички роботи із підручником, малюнками; виховувати бережли ставлення до свого організму.

Номер слайду 4

Орган зору людини - око - це унікальний і дуже складний витвір природи. У людини два ока, і тому зір бінокулярний, або стереоскопічний. Кожне око розташоване в очній ямці черепа (орбіті), має кулясту форму з опуклішою передньою частиною  і тому ще називається очним яблуком. Така форма ока дає змогу йому рухатися в певних межах очної ямки. Око має три оболонки: зовнішню (білкову), середню (судинну) і внутрішню (сітківку).

Номер слайду 5

Будова органу зору. Орган зору (Око) – сприймальний відділ зорового аналізатора, служить для сприймання світлових подразнень.

Номер слайду 6

Допоміжна система ока-  Брови (захист);-  Повіки – шкірні складки з віями (захист); - Слізний апарат (очищення,  дезінфекція);

Номер слайду 7

Оболонки ока :-Білкова – зовнішня щільна оболонка, що складається зі сполучної тканини. Захист очей від хімічних та механічних ушкоджень.-Судинна – середня оболонка, має  кровоносні судини (живлення ока) і поглинає сонячні промені.- Сітківка – внутрішня оболонка ока, що складається з паличок (130 млн.) і колбочок (75 млн) (сприймає світло та перетворює на нервові імпульси)

Номер слайду 8

 Оптична система ока :- рогівка – прозора передня частина білкової оболонки (заломлення світла)- водяниста оболонка – прозора рідина (пропускає промені світла)- райдужна оболонка- зіниця – отвір у райдужній оболонці (регулює кількість світла)- кришталик – лінза (фокусує, заломлює світло)- склоподібне тіло.

Номер слайду 9

Сприйняття світла і кольору: Палички (родопсин – пігмент пурпурового кольору, розпадається на світлі, відновлюється в темряві)Колбочки (йодопсин – пігмент фіолетового кольору, розпадається в темряві, відновлюється на світлі)

Номер слайду 10

Це цікаво!До 14 місяців новонароджені діти зовсім не сприймають кольори. Після цього віку вони спочатку сприймають червоний, потім – зелений, а пізніше – синій колір.

Номер слайду 11

Що таке акомодація? Для чіткого сприйняття предметів необхідно, щоб їхнє зображення завжди фокусувалось у центрі сітківки. Функціонально око пристосоване для розглядання віддалених предметів. Проте люди можуть чітко розрізняти предмети, розташовані на різній відстані від ока, завдяки здатності кришталика змінювати свою кривизну, а відповідно й заломлювальну силу ока. Здатність ока пристосовуватися до ясного бачення предметів, розташованих на різній відстані називають акомодацією (від лат. акомодатіо – пристосування до чогось).  Порушення акомодаційної здатності кришталика призводить до порушення гостроти зору та виникнення короткозорості або далекозорості.

Номер слайду 12

Що таке короткозорість? Короткозорість - відхилення від нормальної здатності оптичної системи ока заломлювати промені, яке полягає в тому, що зображення предметів, розташованих близько до очей, виникають перед сітківкою. Короткозорість буває природженою і набутою. При природженій короткозорості очне яблуко має видовжену форму, тому промені від предметів фокусуються перед сітківкою . Чітко видно предмети, розташовані на близькій відстані, а зображення віддалених предметів нечітке, розпливчасте. Набута короткозорість розвивається при збільшенні кривизни кришталика внаслідок порушення обміну речовин або гігієни зору. Існує спадкова схильність до розвитку короткозорості. Основними ж причинами набутої короткозорості є підвищене зорове навантаження, погане освітлення, нестача вітамінів в їжі, гіподинамія. Для виправлення короткозорості носять окуляри з двоввігнутими лінзами.

Номер слайду 13

Далекозорість - відхилення від нормальної здатності оптичної системи ока заломлювати світлові промені. У разі природженої далекозорості очне яблуко вкорочене. Тому зображення предметів, розташованих близько до очей, виникають позаду сітківки . Здебільшого далекозорість виникає з віком (набута далекозорість) унаслідок зменшення еластичності кришталика. При далекозорості потрібні окуляри з двоопуклими лінзами . Підбирає окуляри лікар-окуліст (від лат. окулюс - око). Він вимірює гостроту зору за допомогою спеціальних таблиць.

Номер слайду 14

Однією з причин розвитку короткозорості є перенапруження війкових м'язів кришталика під час роботи з дуже дрібними предметами, тривалого читання при поганому освітленні, читання в транспорті. Під час читання, писання або іншої роботи предмет треба розміщувати на відстані 30-35 см від ока. Занадто яскраве освітлення дуже подразнює фоторецептори сітківки ока. Це також шкодить зору. Світло повинно бути м'яким, не сліпити очі.

Номер слайду 15

Під час писання, малювання, креслення джерело світла розташовують ліворуч. Важливо, щоб було верхнє освітлення. При тривалому зоровому напруженні через кожну годину необхідно робити 10-хвилинні перерви. Слід берегти очі від травм, пилу, інфекції.

Номер слайду 16

Порушення зору, пов'язане з нерівномірним заломленням світла рогівкою чи кришталиком, називають астигматизмом. У разі астигматизму зазвичай знижується гострота зору, зображення нечітке і викривлене. Астигматизм усувається за допомогою окулярів з особливими (циліндричними) скельцями.

Номер слайду 17

Дальтонізм – це розлад колірного зору або часткова колірна сліпота (у жінок – 0,5 % у чоловіків – 8% ) Розділяють вроджений та набутий дальтонізм. Дальтонізм пов'язаний з відсутністю певних видів колбочок і він не лікується.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Функції органу зору: -  орієнтування у просторі;             - визначення небезпеки;- сприйняття інформації 90 %;             - читання; - розглядання предметів;             - перегляд телепередач;             - трудова діяльність.

Номер слайду 21

Щоб зберегти свій зір треба:1. Регулярно проходити профілактичні огляди у лікаря. Слід звертатися до спеціаліста мінімум 1 раз на рік, навіть якщо скарги відсутні. 2. Правильно харчуватися. 3. Користуватися сонцезахисними окулярами. 4. Не вживати табачні та наркотичні вироби.5. Давати очам відпочити.6. Більше часу проводити на свіжому повітрі.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!Гарного вам дня!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Остаповець Юрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 травня 2022
Переглядів
10786
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку