Презентація на тему: "Тварини Дніпропетровської області, амфібії рептилії"

Про матеріал

Презентація включає інформацію, знімки амфібій та рептилій поширених у Дніпропетровській області. Матеріал можна використати для знайомства учнів з тваринним світом свого краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тварини Дніпропетровської областіАмфібії та рептилії

Номер слайду 2

ЧАСНИЧНИЦЯ ЗВИЧАЙНА або ЖАБА ЧАСНИКОВАДовжина тіла 4–8 cм. Голова досить велика, задні ногивідносно короткі. Внутрішній п’ятковий горбик дуже великий. За цією ознакою видлегко відрізніти від інших безхвостих амфібій України. Забарвлення верху тіла сіру-вато-коричневе з плямами та дрібними червонуватими крапками. Черево сірувато-біле без малюнка або з небагатьма сірими крапками. Самці мають виступаючу оваль-ну залозу на плечі. У період розмноження у самця розвиваються дрібні горбки на до-лонях і передпліччях.

Номер слайду 3

РОПУХА ЗЕЛЕНА Морфологічні ознаки дорослих особин. Довжина тіла 4,5–10,0 см. Барабаннаперетинка розвинена. У самців є резонатори, заховані під шкірою горла. Зчленованігорбки розміщені поодинці. Внутрішній край передплесна з поздовжньою шкірноюскладкою. Шкіра спини горбиста. Верх сіруватий із зеленими плямами та червонимикрапками на боках. Самець відрізняється наявністю шлюбних мозолів на першомупальці передніх ніг (у шлюбний період – на перших трьох пальцях) і дрібнішим тілом. Він має легшу статуру та сірувате черево (у самиць – біле).

Номер слайду 4

ЖАБА ОЗЕРНАДовжина тіла 48–170 мм. Морда помірно загострена. Якщо гомілки розташувати перпендикулярно до поздовжньої осі тіла,гомілковостопні зчленування перекриваються. Внутрішній п’ятковий горбик низький,коротший першого пальця задньої ноги у 1,4–4,7 раза. Зверху сірувато-зелена, різних відтінків від сіруватого до зеленого, на спині – різноманітні темні плями. Черево сірувато-біле або сірувато-жовте з мармуровим візерунком, зрідка без нього. Самець відрізняється наявністю парних резонаторів за кутами рота та шлюбних мозолів на першому пальці передніх ніг.

Номер слайду 5

ЯЩУРКА РІЗНОБАРВНА Тіло коротке. Довжина тіла 75 (60–90) мм. Хвіст при основі потовщений. Його довжина у більшості випадків не перевищує довжини тіла. Голова коротка, клиноподібна, різко звужується на кінці та має майже таку довжину,як і тіло. Носові щитки вищі за інші. Підорбітальний щиток завжди не торкається краю рота. Спинна луска гладка. Черевні щитки дрібні, розташовані поздовжніми ря-дами під кутом до середньої лінії черева. Черево та горло білі. Спина забарвлена сірим, коричневим, сіро-коричневим. Для виду виділяють 4 типи малюнка на спині. Для нашого підвиду характерним є малюнок з наявними 6 рядами видовжених білих плям уздовж спини, між якими розташовані темні плями.

Номер слайду 6

ЯЩІРКА ЗЕЛЕНАНайбільша ящірка фауни України. Довжина тіла досягає150 мм. Хвіст майже удвічі перевищує довжину тіла. Спинні луски округло-шестикутні з добре помітними ребе-рцями. Самці, на відміну від самок, відносно більше довгохвості, мають більшу голову, їх стегнові пори збільшені. Тіло самців зверху те-мно-зелене з дрібними жовто-зеленими крапками, горло блакитного кольору, а черево жовте. У самок горло білувате, лише у дуже старих – блідно-блакитне, черево – білувате. Забарвлення молодих – одноколірне (коричневе або сірувате, іноді з двома смугами по боках хребта).

Номер слайду 7

МІДЯНКА ЗВИЧАЙНАСтрунка змія з довжиною тулуба до 65 см, хвоста –15–20 см. Райдужна оболонка очей цих змій зазвичай червона. Від ніздрі через око і кут рота до шиї тягнеться темна смуга. Верх тіла забарвлений у сірі, сіро-бурі, жовто-бурі, буро-червоні та мідно-червоні тони. Червонувата гама частіше властива самцям. Малюнок верхньої частини тулуба дуже варіює. Частіше він складається з 2–4 поздовжніх рядів дрібних бурих або темних плям, які у деяких екземплярів майже зливаються, добре виявляються у вигляді смуги, а у інших особин можуть бути слабко вираженими та ледве помітними. У молодих особин малюнок спинноїповерхні тіла виражений чіткіше. Голова зверху буває одноколірна або з малюнком у вигляді дугоподібної смужки попереду очей і ламаної лінії, що проходить через надочноямкові та лобні щитки. Від ніздрі до кута рота проходить вузька бура смуга, що іноді продовжується з боків шиї. Черево сіре, буре, оранжево-буре, синювато сіре,рожеве, іноді навіть червоне з нечіткими темними плямами та плямочками. Хвіст забарвлений трохи інакше, ніж черево.

Номер слайду 8

ВУЖ ЗВИЧАЙНИЙСтрунка змія середніх або досить великих розмірів. Дов-жина тулуба досягає до 1800 мм, але звичайна довжина – 1500 мм. Голова тупа, трохи довша за шию, різко відокремлена від тулуба шиєю. Зіниця кругла. Отруйних зубів немає. Останній зуб верхньої щелепи довший за інші. Зуби нижньої щелепи однакові. Тіло зверху сірого, оливково-сірого, оливкового, оливково-бурого або майже чорного кольору, часто з темнішими, розташованими іноді у шаховому порядку плямами (у 7,8 %) або вузькими поперечними смугами. Нерідко по всьому тілу розкиданий характерний сітчастий візерунок, утворений світлими або темними краями тулубних лусок. По боках голови є дві помітні білі, жовті або оранжеві плями, які мають форму півмісяця, а спереду та ззаду обля-мовані чорними смугами.

Номер слайду 9

ВУЖ ВОДЯНИЙЗмія середніх і великих розмірів. Хвіст приблизно у 5–6 разів коротший за тулуб. Довжина тіла самиць становить 445–715 мм, самців 625– 825 мм (максимальна довжина 1300–1400 мм). Морда загострена. Верхня частина тіла забарвлена в оливковий, оливково-сірий, зеленувато-бурий колір із темними плямами, розташованими у шаховому порядку або з вузькими поперечними смугами. Нижня частина тіла білувато-жовта або рожево-червона з витягнутими поперек темними плямами, частіше прямокутної форми (82 %). За головою звичайно розвинена характерна пляма у вигляді перевернутоїримської цифри V.

Номер слайду 10

ПОЛОЗ КАСПІЙСЬКИЙ, жовточеревий Довжина тіла 150–200 см, хвіст короткий. Вважається найбільшою змією Європи. Голова майже не відмежована від шиї. Кінчик морди тупо заокруглений. Забарвлення верхньої частини тіла мінливе: оливково-сіре, коричневе, червоне, вишнево-червоне або майже чорне. Луска гладка, кожна луска з двома апікальними ямками. Черево забарвлене відповідно до верху в жовті, оливкові або червонуваті тони зперламутровим відливом. У молодих забарвлення світліше, по спині проходить один або два ряди темно-бурих або коричнево-бурих плям, які, місцями зливаючись, утворюють короткі поперечні смужки . Навколо очей зазвичай є жовта пляма.

Номер слайду 11

ГАДЮКА ЗВИЧАЙНАсписку Дніпропетровської області (ІІ категорія). Морфологічні ознаки. Довжина тіла звичайної гадюки досягає 75 см, довжинахвоста у самців – 8–12 см, самиць – 6–10 см. Голова гадюки велика, трикутна або яйцеподібна, добре відмежована від шиї. Забарвлення тіла зверху від сірого та бурого до червоно-бурого. На спині виражений малюнок із темної зигзагоподібної смуги, що йде від голови дохвоста. По боках тіла ряд дрібних темних плям. Черево бурого, сірого або чорногокольору. Кінчик хвоста жовтуватий, червонуватий або білий. Від ока до кутів ротайде темна смуга.

Номер слайду 12

ГАДЮКА СТЕПОВА Кінчик морди загострений, надочноямкові, лоб-ний і тім’яні щитки виражені у всіх екземплярів. На відміну від звичайної гадю-ки, у степової боки морди загострені та дещо підняті над її верхньою частиною, а ніздрі прорізають нижні частини носових щитків. Верхня частина тулуба буро-сірогокольору з темною смугою, що зигзагоподібно йде уздовж хребта (іноді розділена на окремі частини). По боках тулуба розташовані темні розмиті плями.

Номер слайду 13

ТРИТОН ЗВИЧАЙНИЙДовжина тіла складає 24–62 мм, а з хвостом (L + L.cd.) –55–110 мм, при цьому частіше довжина хвоста приблизно дорівнює (самці; або трохи більша – у самиць) довжині тулуба з головою. Верхній бік тіла бурий, оливково-бурий, коричнювато-сірий або коричнювато-жовтий, нижній – від жовтого до жовто-гарячого кольору з дрібними темними плямами. Через око проходить добре помітна темна смуга. Крім того, на голові є темні подовжні смужки.

Номер слайду 14

КУМКА ЧЕРВОНОЧЕРЕВА,або ДЖЕРЕЛЯНКА ЧЕРВОНОЧЕРЕВАДовжина тіла (L) до 45–50 мм. Зверху шкіра вкрита численними горбками з чорним плоским шипиком на вершині. Морда округла, ніздрі розташовані ближче до очей, ніж до кінця морди. Навколовушні залози не виражені. Зіниця серцеподібна, майже трикутна. Язик круглий, без вирізки. Тіло плоске. Спина темно-сіра, чорна, світло-сіра або зеленувато-бура з темними плямами. Черево яскраво-жовто-гаряче або червоне з синювато-чорними плямами. Слід уникати потрапляння слизу в очі та рот. Після контакту з кумкою необхідно ретельно вимити руки.

Номер слайду 15

ЧЕРЕПАХА БОЛОТНАМаксимальна довжина карапакса Lcar у самців досягає179 мм, у самиць – 212 мм. Спинний щит (карапакс) овальний, з’єднаний із черевним(пластроном) рухливим сухожильним зв’язком, що характерно тільки для болотнихчерепах. У молодих особин уздовж хребта тягнеться добре помітний кіль, у дорослихвін зникає. Хвіст досить довгий, до половини довжини панцира. Плавальні перетинкина лапах добре розвинуті, доходять до кігтів. Карапакс зверху темно-оливковий або темно-бурий із численними жовтуватими цятками. Черевний щит брудно-жовтий аботеж темно-бурий. Шия, ноги, хвіст покриті численними плямами жовтого кольору. Пластрон у дорослих самців увігнутий, у самок плоский. На верхній поверхні головишкіра гладенька, без рогових щитків. У самців райдужна оболонка ока коричнева, усамок – жовта з темними радіальними смужками.

Номер слайду 16

ЯЩІРКА ПРУДКАПрудка ящірка відрізняється великою мінливістю забарвлення та малюнка. На спині розташовані темні плями неправильної форми. По боках тіла розташовані світлі плямочки, облямовані темними кільцями. Уздовж хребта та по боках спини проходять дві тонкі світлі тім’яні та одна потилична смуги. Голова та тіло самців зверху частіше зелені, самок – бурі. Горло сірувате, жовто-зелене або зелене. Черево світле, білуватого, сіруватого, жовтуватого або зеленуватого кольору. Молоді особини практично завжди мають коричневе забарвлення та чіткіший малюнок. Із віком самці часто змінюють колір на зелений. Для самців східних популяцій звичайно характерне зелене забарвлення спини, для самок – коричневе. Іноді знаходяться самки, які мають зелене забарвлення.

Номер слайду 17

Джерела: Булахов В. Л., Гассо В. Я., Пахомов О. Є. Біологічне різноманіття України. Дніпропетровська область. Земноводні та плазуни (Amphibia et Reptilia) / За заг. ред. проф. О. Є. Пахомова. – Д.: Вид-во Дніпропетр. нац.ун-ту, 2007. – 420 с.Ілюстрації – мережа Інтернет.

pptx
Додано
10 травня 2022
Переглядів
694
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку