Презентація на урок за темою "Види паркету"

Про матеріал
Урок дає змогу учням дізнатись про різні види паркету та розібратись в властивостях та застосуванні сучасного паркету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: ВИДИ ПАРКЕТУ Підготувала викладач Лозовик О.М. Матеріалознавство столярних робіт

Номер слайду 2

ПАРКЕТНА ДОШКА Верхній шар виконаний з цінної деревини. Його товщина становить від 0,5 до 6 мм. Завдяки верхній цінній деревині підлога передає все багатство натурального дерева, виглядає благородно і стильно. База виготовлена ​​з хвойних порід товщиною близько 9 мм. В середньому шарі вирізаний спеціальний замок типу "шип-паз" для з'єднання дощок одна з однією. Нижній шар виконаний з фанери товщиною близько 2 мм. Він надає конструкції стійкість і стабільність.

Номер слайду 3

ПЕРЕВАГИ ПАРКЕТУ Нешкідливість. Підлога виготовлена з натуральної сировини і безпечних штучних компонентів, які не містять шкідливих формальдегідів. Звуко- і теплоізоляція. За рахунок перпендикулярного розташування шарів, гарантовано відмінний захист від зовнішніх шумів і збереження тепла всередині приміщення. Можливість реставрації. Товстий верхній шар можна кілька разів шліфувати. Реставрація усуває ефект "скрипу", подряпини, стирання, помутніння, прибирає тьмяний колір.

Номер слайду 4

ПЕРЕВАГИ ПАРКЕТУ 4. Великий вибір дизайну. Підлога може мати різноманітний вигляд — під лаком, маслом, воском. Виробники застосовують різні техніки обробки — відбілювання, тонування, обкурення, копчення, браширування і т.д. 5. Легкість догляду. Не притягує пил, не вимагає спеціального догляду. 6. Простота укладання.

Номер слайду 5

НЕДОЛІКИ ПАРКЕТУ Гігроскопічність. Дошка чутлива до впливу вологи, тому не підходить для укладання у ванній кімнаті або в інших приміщеннях, де може піддаватися тривалому контакту з водою. Контроль мікроклімату. У приміщенні потрібно регулярно контролювати мікроклімат, щоб не допустити деформації покриття. У разі затоплення дошка набухає, а при висиханні — безповоротно деформується. Поява подряпин на поверхні. Лаковане покриття чутливо до фізичних пошкоджень. Щоб виключити подряпини, на ніжки меблів необхідно закріпити гумові заглушки. Особливість в прибиранні. Мити паркетну дошку можна виключно спеціальними засобами.

Номер слайду 6

НЕДОЛІКИ ПАРКЕТУ Гігроскопічність. Дошка чутлива до впливу вологи, тому не підходить для укладання у ванній кімнаті або в інших приміщеннях, де може піддаватися тривалому контакту з водою. Контроль мікроклімату. У приміщенні потрібно регулярно контролювати мікроклімат, щоб не допустити деформації покриття. У разі затоплення дошка набухає, а при висиханні — безповоротно деформується. Поява подряпин на поверхні. Лаковане покриття чутливо до фізичних пошкоджень. Щоб виключити подряпини, на ніжки меблів необхідно закріпити гумові заглушки. Особливість в прибиранні. Мити паркетну дошку можна виключно спеціальними засобами.

Номер слайду 7

ШТУЧНИЙ ПАРКЕТ Складається з невеликих плашок в 1,5-2 сантиметри товщиною, після укладання їх потрібно відшліфувати і обробити захисним лаком. Довжина, як правило, коливається в межах 15-50 см, ширина не перевищує 7,5. В основу штучного паркету лягає виключно тверда деревина. Планки розташовують довільним чином — наприклад, ялинкою або квадратами, при поєднанні різних порід деревини з’являється можливість більш складного оформлення.

Номер слайду 8

ПРОНТО-ПАРКЕТ Багатошаровий підвид штучного паркету. Планки ретельно відшліфовані і, як правило, залаковані в кілька шарів, середня товщина — близько 1-1,4 см. Процес виготовлення пронто-паркету займає кілька місяців, для посилення міцності матеріал піддається спеціальній термічній обробці. Для виробництва використовується тільки якісна деревина: базовий «поверх» виготовляється з м’яких хвойних порід, лицьова сторона — з дуба, цінного червоного дерева, горіха або в’яза.

Номер слайду 9

ХУДОЖНІЙ ПАРКЕТ По суті, це один з представників штучних паркетів, утворює фрагменти, що різняться за формою, кольором, а нерідко ще й по фактурі. В результаті виходить оригінальний візерунок, що надає підлозі ексклюзивний характер. Серед порід, які лягають в основу цього паркету, особливо популярні клен, дуб, мербау і ясен (нерідкі випадки, коли для створення композиції застосовується кілька десятків різновидів). Розмір і дизайн елементів можуть бути абсолютно будь-якими.

Номер слайду 10

ЩИТОВИЙ ПАРКЕТ Складається з двошарових візерункових щитів квадратної форми. Основа виконується з ДВП, лицьову сторону утворюють дрібні планки з більш твердої деревини — вони укладаються у вигляді певного малюнка. Товщина лакованих виробів не менше 1,5 і не більше 3-х см, довжина і ширина коливаються в діапазоні від 30 до 80 або навіть 100 см. Щити з’єднуються між собою через шипи і пази.

Номер слайду 11

МОЗАЇЧНИЙ (НАБІРНИЙ) ПАРКЕТ Збирається в єдине «полотно» з щитів 40Ч40 або 60Ч60 сантиметрів. Вони кріпляться до основи на клей або мастику, при цьому кожен щиток складається з набору планок різних кольорів. Плашки мають товщину від 0,8 до 1,2 см. З лицьового боку мозаїчний паркет покривають захисним папером який видаляють тільки після повного закінчення паркетних робіт. Знизу, при бажанні, можна зафіксувати звукоізоляційний матеріал.

Номер слайду 12

КОРКОВИЙ ПАРКЕТ Найлегше, і в той же час найбільш тверде покриття для підлоги. Для його виготовлення не треба вирубувати лісів, оскільки в хід йде тільки деревна кора. Частинки пресованої кори фіксують на аркуші МДФ або HDF, верхній шар панелей складається з декоративного пробкового шпону або дорогої деревини. На фінішній стадії підлогу вкривають захисною плівкою з вінілу (вона покликана оберігати матеріал від агресивної «хімії» і подряпин). У ряді випадків плівку замінює багатошарове нанесення лаку. Паркет має стандартні розміри — 90 на 18,5 см при товщині до 1,1. Для зручності укладання передбачена замкова система.

Номер слайду 13

ПАРКЕТНА ДОШКА Зазвичай складається з трьох шарів деревини, покладених поперек один до одного. Самий верхній шар паркетного «пирога» виконується з цінних порід (варто зауважити, що він досить тонкий — всього 1-4 мм), інші рейки виготовляють з економічних сортів на кшталт сосни або ялинки. Дошки надходять у продаж вже з захисним покриттям — це може бути лак або олійно-восковий склад. Товщина виробів варіюється в межах 1,2-1,5 см, ширина може становити від 13 до 20, а довжина — від 180 до 220 см.

ppt
Додав(-ла)
Лозовик Оксана
Додано
1 березня 2023
Переглядів
441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку